Savukala
Savukala on klassikko ja itse tehtynä todellista herkkua. Tällä ohjeella savustat niin ahvenet, muikut, siian kuin silakatkin.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Gluteeniton
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
Ainekset
Savukala
- 1 kg ahvenia, siikaa, muikkuja tai silakoita
- 1 l vettä
- 1 dl merisuolaa
- 3 rkl rypsiöljyä
Lisäksi
- 2 sokeripalaa
- kourallinen savustuspuruja
Valmistusohje
Savukala tehdään helposti näin:
- Kuumenna litra vettä, sekoita joukkoon desilitra merisuolaa ja anna suolan liueta. Anna jäähtyä.
- Poista kaloista sisälmykset ja kidukset. Suomut voit jättää. Huuhdo ja kuivaa kalat. Laita kalat suolaveteen. Pienet kalat, kuten muikut ja silakat suolautuvat noin 15 minuutissa. Isommat kalat, kuten ahvenet ja siika saavat maustua 20-30 minuuttia.
- Kuivaa kalat. Pyyhkäise pintaan vähän rypsiöljyä.
- Levitä kourallinen savustuspuruja tasaisesti savustimen pohjalle ja lisää kaksi sokeripalaa. Kuumenna savustin grillissä. Odota noin viisi minuuttia savun muodostumista. Laita kalat savustimen ritilälle. Jos käytät sähkösavustinta, toimi laitteesi käyttöohjeiden mukaan.
- Savusta 40-45 minuuttia/1 kg kalaa. Aika ovat viitteellinen, sillä savustusaika riippuu kalojen koosta ja savustimen kuumuudesta. Tarjoa savukala uusien perunoiden ja salaatin kera.
Lue myös: Kalan savustaminen
Lue myös Anna.fi: Savustetut muikut
Kommentoi
Kommentoi juttua: Savukala