
Sturenkadun perinteinen piimälimppu
Piimälimppu on joulun perinteisimpiä leipiä. Tämä perinteinen ohje on lähtöisin Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinjan arkistoista Sturenkadulta.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
- Kasvis
Ainekset
Piimälimppu
- 1 l piimää
- 1.5 dl kaljaa
- 2 dl siirappia
- 4 tl suolaa
- 75-100 g hiivaa
- noin 400 g ruisjauhoja
- noin 1,3 kg hiivaleipäjauhoja
- 2 tl anista
- 2 tl kuminaa
- 2 tl fenkolia
- 2 tl pomeranssinkuorta
- 30 g rasvaa
- (0,5 dl hillottua appelsiininkuorta)
Valmistusohje
Piimälimppu maistuu jouluna. Tällä reseptillä leivot 4-6 limppua.
- Lämmitä ensin piimä kädenlämpöiseksi. Lisää piimään kalja, siirappi, suola ja murenna joukkoon hiivaa. Lisää ruis- ja hiivaleipäjauhoja ja mausteeksi hienonnettua anista, kuminaa, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Anna piimälimpun taikinan kohota liinan alla.
- Leivo taikinasta 4-6 pyöreää leipää. Kohota leivinpaperilla liinan alla. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia ja sitten 170-175 asteessa noin 45 minuuttia.
- Jäähdytä kypsät piimälimput ritilän päällä. Tarjoa piimälimppu joulupöydässä.
Vinkit:
- Kaljan asemesta voi käyttää joulukaljan valmistuksessa syntyvää kaljan mäskiä. Lisää mausteita makusi mukaan tai jätä ne kokonaan pois.
- Samalla ohjeella voit leipoa maukkaita omenalimppuja. Korvaa puolet piimästä omenasoseella ja jätä hillotut appelsiininkuoret pois. Jos omenasose on hyvin makeaa, vähennä taikinasta siirapin määrää.
Ohje: Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinja, Helsinki
Katso myös: Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Makea joululeipä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sturenkadun perinteinen piimälimppu