Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Minna Canthin kakku

Minna Canthin kakku on vanhan ajan maustekakku. Kakun ohje on löytynyt perheen keittokirjasta. Siinä maistuvat tutut vanhan ajan mausteet neilikka, pomeranssinkuori ja inkivääri. Voita kakkuun tulee vain vähän. Mehevän kakun salaisuus piilee kermassa. Kermavaahtoa tarjottiin ennen vanhaan myös kuivakakkujen kyytipoikana. 

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
16  annosta

Ainekset

Minna Canthin kakku

 • 4 dl kuohukermaa
 • 2 kananmunaa
 • 2 dl sokeria
 • 6 dl vehnäjauhoja
 • 2 tl ruokasoodaa
 • 1 rkl pomeranssikuorta
 • 1 tl jauhettua neilikkaa
 • 1 tl jauhettua inkivääriä
 • 2 dl siirappia
 • 4 rkl sulatettua voita

Valmistusohje

Minna Canthin kakku leivotaan helposti näin:

 1. Vatkaa neljä desilitraa kermaa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kaksi kananmunaa ja kaksi desiä sokeri toisessa astiassa vaahdoksi. Yhdistä vaahdot sekoittamalla ne nuolijalla.
 2. Mittaa kuusi desilitraa vehnäjauhoja astiaan ja lisää joukkoon kaksi teelusikallista ruokasoodaa, yksi ruokalusikallinen pomeranssinkuorta,, yksi teelusikallinen neilikkaa ja yksi teelusikallinen inkivääriä. Sekoita. Siivilöi kuivat aineet vaahdon joukkoon.
 3. Lisää kaksi desilitraa siirappia ja sekoita nuolijalla. Lisää neljä ruokalusikallista sulatettua voita ja sekoita taikina tasaiseksi.
 4. Voitele 2,6 litran vetoinen kakkuvuoka voilla. Lusikoi taikina vuokaan.
 5. Paista Minna Canthin kakku uunin alatasolla ensin 175 asteessa 30 minuuttia ja sitten 45 minuuttia 150 asteessa. Jäähdytä hyvin.

@kotiliesi

Minna Canthin kakku on mehevä maustekakku. Tasa-arvon päivä on 19.3. #kotiliesi #leivonta #minnacanth #tasaarvonpäivä #maustekakku #ruokatiktok

♬ I’M FEELING LUCKY – Ellen Once Again

Lue myös: Kuivakakku on aina nappivalinta – kokosimme herkulliset reseptit, joilla onnistut!

Lue myös Anna.fi: Piimäkakku

18.3.2022 ohjeeseen on korjattu 1 rkl pomeranssikuorta. 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Minna Canthin kakku

Kotsanope kohta eläkkeellä

”Löytynyt perheen keittokirjasta”…öh? Meinaako toimittaja tämän reseptin ”löytyvän” vain yhden perheen omasta keittokirjasta?

Kyseessä on hyvin tunnettu, suomalaisen kakkureseptien klassikko. Tämä resepti ”löytyy” kaikista ”vanhan polven” keittokirjoista, ja varmaan myös googlehaulla nykyisin.
Resepti on perinteisesti ollut myös yksi eniten kädestä käteen kiertäneistä, sekä kotitaloustuntien suosikki, ennenkuin opetuksen tunteja leikattiin, ja tasoa laskettiin, jonka jälkeen mokkapalat syrjäyttyvät Minna Canthin kakun.

Jäänen odottelemaan seuraavaa artikkelia, jossa ihmetellään Runebergin torttuja ;(

Sanna Mansikkamäki

Hei, Kuopion korttelimuseosta kerrotaan ohjeen olevan perheen reseptiarkistosta. Samalla ohjeella on tehty varmasti monessa perheessä kakkuja, mutta jostain syystä vuosien aikana kakku on nimetty Minna Canthin mukaan.

Kotileipuri

Ohjeessa on vähän epätarkkuutta. Aineksissa ei mainita lainkaan sokeria eikä valmistusohjeessa kerrota soodasta mitään… Laitetaanko pomeranssinkuorta tee- vai ruokalusikallinen?

Sanna Mansikkamäki

Olemme pahoillamme virheestä, oikea määrä on 1 rkl pomeranssinkuorta. Sen voi halutessaan jättää myös pois, jos ei pidä sen mausta.

Kotiliesi

Pahoittelemme virhettä. Ohjeeseen on korjattu oikea määrä 1 rkl pomeranssinkuorta. Sen voi jättää myös pois, jos ei pidä sen mausta.

Kotiliesi

Pomeranssinkuoren määrä on ohjeessa 1 rkl. Jos ei pidä pomeranssin hieman kitkerästä mausta, sen voi jättää pois ja raastaa esimerkiksi raikasta appelsiininkuorta joukkoon. Itse lisäsin appelsiinimarmeladin jämät taikinaan kerran, sekin oli herkullinen lisä. t. Sanna toimituksesta

Leipuri

Ohjeessa ja kauppalistassa ristiriitaisuuksia🙄pomeranssinkuorenmäärä???
Sokeria ei lue kauppalistassa. Ohjeessa ei ole soodan lisäystä.
Tarkistakaa ohje!

Sanna Mansikkamäki

Kauppalista pitää itse tehdä niin, että klikkailet tarvittavat raaka-aineet sinne. Toivottavasti onnistut! t. toimitus

Anonyymi

Kun painaa nappia ohje niin tulee tarkemmat ohjeet ja siellä lukee että tulee 2dl sokeria

Sinun täytyy kommentoidaksesi.