Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kalakukko

Ruiskuoreen leivottu kalakukko on savolainen perinneruoka, joka otettiin evääksi pellolle, metsätöihin tai matkaan lähtiessä. Pohjois-Savossa täytteenä käytettiin yleensä ahventa, Etelä-Savossa muikkua. Nykyään tehdään myös kirjolohikukkoja sekä karjalaisvaikutteisia lanttu- ja kasviskukkoja. Eeva-Liisa Ikäheimo on valmistanut kalakukkoja nuoresta tytöstä saakka. Kukon ohje ja kädentaito periytyvät Savossa sukupolvelta toiselle. Katso tästä Eeva-Liisan Kotiliedelle antama ohje.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Kalakukon ruiskuori:

 • 7 dl vettä
 • 1 rkl suolaa
 • noin 5½ dl hiivaleipäjauhoja
 • 800-900 g (noin 14 dl) ruisjauhoja
 • 50 g voisulaa tai rypsiöljyä

Kalakukon täyte:

 • 1 kg kalaa
 • 500 g sianlihaa
 • 1 ½ rkl suolaa

Voiteluun:

 • voisulaa

Valmistusohje

Kalakukko valmistuu helposti näin:

 1. Sekoita taikina-ainekset.
 2. Leivinpöydälle taputellun kuoritaikinalevyn pohjalle ripotellaan riisi- tai ohraryynejä. Päälle asetellaan suolalla maustettua sianlihaa ja pikkuahvenia.
 3. Kukon päät venytetään ”ketunkorville” ennen ummistamista. Ummistaminen ja saumattomaksi liimaaminen on tarkkuutta ja taitoa vaativaa puuhaa.
 4. Valmis kukko taputellaan muotoon ennen uuniin panoa. Kukkoa paistetaan puoli tuntia 250 asteessa, sitten toiset puoli tuntia 200 asteessa.
 5. Jos kukko repeilee, sitä voidaan paikata kuoritaikinalla.
 6. Kalakukko voidellaan voilla ja kääräistään folioon. Foliossa kalakukko saa muhia miedossa lämmössä täyteen makuunsa vähintään viisi, jopa seitsemän tuntia.

Vinkki: Kalakukon naatintaohje: Huokase syvvään ja raahotu, ota haarukka kättees, kato kuko sissää ja tonkase.

Kalakukon täytteiden laitto
Leivinpöydälle taputellun kuoritaikinalevyn pohjalle ripotellaan riisi- tai ohraryynejä. Päälle asetellaan suolalla maustettua sianlihaa ja pikkuahvenia. Kuva: Norman Ojanen

Lue myös: Ethän vain heittänyt puuron jämiä pois? Nämä 3 perinneruokaa valmistuvat puurosta

Lue myös Anna.fi: Näin tehdään perinteinen lanttukukko


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalakukko

merja

Hyvä ohje. Mutta paisto aika on 5 tuntia. Ensin uuniin 200 astetta 30min ja sitten 4tuntia 30 min. 125 astetta

Riitta

Ei savolaisessa kalakukossa käytetty ohra-eikä riisiryynejä ,vaan ruisjauhoja joka kerroksen väliin, ja paistan ensin ilman foliota 30 min ja sen jälkeen kukon koosta riippuen ensin voilla voideltuna ja folioon käärittynä 3-5 h ja taas voitelen ja käärin vällyihin hautumaan 3-5 tunniksi,nytkin on kukko uunissa, mummini ohjeen mukaisesti, vaikka hänellä ei foliota ollutkaan,syntynyt 1800 luvulla.

MaiQ

Kukko repeää reunastaan. Mikä avuksi,

Sinun täytyy kommentoidaksesi.