Ruoka

10 vinkkiä Suomi 100 -juhlaan – parhaat riistaohjeet ja klassikot! Nyt hurmaavat mummon lusikkaleivät

Kokosimme yhteen Kotilieden ruokabloggaajien parhaita Suomi 100 -ohjeita – suolaisesta makeaan. Näissä maistuvat supisuomalaiset, juhlavat maut!

Poroa ja hirveä juhlapöytään

Kokkaavan isin ruokablogissa otetaan Suomi 100 -juhlat vastaan valmistamalla poroa. Poron sisäfilee tarjoillaan kukkakaalin kera.

”Poron sisäfilee on aivan uskomaton raaka-aine ja omasta mielestäni yksi maailman parhaimmista lihoista. Valmistus on helppoa ja nopeaa, joten aterian teon yhteydessä kannattaa sen paistaminen jättää viimeiseksi. Kukkakaali on myös valtavan hyvä raaka-aine, jota ei aina tule hirveästi käytettyä. Maidossa ja kermassa keitettynä siitä saa kaiken irti maullisesti. Tätä kannattaa kokeilla, se on todettu todella hyväksi reseptiksi”, bloggaaja Teemu kertoo.

Rouva Ässän seurassa blogia kirjoittava Kati luottaa niin ikään poroon. Poron paistia haudutellaan uunissa tunteja ja lopputulos on uskomatton murea. Jännittävä mustikka-portiviinikastike kruunaan aterian.

Maustamauksi -blogia kirjoittava Sini juhlistaa Suomi 100 -itsenäisyyspäivää hirvenlihalla. Sinin hirvi haudutellaan oluessa.

”Minulle oli tulossa hyvä ystävä vierailulle, joten oli hyvä syy kokata niin sanotusti ”pitkän kaavan mukaan”. Valitsin hirvenlihan pääraaka-aineeksi, koska sitä sattui pakastimesta löytymään kunnon kimpale. Ohje sopii hyvin itsenäisyyspäivään”, Sini kertoo.

Ylistys hauelle – pyöräytä haukimuhennos

Aijan Suomalainen ruokaloki -blogissa otetaan juhla vastaan perisuomalaisella kalaruoalla – haukimuhennoksella.

”Kuivana ja ruotoisena pidetty hauki on tässä reseptissä oikein herkullista ja vieläpä helppo saada ruodottomaksi. Kyytipojaksi kotimaista olutta ja ruisleipää tai saaristolaislimppua. Osan kala/kasvisliemestä voi myös korvata valkoviinillä, jolloin muhennoksesta tulee entistäkin juhlavampaa”, Aija kertoo.

Vegaanin kalakeitto

Juhlava ”kalakeitto” ei vaadi välttämättä kalaa.

”Vaikka kalakeiton nimessä ja pääraaka-aineena on kala, sen hyvä ominaismaku tulee itse asiassa pitkälti mausteista ja kasviksista. Tämän totesin, kun kokeilin tehdä kalakeittoa, jossa kalan paikalla onkin nyhtökauraa. Nyhtökaurahan sinänsä muistuttaa enemmän lihaa kuin kalaa, joten lopputulos on ehkä jonkinlainen kalakeiton ja lihakeiton välimuoto. Joka tapauksessa erittäin hyvä sellainen”, Linssinööri blogissa kerrotaan.

Juhlavia makeita kahvipöytään

Makeaa elämää pilvilinnassa Annan juhlakakussa on suomalaista giniä ja puolukoita. Juhla kakku on näyttävä jälkiruoka.

 

Annan ruis-puolukkakääretorttukin on hyvä vaihtoehto.

Mustikkaa pitää olla Suomen 100-vuotisjuhlissa. Tämä My Helsinki Life -blogin mustikkapiirakkaohje toimii loistavasti myös pakastemustikoista. Villi metsämustikka maistuu suomalaiselle metsälle ja villille luonnolle.

Toinen herkullinen mustikkaohje on tämä Ruusumäen mustikoita ja kaakaota yhdistävä brownie. 

Valmiiseen pöytään -blogissa luotetaan perinteiseen pullaan. Tällä kertaa korvapuusti tehdään padassa pataleivän tyyliin.

”Rakastuin päätäpahkaa pataleipiin sellaista ensimmäistä kertaa kokeiltuani. Kun vastaan tuli patapuusti, oli sanomattakin selvää että kokeiluun menee. Idea on hiukan eri kuin pataleivässä. Leipätaikinan annetaan tekeytyä yön yli, kun taas pullataikina on valmis alle tunnissa. Loppu on kuitenkin samankaltainen: pata uuniin kuumenemaan, taikina kuumaan pataan ja annetaan padan tehdä taikojaan”, blogissa neuvotaan.

Skidisti gourmeeta -blogissa leivotaan juhlan kunniaksi lusikkaleipiä. 

”Klassiset muropikkuleivät eri variaatioina herättävät ainakin itselläni muistot ja mielikuvan perinteisiä herkkuja notkuvasta suomalaisesta juhlapöydästä. Ohje pohjautuu mummuni reseptivihkon ohjeeseen”, blogissa kerrotaan.

Piparkakkutalon akka -bloggaaja Minna antaa mainion lippuvinkin. Jos haluat koristella kodin Suomen lipulla, tässä valmis tulostepohja. Lipuilla voi koristella ulko-oven tai vaikka juhlaruoat.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 vinkkiä Suomi 100 -juhlaan – parhaat riistaohjeet ja klassikot! Nyt hurmaavat mummon lusikkaleivät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.