Reseptit
yli 60 min
Kiitos

Kalakukko

Ruiskuoreen leivottu kalakukko on savolainen perinneruoka, joka otettiin evääksi pellolle, metsätöihin tai matkaan lähtiessä. Pohjois-Savossa täytteenä käytettiin yleensä ahventa, Etelä-Savossa muikkua. Nykyään tehdään myös kirjolohikukkoja sekä karjalaisvaikutteisia lanttu- ja kasviskukkoja. Eeva-Liisa Ikäheimo on valmistanut kalakukkoja nuoresta tytöstä saakka. Kukon ohje ja kädentaito periytyvät Savossa sukupolvelta toiselle. Katso tästä Eeva-Liisan Kotiliedelle antama ohje.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Kalakukon ruiskuori:

7 dl vettä
1 rkl suolaa
(noin 5½ dl) hiivaleipäjauhoja
800-900 g (noin 14 dl) ruisjauhoja
50 g voisulaa tai öljyä

Kalakukon täyte:

1 kg kalaa
500 g sianlihaa
1.5 rkl suolaa
voiteluun:
voisulaa

Keskustelu

Hyvä ohje. Mutta paisto aika on 5 tuntia. Ensin uuniin 200 astetta 30min ja sitten 4tuntia 30 min. 125 astetta

Ei savolaisessa kalakukossa käytetty ohra-eikä riisiryynejä ,vaan ruisjauhoja joka kerroksen väliin, ja paistan ensin ilman foliota 30 min ja sen jälkeen kukon koosta riippuen ensin voilla voideltuna ja folioon käärittynä 3-5 h ja taas voitelen ja käärin vällyihin hautumaan 3-5 tunniksi,nytkin on kukko uunissa, mummini ohjeen mukaisesti, vaikka hänellä ei foliota ollutkaan,syntynyt 1800 luvulla.

Kommentoi juttua: Kalakukko

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X