Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Piparitaulu

Syötävä piparitaulu tehdään pelkästään piparkakkutaikinasta sabluunaa apuna käyttäen. Voit myös keksiä oman asetelman metsäneläimineen. Anna mielikuvituksen lentää.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
1  annos

Ainekset

Ruskistettu voi -piparkakkutaikina

 • 150 g voita
 • 2 dl fariinisokeria
 • 1 dl ruokosokeria
 • 1 ½ dl tummaa siirappia
 • 2 kananmunaa
 • 2 tl jauhettua inkivääriä
 • 2 tl kanelia
 • 1 tl neilikkaa
 • ½ tl maustepippuria
 • 500 g vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • ½ tl suolaa

Pikeeri

 • 1 kananmunanvalkuianen
 • 4 dl tomusokeria

Lisäksi

 • tukevaa paperia sabluunoita varten

Valmistusohje

Piparitaulu valmistuu helposti näin:

 1. Ruskistettu voi: Sulata 150 grammaa voita pienessä kattilassa ja kuumenna, kunnes se alkaa vaahdota ja tuoksuu paahteiselta. Kaada kulhoon ja siirrä jääkaappiin 30–40 minuutiksi. Kun voi on hieman jähmettynyt, vatkaa se sileäksi. Koostumus muistuttaa huoneenlämpöistä voita.
 2. Vatkaa pehmeää ruskistettua voita, kahta desilitraa fariinisokeria ja desilitraa ruokosokeria kulhossa muutaman minuutin ajan. Lisää puolitoista desilitraa tummaa siirappia ja sekoita tasaiseksi. Riko joukkoon kaksi kananmunaa yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen.
 3. Sekoita toisessa kulhossa kaksi teelusikallista jauhettua inkivääriä, kaksi teelusikallista kanelia, teelusikallinen neilikkaa, puoli teelusikallista maustepippuria, 500 grammaa vehnäjauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta ja puoli teelusikallista suolaa. Sekoita voiseoksen joukkoon. Kun taikina on tasaista, muotoile se paksuksi levyksi, kääri kelmuun ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
 4. Valmista pikeeri. Vatkaa kulhossa valkuainen ja neljä desilitraa tomusokeria tahmeaksi vaahdoksi (pikeerin paksuutta ja levitettävyyttä voi säädellä tomusokerin määrällä). Kuuseen tarvitset noin desilitran pikeeriä, lopun voi käyttää piparkakkujen koristeluun.
 5. Leikkaa itsellesi tukevasta paperista sabluunat kaavojen mukaan. Tarvitset neljä erillistä paperia.
 6. Jaa taikina viiteen osaan. Ota ensimmäinen 1/5 taikinaa ja kauli mittojen mukaan levy 1 suoraan leivinpaperin päälle, jottet joudu siirtämään sitä ennen paistamista. Leikkaa sabluunan avulla ylimääräinen taikina reunoista pois, jotta saat täydellisen suorakulmion. Ota pieni pala taikinaa ja muotoile se veitsen avulla kuun muotoiseksi. Painele kevyesti levyn yläosaan mallin mukaan. Paista levyä 200-asteisessa uunissa 8–9 minuutin ajan, kunnes se on saanut väriä. Siirrä sivuun jäähtymään ja kovettumaan.
 7. Käytä seuraava 1/5 taikinasta sekä edellisen taikinalevyn ylijäämät. Kauli mittojen mukaan levy kahden leivinpaperin päälle. Leikkaa sabluunan avulla taikinalevystä ylimääräiset pois ja muotoile maiseman puut ja talo. Nosta sabluuna pois ja viilläterävällä veitsellä varovasti taikinan pintaan puiden kohdille pystyviiltoja. Paista levyä 200-asteisessa uunissa 8-9 minuutin ajan.
 8. Käytä seuraavat 1/5 taikinasta sekä edellisen taikinalevyn ylijäämät. Kauli mittojen mukaan levy 3. leivinpaperin päälle. Leikkaa sabluunan avulla taikinalevystä ylimääräiset pois ja muotoile puut. Nosta sabluuna pois ja viillä terävällä veitsellä varovasti taikinan pintaan puiden kohdille pystyviiltoja. Paista levyä 200-asteisessa uunissa 8–9 minuutin ajan. Siirrä sivuun.
 9. Käytä seuraava 1/5 taikinasta sekä edellisen taikinalevyn ylijäämät. Kauli mittojen mukaan levy 4. leivinpaperin päälle. Leikkaa sabluunan avulla taikinalevystä ylimääräiset pois ja muotoile puut sekä jänis. Nosta sabluuna pois ja viillä terävällä veitsellä varovasti taikinan pintaan puiden kohdille pystyviiltoja. Paista levyä 200 asteisessa uunissa 8–9 minuutin ajan.
 10. Käytä loppu ylijäämätaikina maiseman kehyksiin. Kauli levy 1 mittojen mukaan suorakaiteen muotoinen pala leivinpaperin päälle. Leikkaa kehyksistä 1 1/2 cm:n levyiset. Paista levyä 200-asteisessa uunissa 8–9 minuutin ajan. Siirrä sivuun jäähtymään.
 11. Kun kaikki osat ovat jäähtyneet, viimeistele kerrokset ennen kasaamista tomusokerilla. Muutama teelusikallinen kerrallaan, levitä tomusokeria levy 2, 3 ja 4 puiden päälle. Sivele tomusokeri sormin puiden uriin ja pyyhi ylimääräinen tomusokeri pois. Viiltoihin jäävä sokeri saa puut näyttämään lumisilta.
 12. Siirrä pikeeri pursotuspussiin. Tarvitset desin pikeeriä. Käytä apuna hyvin kapeaa pyöreää tyllaa, pursota levyn 2 talon ääriviivat sekä ikkunat ja levyn 4 pupun ääriviivat Voit pursottaa myös levy 1 kuun ympärille pieniä tähtiä.
 13. Kun pikeeri on kuivunut, kasaa boksi. Aseta alimmaiseksi levy 1. Levitä 1/2 cm:n alueelle reunoille reilusti pikeeriä ja paina varovasti levy 2 päälle. Toista jokaiselle levylle, kunnes kaikki 4 levyä ja kehykset ovat paikallaan. Anna piparitaulun kuivua rauhassa useamman tunnin ajan.

Vinkki! Ruskistettu voi -piparkakkutaikinasta leivot myös somat pitsipiparit.

piparitaulu

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Piparkakkukranssi


Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparitaulu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.