Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sahramipullat mantelimassalla

Sahramipullat mantelimassalla mukailevat suosittujen luciapullien ohjetta. Nyt pullat saavat mehukkaan appelsiini-mantelitäytteen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
30  annosta

Ainekset

Sahramiliemi

  • 1-2 ps (à 1/2 g) sahramia
  • 1 sokeripala tai 1 tl sokeria
  • 1 ½ rkl kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa

Sahramipullataikina

  • 5 dl maitoa tai vettä
  • 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 14 dl vehnäjauhoja

Appelsiini-mantelitäyte

  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 150 g mantelimassaa
  • ¾ dl sokeria
  • 1 appelsiinin raastettu kuori

Voiteluun

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä

Koristeeksi

  • 1 dl rusinoita
  • ½ dl omenamehua

Valmistusohje

Sahramipullat mantelimassalla leivotaan helposti näin:

  1. Nosta koristeeksi tuleva desilitra rusinoita puoleen desilitraan omenamehuaa likoamaan. Nosta monitoimikoneeseen sata grammaa pehmeää voita, 150 grammaa mantelimassaa, 3/4 desilitraa sokeria ja raastettu appelsiinin kuori. Aja seos pehmeäksi massaksi.
  2. Valmista pullataikina. Aloita sahramiliemestä. Murskaa morttelissa yhdestä kahteen pussia sahramia ja yksi sokeripala tai teelusikallinen sokeria keskenään. Kaada seos pieneen kulhoon ja valuta päälle puolitoista ruokalusikallista kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa. Anna seistä vähintään 15 minuuttia.
  3. Mittaa viisi desilitraa kylmää maitoa tai vettä monitoimikoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Sekoita joukkoon kaksi pussia kuivahiivaa, kaksi desilitraa sokeria, kaksi teelusikallista jauhettua kardemummaa, teelusikallinen suolaa, kaksi desilitraa rypsiöljyä ja sahramiliemi. Lisää puolet eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja sekoita kunnolla.
  4. Lisää loput eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa 15 minuuttia alhaisella teholla. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala suorakaiteenmuotoiseksi (32 cm x 35 cm) kokoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet pehmeästä appelsiini-mantelitäytteestä. Leikkaa levy pituussuunnassa 2 cm:n levyisiksi kaistaleiksi.
  5. Rullaa kaistaleet ylhäältä puoleen väliin sisäänpäin. Käännä rulla loppusuikaleen kanssa ylösalaisin ja rullaa toinen pää sisäänpäin. Kieputa kaikki pullat ja valmista toinen taikina samoin. Nosta pullat kohoamaan leivinpaperoidulle uunipellille 30 minuutiksi.
  6. Paina rusinat pullien kierrekohtiin. Paista pullat 200 asteisessa uunissa noin 12 minuutin ajan. Sivele uunista noston jälkeen kuumien pullien pintaan vatkattua kananmunaa, jonka seassa on hieman vettä. Anna pullien jäähtyä ritilän päällä.

Vinkki! Tarjoa sahramipullat mantelimassalla glögin kanssa.

sahramipullat mantelimassalla

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Mantelibostonpulla


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sahramipullat mantelimassalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.