Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kala-äyriäispata

Timjamilta tuoksuvaa kala-äyriäispataa on helppoa muunnella oman maun mukaiseksi. Äyriäiset voi korvata lisäämällä useampaa kalalajia tai kokeilla purjon asemesta fenkolia.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Kala-äyriäispata

  • 4 porkkanaa
  • 1 rkl voita
  • 1 tl currya
  • valkopippuria
  • 1 purjo
  • 400 g kirjolohta fileenä (kuhaa, ahventa, siikaa, haukea)
  • 0.2 tl rosmariinia
  • 0.5 tl timjamia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl tilliä
  • (150-225 g simpukoita)
  • 200 g katkarapuja
  • 0.5 dl kermaa
  • (simpukkatölkin lientä)

Valmistusohje

Kala-äyriäispata tehdään näin:

Kala-äyriäispata on helposti muunneltava. Nesteeksi voit simpukkaliemen asemesta lisätä tilkan vettä, kalalientä tai valkoviiniä. Kerma pyöristää mukavasti mausteiden makua, sen voit laktoosittomasta ruoasta jättää pois.

  1. Leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi. Kuumenna nokare voita paistokasarissa, lisää currya ja valkopippuria ja kääntele porkkanoita pannussa. Anna hautua noin 10 minuuttia kannen alla omassa nesteessään.
  2. Nypi kalafileestä ruodot pois ja paloittele filee noin 3 x 3 sentin kuutioiksi tai jätä ne kookkaimmiksi. Suikaloi purjo.
  3. Levitä porkkanoiden päälle purjosuikaleet ja kala. Lisää mausteeksi rosmariinia, timjamia, sitruunamehua ja tilliä. Anna kypsyä kannen alla kasviksista muodostuvassa höyryssä noin 5 minuuttia.
  4. Lisää simpukat liemineen, katkaravut ja tilkka kermaa. Anna äyriäisten kuumentua hetken kannen alla. Tarjoa heti riisin, perunoiden tai tuoreen leivän kanssa. Koristeeksi voit lisätä katkarapuja kuorineen, sitruunalohkoja tai simpukoita.

Saatat pitää myös Cioppinosta eli äyriäispadasta, joka  tehdään Amerikan malliin. Italialaisilta kalastajilta San Franciscon alueelle kulkeutunut äyriäispata valmistetaan tavallisesti päivän saaliista.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Portugalilainen kalapata


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kala-äyriäispata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.