Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Wienerpitko

Wienerpitko täytetään hillolla tai mantelimassalla. Täytetty wienerpitko on muhkea juhlapulla. Hilloja vaihtelemalla saat wienerpitkosta aina uudenlaisen tarjottavan. Käytä sesonkiin sopivia hilloja, pääsiäiseen aprikoosia, joulun aikaan luumua, kesäjuhliin vadelma-tai mansikkahilloa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

wienerpitko:

  • 2.5 dl kylmää maitoa
  • 35 g (noin 2 rkl) hiivaa
  • 1 muna
  • 0.5 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 50 g voisulaa tai juoksevaa rasvaa
  • 7.5 dl vehnäjauhoja

kaavilointiin:

  • 200 g margariinia tai voita

täyte:

  • noin 200 g paistamisen kestävää omenamarmeladia
  • 2 rkl kanelisokeria

voiteluun:

  • muna

pinnalle:

  • noin 3 dl tomusokeria
  • 2 rkl vettä

Valmistusohje

Wienerpitko valmistuu näin:

1. Käytä wienerleipätaikinaan kylmiä, jäähdytettyjä aineksia. Jäähdytä jauhoja tunnin ajan pakastimessa. Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää jääkaappikylmä muna, sokeri ja mausteet sekä sulatettu, jäähdytetty rasva, tai käytä jääkaappikylmää juoksevaa rasvaa. Lisää kylmät jauhot ja sekoita taikina nopeasti. Älä vaivaa. Anna taikinan levähtää 15 minuuttia jääkaapissa.

2. Kauli taikina runsaasti jauhotetulla leivinalustalla neliön muotoiseksi, noin 1,5 sentin paksuiseksi levyksi. Levitä kylmä, hieman pöydällä pehmennyt rasva ohuina lastuina limittäin neliön keskelle kulmittain. Kauli kuvan osoittamalla tavalla. Anna kaulitun taikinan levähtää jääkaapissa noin 15 minuuttia.

3. Kauli taikina noin 1 sentin paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle omenamarmeladia ja sirota päälle kanelisokeria. Kääri levy rullaksi. Leikkaa käärön pintaan saksilla viillot. Varo leikkaamasta pohjaan asti. Käännä käärön pää siten, että kierteet ovat päällä. Käännä joka toinen viilto oikealle, joka toinen vasemmalle. Käännä viimeinen pala ensimmäisen tapaan käärön alle, jotta kierteet tulevat kauniisti esiin. Kohota pitkoa huoneenlämmössä noin 15 minuuttia. Voitele pitko kananmunalla ja paista 225-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Korista jäähtynyt wienerpitko sokerivesikuorrutuksella.

 

 

wienerpitko
Wienerleipätaikinan lehtevyyden salaisuus on kylmissä aineksissa ja huolellisessa kaulimisessa. Jauhotkin voi jäähdyttää pakkasessa. Kuva: Kristiina Kurronen

Katso myös: Kotilieden paras pullataikina ja pulla kuudella eri tavalla

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Pitkokakkku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Wienerpitko

Sinun täytyy kommentoidaksesi.