Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Puolukka-suklaamoussekakku

Puolukka-suklaamoussekakku on näyttävä juhlatarjottava, joka leivotaan ilman liivatetta. Täydellisessä kakussa maistuu piparkakku ja siinä on sopivassa suhteessa makeaa ja raikasta.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
14  annosta

Ainekset

Puolukka-suklaamoussekakku

  • 150 g piparkakkuja
  • 50 g voita

Suklaamousse

  • 300 g tummaa suklaata (70 %)
  • 4 dl kuohukermaa
  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ dl sokeria

Puolukka-valkosuklaamousse

  • 400 g valkosuklaata
  • 2 dl vispikermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ dl sulatettua kookosrasvaa
  • ½ dl puolukkalikööriä (esim. Lingoncello)
  • 4 dl puolukoita (2 dl paseerattua)

Koristelu

  • 1 dl vettä
  • 1 dl puolukkalikööriä
  • 1 dl hyytelösokeria
  • 3 dl puolukoita

Valmistusohje

Puolukka-suklaamoussekakku valmistuu helposti näin:

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (18–20 cm). Murusta 150 grammaa piparkakkuja perunanuijalla tai kaulimalla ne muruiksi puhtaan keittiöpyyhkeen välissä. Sulata 50 grammaa voita ja kaada murut voin joukkoon. Painele piparimuruseos kakkuvuoan pohjalle.
  2. Asettele reunakalvo vuoan reunoille pohjan päälle. Leivontaan tarkoitettua reunakalvoa saa leivontaliikkeistä. Sen käyttö auttaa saamaan kakun reunasta sileämmän.
  3. Tee suklaamousse. Pilko 300 grammaa tummaa suklaata mikron kestävälle syvälle lautaselle. Sulata suklaa pienellä teholla, välillä suklaata sekoittaen. Vaahdota neljä desilitraa kuohukermaa. Lisää vatkatun kerman joukkoon 300 grammaa maustamatonta tuorejuustoa ja puoli desilitraa sokeria. Vatkaa sileäksi. Lisää sula suklaa kerma-tuorejuustoseokseen hyvin sekoittaen. Lusikoi suklaamousse piparipohjan päälle kakkuvuokaan.
  4. Tee puolukka-valkosuklaamousse valmiiksi. Pilko 400 grammaa valkosuklaata mikron kestävälle syvälle lautaselle. Sulata suklaa pienellä teholla, välillä suklaata sekoittaen. Valkosuklaa palaa herkästi, joten pidä mikron tehot pienenä.
  5. Vaahdota kaksi desilitraa vispikermaa. Lisää vatkatun kerman joukkoon 200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa, puoli desilitraa sulatettua kookosrasvaa ja puoli desilitraa puolukkalikööriä. Vatkaa sileäksi. Surauta puolukat sauvasekoittimella murskaksi ja paseeraa ne tiheäreikäisen siivilän läpi. Sekoita kaksi desilitraa puolukkasosetta muiden ainesten joukkoon. Käytä siivilään jääneet puolukankuoret vaikka aamupuuroon.
  6. Jos seos ei ole täysin sileää, paseeraa koko täyte siivilän läpi. Tuorejuusto saattaa jäädä joskus kokkareiseksi. Lisää sula valkosuklaa kerma-tuorejuustoseokseen hyvin sekoittaen. Lusikoi puolukka-valkosuklaamousse suklaamoussen päälle kakkuvuokaan. Tasoita pinta ja nosta puolukka-suklaamoussekakku jääkaappiin noin seitsemäksi tunniksi.
  7. Mittaa teräskattilaan desi vettä ja desi Lingoncelloa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää hitaasti kiehuvaan nesteeseen desi hyytelösokeria kovaa käsivispilällä vispaten, kunnes sokeri on sulanut. Seos jäähtyy tässä vaiheessa vähän, joten kuumenna se uudestaan ja sekoita koko ajan. Neste paksuuntuu ja nosta se levyltä. Sekoita joukkoon kolme desilitraa puolukoita. Anna puolukoiden jäähtyä vähän ja lusikoi ne kakun päälle jäähdyttyään.
  8. Nosta kakku huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen tarjoamista. Silloin maut ovat parhaimmillaan. Suklaakakkuja ei kannata tarjota suoraan jääkaapista.

Vinkki! Tarjoa puolukka-suklaamoussekakku pikkujouluissa tai joulunajan kahvipöydässä roseeviiniglögin kanssa.

puolukka-suklaamoussekakku

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Piparminttu-puolukkakakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolukka-suklaamoussekakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.