Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sturenkadun perinteinen piimälimppu

Piimälimppu on joulun perinteisimpiä leipiä. Tämä perinteinen ohje on lähtöisin Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinjan arkistoista Sturenkadulta.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

Piimälimppu

  • 1 l piimää
  • 1.5 dl kaljaa
  • 2 dl siirappia
  • 4 tl suolaa
  • 75-100 g hiivaa
  • noin 400 g ruisjauhoja
  • noin 1,3 kg hiivaleipäjauhoja
  • 2 tl anista
  • 2 tl kuminaa
  • 2 tl fenkolia
  • 2 tl pomeranssinkuorta
  • 30 g rasvaa
  • (0,5 dl hillottua appelsiininkuorta)

Valmistusohje

Piimälimppu maistuu jouluna. Tällä reseptillä leivot 4-6 limppua.

  1. Lämmitä ensin piimä kädenlämpöiseksi. Lisää piimään kalja, siirappi, suola ja murenna joukkoon hiivaa. Lisää ruis- ja hiivaleipäjauhoja ja mausteeksi hienonnettua anista, kuminaa, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Anna piimälimpun taikinan kohota liinan alla.
  2. Leivo taikinasta 4-6 pyöreää leipää. Kohota leivinpaperilla liinan alla. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia ja sitten 170-175 asteessa noin 45 minuuttia.
  3. Jäähdytä kypsät piimälimput ritilän päällä. Tarjoa piimälimppu joulupöydässä.

Vinkit:

  • Kaljan asemesta voi käyttää joulukaljan valmistuksessa syntyvää kaljan mäskiä. Lisää mausteita makusi mukaan tai jätä ne kokonaan pois.
  • Samalla ohjeella voit leipoa maukkaita omenalimppuja. Korvaa puolet piimästä omenasoseella ja jätä hillotut appelsiininkuoret pois. Jos omenasose on hyvin makeaa, vähennä taikinasta siirapin määrää.

Ohje: Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinja, Helsinki

Katso myös: Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Makea joululeipä

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sturenkadun perinteinen piimälimppu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.