
Spekulatius-pikkuleivät
Spekulatius-pikkuleivät ovat piparkakun tapaisia mausteisia pikkuleipiä, joita leivotaan perinteisesti Saksassa 5.12. Pyhän Nikolauksen päivän aattona. Turkulainen Petrus Kurppa leipoo piparkakkuja kuviomuoteilla, joiden aiheet hän on etsinyt Suomen ja erityisesti Turun historiasta.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 100 annosta
Ainekset
Spekulatius-pikkuleivät/piparkakut:
- 250 g voita
- 250 g fariinisokeria
- 2 kananmunaa
- 150 g mantelijauhetta
- sitruunan raastettu kuori
- 2 rkl kanelia
- 0,5 tl kutakin: muskottikukkaa, inkivääriä, kardemummaa, neilikkaa
- 1-2 rkl kaakaota
- 500 g vehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat, vaahdota. Lisää hienoksi jauhettu manteli, sitruunanraaste, mausteet ja kaakao. Sekoita hyvin ja lisää jauhot pienissä erissä. Anna maustua yön yli kylmässä.
2. Ota taikina huoneenlämpöön ennen leipomista, mutta älä anna sen pehmentyä liikaa. Kuviomuoteilla viileä taikina toimii paremmin kuin pehmeä. Taikina sopii hyvin myös tavallisen peltimuotin kanssa leikattavaksi. Kuviomuottia käytettässä taikina kaulitaan muotin koon mukaan, yleensä 0,5 cm:n paksuiseksi.
3. Paista pikkuleipiä 180 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ritilällä.
Resepti: Petrus Kurppa
Kokeile myös muita maukkaita pikkuleipäreseptejä: Rapeat piparit Kissankielet Lumitähti-pikkuleivät Ruoka.fi: Ruis-kanelipiparit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Spekulatius-pikkuleivät