Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sitruunaiset madeleine-kakut

Sitruunaiset madeleine-kakut eli madeleine-leivokset (Petite Madeleines ) ovat teepöydän klassikoita. Madeleine-kakut tunnetaan Marcel Proustin romaanista "Kadonnutta aikaa etsimässä", missä Madeleine-kakkujen, tuoksu sysää romaanin päähenkilön nostalgisiin tunnelmiin ja aistimuksiin. Sitruunaiset madeleinet ovat simpukanmuotoisia pikkukakkusia, jotka saavat raikkaan maun  sitruunankuoriraasteesta.

Ainekset

Sitruunaiset madeleine-kakut

  • 4 kananmunaa
  • 135 g sokeria
  • 135 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 sitruunan tai appelsiinin kuori
  • 125 g sulatettua voita
  • 1 rkl tomusokeria

Valmistusohje

Sitruunaiset madeleine-kakut leivotaan näin:

  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhot vaahtoon kolmessa erässä varovaisesti käännellen. Lisää lopuksi raastettu sitruunan tai appelsiinin kuori voin kanssa.
  3. Voitele madeleine-vuoat huolellisesti ja täytä ne 2/3 taikinalla. Laita vuoat jääkaappiin tai pakastimeen 20-30 minuutiksi. Tällöin leivonnaiset kohoavat paistettaessa keskeltä ja jäävät reunoistaan matalammiksi ja leivonnaiseen muodostuu madeleine-kakuille tyypillinen nuppimainen kohouma.
  4. Kuumenna uuni 220-250-asteiseksi. Paista kakkuja ensin noin 5 minuuttia kuumassa uunissa ja laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen, kunnes kakut ovat kauniin kullankeltaisia ja kohonneita.
  5. Irrota Madeleine-leivokset jäähtymään ritilän päällä. Sirottele pinnalle tomusokeria.

Kaipaatko lisää pikkuleipäreseptejä? Kokosimme yhteen parhaat pikkuleivät kautta aikojen.

Lue myös Anna.fi: Lusikkaleivät


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunaiset madeleine-kakut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.