Sahramipullat mantelimassalla
Sahramipullat mantelimassalla mukailevat suosittujen luciapullien ohjetta. Nyt pullat saavat mehukkaan appelsiini-mantelitäytteen.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
Ainekset
Sahramiliemi
- 1-2 ps (à 1/2 g) sahramia
- 1 sokeripala tai 1 tl sokeria
- 1 ½ rkl kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa
Sahramipullataikina
- 5 dl maitoa tai vettä
- 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl jauhettua kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 2 dl rypsiöljyä
- 14 dl vehnäjauhoja
Appelsiini-mantelitäyte
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 150 g mantelimassaa
- ¾ dl sokeria
- 1 appelsiinin raastettu kuori
Voiteluun
- 1 kananmuna
- 1 rkl vettä
Koristeeksi
- 1 dl rusinoita
- ½ dl omenamehua
Valmistusohje
Sahramipullat mantelimassalla leivotaan helposti näin:
- Nosta koristeeksi tuleva desilitra rusinoita puoleen desilitraan omenamehuaa likoamaan. Nosta monitoimikoneeseen sata grammaa pehmeää voita, 150 grammaa mantelimassaa, 3/4 desilitraa sokeria ja raastettu appelsiinin kuori. Aja seos pehmeäksi massaksi.
- Valmista pullataikina. Aloita sahramiliemestä. Murskaa morttelissa yhdestä kahteen pussia sahramia ja yksi sokeripala tai teelusikallinen sokeria keskenään. Kaada seos pieneen kulhoon ja valuta päälle puolitoista ruokalusikallista kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa. Anna seistä vähintään 15 minuuttia.
- Mittaa viisi desilitraa kylmää maitoa tai vettä monitoimikoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Sekoita joukkoon kaksi pussia kuivahiivaa, kaksi desilitraa sokeria, kaksi teelusikallista jauhettua kardemummaa, teelusikallinen suolaa, kaksi desilitraa rypsiöljyä ja sahramiliemi. Lisää puolet eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja sekoita kunnolla.
- Lisää loput eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa 15 minuuttia alhaisella teholla. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala suorakaiteenmuotoiseksi (32 cm x 35 cm) kokoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet pehmeästä appelsiini-mantelitäytteestä. Leikkaa levy pituussuunnassa 2 cm:n levyisiksi kaistaleiksi.
- Rullaa kaistaleet ylhäältä puoleen väliin sisäänpäin. Käännä rulla loppusuikaleen kanssa ylösalaisin ja rullaa toinen pää sisäänpäin. Kieputa kaikki pullat ja valmista toinen taikina samoin. Nosta pullat kohoamaan leivinpaperoidulle uunipellille 30 minuutiksi.
- Paina rusinat pullien kierrekohtiin. Paista pullat 200 asteisessa uunissa noin 12 minuutin ajan. Sivele uunista noston jälkeen kuumien pullien pintaan vatkattua kananmunaa, jonka seassa on hieman vettä. Anna pullien jäähtyä ritilän päällä.
Vinkki! Tarjoa sahramipullat mantelimassalla glögin kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.
Lue myös Anna.fi: Mantelibostonpulla
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sahramipullat mantelimassalla