Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Perhoskakku

Perhoskakku tehdään pyöreästä täytekakusta halkaisemalla kakku kahtia ja kääntämällä puolikkaat vastakkain.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Kaakao

  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1½ dl vettä
  • 1 dl fariinisokeria

Vaahto

  • 1½ dl ruokakermaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 2 kananmunaa

Kuivat aineet

  • 1,25 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1½ rkl vaniljasokeria
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • hyppysellinen suolaa

Vadelmatäyte

  • 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 4 dl maustamatonta rahkaa
  • 200 g vadelmia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria
  • 3 rkl vettä
  • 3 liivatelehteä

Lisäksi

  • 1 dl vadelmahilloa tai -marmeladia

Kostutus

  • 1 dl maito
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

Perhoskakku valmistuu helposti näin:

  1. Kiehauta kaakaojauhe, vesi ja fariinisokeri. Sekoita. Jätä odottamaan sivuun.
  2. Vatkaa ruokakerma, rypsiöljy ja kaksi kananmunaa keskenään sekoituskulhossa. Kaada joukkoon kaakao.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinan joukkoon.
  4. Sekoita kevyesti.
  5. Pingota 23 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia ja valele vuoan reunat öljyllä tai suihkauta niihin vuokasprayta.
  6. Kaada taikina vuokaan nuolijan avulla.
  7. Paista kakkupohjaa 170 asteessa kiertoilmauunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Testaa kakun kypsyyttä tikulla. Nosta vuoka uunista ja anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista.
  8. Teen vadelmatäyte valmiiksi. Laita kolme liivatelehteä likoamaan kylmään veteen.
  9. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike ja lisää lopuksi rahka, vadelmat, vaniljasokeri ja sokeri vaahdon joukkoon. Vatkaa kevyesti tasaiseksi vaahdoksi.
  10. Kiehauta tilkka vettä ja liota pehmenneet liivatteet veteen. Sekoita liivateseos ohuena nauhana vadelmatäytteen joukkoon. Sekoita hyvin.
  11. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
  12. Laita päällimmäinen osa alimmaiseksi. Sekoita kostutuksen ainekset. Kostuta pohjaa pullasudilla vaniljamaitoa pohjan päälle töpöttämällä.
  13. Voitele pinta vadelmamarmeladilla. Ota puolet vadelmatäytteestä ja täytä ensimmäinen kerros. Nosta päälle toinen kakkupohja ja toimi samoin. Kolmas pohja tulee päällimmäiseksi. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mielellään muutama tunti tai yön yli.
  14. Kun kakku on täytetty, se leikataan keskeltä kahtia ja kakun puoliympyräsivut laitetaan vastakkain niin, että leikatut reunat jäävät ulkokehälle. Perhosen siipien muoto saadaan näin. Voit leikata kakkua vähän lisää muotoon halutessasi.
  15. Koristele kakku haluamallasi tavalla. Koristeeksi voi käyttää karamellikoristeita, lakritsinauhaa, värikkäitä karamelleja ja elintarvikevärillä värjättyä vaahdotettua vispikermaa tai kerman ja tuorejuuston seosta.
perhoskakku
Perhoskakku on helppo tehdä tavallisesta täytekakkupohjasta kahtia leikkaamalla. © Pia Inberg

Vinkki! Kurkkaa ihanimmat kermakakkuohjeet Kotiliedestä

Ohje saatu lukijalta Heidi Mertaniemi.

Perhoskakku lukijalta
Heidi Mertaniemen perhoskakku. © Heidi Mertaniemi

Lue myös Anna.fi: Jos mielesi tekee mansikkakakkua, tämä Annan ohje on vastustamaton!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Perhoskakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.