Ruoka

Juhlaruoka tarjolle noutopöytään – kokkaa klassikkoherkut uusin maustein

Juhlaruoka on oleellinen osa kekkereitä kuin kekkereitä. Oli kyseessa sitten rippijuhlat, valmistujaiset, merkkipäivät tai kekkerit ihan vain elämän kunniaksi, tarjoiluista on turha ottaa suurempaa stressiä. Näillä ohjeilla teet hurmaavat herkut myös astetta rennommalla otteella.

Juhlaruoka voi olla niin suolaista kuin makeaakin syötävää. Ruokaa kannattaa varata reilusti, mutta pöydän ei tarvitse notkua sen seitsemää sorttia. Muutama tarkoin valittu tarjottava riittää. 

Tee muutama oivaltava ja helppo, mutta sitäkin herkullisempi ruoka, se riittää. Kokoa tarjottavat niin, että voit esivalmistella ne mahdollisimman pitkälle jo edellisenä päivänä. Juhlapäivänä riittää, kun nostat tarjottavat pöytään ja keskityt itsekin nauttimaan.

Jos vieraita tulee pitkän matkan takaa, on tarjolle hyvä asettaa jotain suolaista ja ruokaisaa syötävä. Kahvin kera tarjottavaksi riittää muutama makea ruokalaji.

Juhlajuomat: alkumaljat ja boolit 

Alkumaljalla toivotat vieraat tervetulleeksi. Perinteinen ja kelpo juhlajuoma on samppanja tai kuohuviini. Sitä varataan noin desi vierasta kohti. Jos haluat virkistävää vaihtelua onnittelumaljaan, rakenna alkudrinkki kauden mauista. Alkoholipitoisten juomien lisäksi tarjolla tulee aina olla myös alkoholiton vaihtoehto

Booli on mainio tarjottava, kun vieraita on paljon. Onnistunut booli tarjoaa silmäkarkkia, raikkaita kotoisia makuja, hivenen hapokkuutta, sopivasti makeutta ja kuplia. 

Kahvia tulee varata yhtä vierasta kohden kaksi kupillista. Esimerkiksi puolen kilon kahvipaketista riittää 25 vieraalle. Muista varata myös teetä ja kylmiä juomia niille, joille kahvi ei maistu.

Juhlaruoka: Suolaiset tarjottavat

Erityisesti pitkän matkan takaa tulevat juhlavieraat arvostavat, kun tarjolla on suolaista syötävää. Erilaiset salaatit ovat oiva valinta noutopöytään, sillä salaattia on helppo valmistaa suuria määriä ja ne pitävät juhlijoiden nälän loitolla. Erilaisia salaatteja voi olla buffetpöydässä pari-kolmekin lajia etenkin, jos tarjolla ei ole muuta suolaista syötävää. 

Salaatit tuovat juhlapöytään raikkautta sekä heleää ulkonäköä ja ovat parhaimmillaan, kun valitset niihin kauden raikkaimpia makuja. 

Ruokaisa salaattipohja syntyy esimerkiksi pastasta, nuudeleista, perunasta tai vaikkapa couscous- tai bulgurjyvistä. Ne ovat myös siitä näppäriä, etteivät hätkähdä pienestä odottelusta, vaan päin vastoin maustuvat entistä makoisammiksi tekeydyttyään tovin ennen syöntiä.

Myös erilaiset tahnat, kuten hummus ovat loistavaa juhlatarjottavaa, sillä niitä on helppo valmistaa kerralla isojakin määriä. Aseta viereen rapeakuorista leipää tai patonkisiivuja ja suosio on taattu. Myös pienet cocktailpalat tekevät juhlapöydässä taatusti kauppansa. 

Suolaiset piirakat juhliin

Suolainen piirakka on loistava juhlaruoka ja kahvipöydän hitti. Eikä ihme! Suolaiset piirakat maistuvat aina ja niistä riittää syötävää isommallekin porukalle. Käyttämällä pakastealtaan valmistaikinoita pääset piirakanteossa todella helpolla. Jos vieraita on paljon, kannattaa piirakkaa leipoa kerralla koko pellin mitalta. 

Hyvän piirakkapohjan päälle voi koota omia lempitäytteitä: lohta, juustoa, kinkkua tai vaikkapa erilaisia kasviksia. Ja tokihan suolainen piirakka onnistuu vaikka täysin vegaanisena.  

Juhlaruoka: Voileipäkakut ja munakasrullat

Voileipäkakku on näyttävä ja maistuva suolainen juhlatarjottava ja loistava vaihtoehto erityisesti silloin, jos vieraita on paljon. Voileipäkakku sopii kaikkiin isompiin ja pienempiin juhliin ja se onnistuu tarvittaessa myös vegaanisesti ja gluteenittomasti. 

Jos perinteinen voileipäkakku tylsistyttää, leivo tarjolle suolainen juustokakku. Myös mehevä munakasrulla on loistava vaihtoehto perinteisen voileipäkakun sijaan tai rinnalle.

Juhlaruoka: Kakku kruunaa kahvipöydän

Juhlien kohokohta on se, kun kakku nostetaan vihdoin pöytään. Juhlapöydän kuningattaren ei tarvitse olla perinteinen täytekakku, vaan se voi yhtä hyvin olla myös hauska kääretorttukakku. Korvaa kääretorttukakulla perinteinen mansikkakakku tai lainaa leivonnaisen makumaailma suositulta porkkanakakulta. 

Tarjolle voi asettaa myös suussa sulavan juustokakun, rennon ronskin britakakun tai vaikka tuhdin suklaakakun. Pääasia on, että kakku on juhlakalun näköinen ja makuinen. 

Juhlaruoka: makeat leivonnaiset

Vaikka kakku on usein juhlapöydän kruunu, tarjolle voi ja kannattaa asettaa myös muuta makeaa syötävää: piirakoita, mehevää kahvikakkua sekä tietysti erilaisia pikkuleipiä. Arkinen pullakin taipuu juhlaruoaksi, kun sen tarjoaa vaihteeksi pitkoksi letitettynä tai näyttävästi bostonkakun tapaan. 

Jos piirakka tylsistyttää, leivo juhlapöytään maukas kääretorttu. Kääretorttu on maistuva ja moneksi muuntautuva leivonnainen. Suussasulava kääretorttu on helppo tehdä ja täytteitä vaihtamalla se muuntuu arkisesta kahvipöydän klassikosta juhlatarjottavaksi. 

Lue myös Anna.fi: Näin loihdit täydellisen noutopöydän – katso vinkit kesäjuhlien tarjoiluihin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlaruoka tarjolle noutopöytään – kokkaa klassikkoherkut uusin maustein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.