Reseptit
yli 60 min
10

Kinkku-mascarponeleipä

Leivo lahjaksi kranssileipä. Kranssin muotoinen leipä on todella näyttävä. Se on niin kaunis, että sen voi antaa vaikka ruokalahjaksi ystävälle, tarhatädille tai opettajalle.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Taikina:

5 dl vettä
30 g tuorehiivaa tai
1 ps (11 g) kuivahiivaa
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
11-13 dl jauhoja (Voit sekoittaa vehnä-, sämpylä- tai grahamjauhoja. Osa jauhoista on kuitenkin hyvä olla vehnäjauhoja oikeanlaisen sitkon saavuttamiseksi.)
1/2 dl öljyä

Täyte:

noin 150 g mascarponejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa)
100 g parmankinkkua ohuina siivuina

Valmistusohje

1. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, käytä hiukan lämpimämpää nestettä ja lisää hiiva vasta jauhoihin sekoitettuna. Sekoita joukkoon siirappi ja suola. Lisää jauhoja desi kerrallaan, aloita sekoittaminen puuhaarukalla. Kun taikina muuttuu paksummaksi, ota käsi avuksi. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. Kun massa alkaa olla taikinamaista, lorauta sekaan öljy. Lisää jauhoja vaivaten niin kauan, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta, ei kuitenkaan liian kovalta, ja se irtoaa käsistä. Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin 40–60 minuuttia tai kunnes  taikina on noussut kaksinkertaiseksi.

2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Alusta taikina jauhotetulla alustalla eli pyörittele, taputtele ja vaivaa vielä vähän. Kauli taikina isoksi, noin 1 sentin paksuiseksi, suorakulmaiseksi levyksi.

3. Levitä levylle mascarponejuusto, jätä kuitenkin yläreunasta noin 5–8 senttiä täytteettä, ja asettele päälle kinkkusiivut. Lähde rullaamaan levyä varovasti, kääretortun tapaan, pitkältä ja täyttein päällystetyltä sivulta eli alareunasta aloittaen. Sulje taikinan reuna painellen, eli nyppimällä se kiinni. Nosta rulla leivinpaperille uunipellin päälle ja muotoile kranssiksi. Tarkista vielä rullan päät, että nekin  on paineltu kiinni.

4. Vedä veitsellä muutamia viiltoja leivän pintaan, voit halutessasi ripotella jauhoja leivän pinnalle. Paista leipää uunin keskitasolla 35–45 minuuttia.

5. Leipä on kypsä, kun pinta sekä  pohja ovat kauniin ruskeita, leipä tuntuu nostettaessa kevyeltä ja kuulostaa koputettaessa ontolta. Anna levähtää  hetki liinan alla, leikkaa siivuiksi ja nauti.

Vinkki: Leikkaa terävällä veitsellä viillot leivän pintaan, niin saat kauniit kuviot. Leivän ympärille voi sitoa myös värikkään nauhan, jos se on lahja.

Resepti on julkaistu Kotiliedessä 24/17.

Leivo täytteet valmiiksi leipään:

kreikkalainen sarvi

Mausteinen kreikkalaistyyppinen leipä

leipätaskut

Leipätaskut

mozzarellaleipäset

Mozzarellaleipäset

Ruoka.fi: Välimerenleipä

Avainsanat

Avainsanat: Sesongit ja teemat: Ateriatyyppi:

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kinkku-mascarponeleipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X