Kylmäsavulohikeitto
Kylmäsavulohikeitto kuuluu keittojen aatelistoon. Keittäjän salainen ase on yksi tomaatti ja muutama lusikallinen kalakastiketta. Tomaatti antaa keittoon hapokkuutta ja kalakastikkeen umami viimeistelee maut.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Gluteeniton
- Munaton
Ainekset
Kylmäsavulohikeitto
- 4 perunaa
- 2 porkkanaa
- 1 tomaatti
- ½ purjoa
- 2 rkl voita
- 1 l vettä
- 2 kalaliemikuutiota
- 150 g kylmäsavulohta
- 2 tl kalakastiketta
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
- 120 g smetanaa
Tilliöljy
- 1 ruukku tilliä
- 2+2 dl vettä
- 2 dl jäitä
- 2 dl rypsiöljyä
Valmistusohje
Kylmäsavulohikeitto valmistuu helposti näin:
- Tee ensin tilliöljy. Mittaa kaksi desilitraa vettä pieneen kattilaan ja laita kaksi desilitraa jäitä ja kaksi desilitraa vettä kulhoon valmiiksi. Kiehauta vesi kattilassa, laita ruukku tilliä kuumaan veteen 10 sekunniksi. Siivilöi tillit ja laita ne heti jääveteen jäähtymään. Ota tillit vedestä ja purista kuivaksi ja laita ne ja kaksi desilitraa rypsiöljya sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Soseuta 3-5 minuuttia, kunnes tilliöljy on tasaista ja kirkkaan vihreää. Kaada sose tiheään siivilään ja anna öljyn valua ruoan valmistuksen ajan.
- Kuori ja kuutioi neljä perunaa ja kaksi porkkanaa. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja pilko puolikas purjo.
- Kuumenna kaksi ruokalusikallista voita kattilassa. Kuullota juureksia muutama minuutti, lisää purjo, tomaatti, litra vettä ja kaksi kalaliemikuutiota. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Pilko 150 grammaa kylmäsavulohta ja lisää ne keittoon. Keitä vielä 5 minuuttia. Mausta keitto kahdella teelusikallisella kalakastiketta, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Tarjoa kylmäsavulohikeitto smetanan ja tilliöljyn kanssa.
Vinkki! Leivo keittoannoksen kylkeen yön yli sämpylöitä.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 23/2023.
Lue myös Anna.fi: Teresan savulohikeitto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kylmäsavulohikeitto