Sitruunaiset madeleine-kakut
Sitruunaiset madeleine-kakut eli madeleine-leivokset (Petite Madeleines ) ovat teepöydän klassikoita. Madeleine-kakut tunnetaan Marcel Proustin romaanista "Kadonnutta aikaa etsimässä", missä Madeleine-kakkujen, tuoksu sysää romaanin päähenkilön nostalgisiin tunnelmiin ja aistimuksiin. Sitruunaiset madeleinet ovat simpukanmuotoisia pikkukakkusia, jotka saavat raikkaan maun sitruunankuoriraasteesta.
- Kasvis
Ainekset
Sitruunaiset madeleine-kakut
- 4 kananmunaa
- 135 g sokeria
- 135 g vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 sitruunan tai appelsiinin kuori
- 125 g sulatettua voita
- 1 rkl tomusokeria
Valmistusohje
Sitruunaiset madeleine-kakut leivotaan näin:
- Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhot vaahtoon kolmessa erässä varovaisesti käännellen. Lisää lopuksi raastettu sitruunan tai appelsiinin kuori voin kanssa.
- Voitele madeleine-vuoat huolellisesti ja täytä ne 2/3 taikinalla. Laita vuoat jääkaappiin tai pakastimeen 20-30 minuutiksi. Tällöin leivonnaiset kohoavat paistettaessa keskeltä ja jäävät reunoistaan matalammiksi ja leivonnaiseen muodostuu madeleine-kakuille tyypillinen nuppimainen kohouma.
- Kuumenna uuni 220-250-asteiseksi. Paista kakkuja ensin noin 5 minuuttia kuumassa uunissa ja laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen, kunnes kakut ovat kauniin kullankeltaisia ja kohonneita.
- Irrota Madeleine-leivokset jäähtymään ritilän päällä. Sirottele pinnalle tomusokeria.
Kaipaatko lisää pikkuleipäreseptejä? Kokosimme yhteen parhaat pikkuleivät kautta aikojen.
Lue myös Anna.fi: Lusikkaleivät
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sitruunaiset madeleine-kakut