Perhoskakku
Perhoskakku tehdään pyöreästä täytekakusta halkaisemalla kakku kahtia ja kääntämällä puolikkaat vastakkain.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Kasvis
Ainekset
Kaakao
- 1 dl tummaa kaakaojauhetta
- 1½ dl vettä
- 1 dl fariinisokeria
Vaahto
- 1½ dl ruokakermaa
- ½ dl rypsiöljyä
- 2 kananmunaa
Kuivat aineet
- 1,25 dl sokeria
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1½ rkl vaniljasokeria
- 1½ tl leivinjauhetta
- ½ tl soodaa
- hyppysellinen suolaa
Vadelmatäyte
- 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 4 dl maustamatonta rahkaa
- 200 g vadelmia
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl sokeria
- 3 rkl vettä
- 3 liivatelehteä
Lisäksi
- 1 dl vadelmahilloa tai -marmeladia
Kostutus
- 1 dl maito
- 1 tl vaniljasokeria
Valmistusohje
Perhoskakku valmistuu helposti näin:
- Kiehauta kaakaojauhe, vesi ja fariinisokeri. Sekoita. Jätä odottamaan sivuun.
- Vatkaa ruokakerma, rypsiöljy ja kaksi kananmunaa keskenään sekoituskulhossa. Kaada joukkoon kaakao.
- Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinan joukkoon.
- Sekoita kevyesti.
- Pingota 23 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia ja valele vuoan reunat öljyllä tai suihkauta niihin vuokasprayta.
- Kaada taikina vuokaan nuolijan avulla.
- Paista kakkupohjaa 170 asteessa kiertoilmauunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Testaa kakun kypsyyttä tikulla. Nosta vuoka uunista ja anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista.
- Teen vadelmatäyte valmiiksi. Laita kolme liivatelehteä likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike ja lisää lopuksi rahka, vadelmat, vaniljasokeri ja sokeri vaahdon joukkoon. Vatkaa kevyesti tasaiseksi vaahdoksi.
- Kiehauta tilkka vettä ja liota pehmenneet liivatteet veteen. Sekoita liivateseos ohuena nauhana vadelmatäytteen joukkoon. Sekoita hyvin.
- Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
- Laita päällimmäinen osa alimmaiseksi. Sekoita kostutuksen ainekset. Kostuta pohjaa pullasudilla vaniljamaitoa pohjan päälle töpöttämällä.
- Voitele pinta vadelmamarmeladilla. Ota puolet vadelmatäytteestä ja täytä ensimmäinen kerros. Nosta päälle toinen kakkupohja ja toimi samoin. Kolmas pohja tulee päällimmäiseksi. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mielellään muutama tunti tai yön yli.
- Kun kakku on täytetty, se leikataan keskeltä kahtia ja kakun puoliympyräsivut laitetaan vastakkain niin, että leikatut reunat jäävät ulkokehälle. Perhosen siipien muoto saadaan näin. Voit leikata kakkua vähän lisää muotoon halutessasi.
- Koristele kakku haluamallasi tavalla. Koristeeksi voi käyttää karamellikoristeita, lakritsinauhaa, värikkäitä karamelleja ja elintarvikevärillä värjättyä vaahdotettua vispikermaa tai kerman ja tuorejuuston seosta.
Vinkki! Kurkkaa ihanimmat kermakakkuohjeet Kotiliedestä
Ohje saatu lukijalta Heidi Mertaniemi.
Lue myös Anna.fi: Jos mielesi tekee mansikkakakkua, tämä Annan ohje on vastustamaton!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Perhoskakku