Ruoka

Banaanileipä on helppo leipoa – banana bread maistuu ihan kaikille

Löytyykö hedelmäkorista terttu tummanpuhuvia pantteribanaaneja? Leivo niistä mehevä banaanileipä!

Amerikkalainen klassikkoherkku, banaanileipä eli banana bread on kahvikakkumainen ja helppo leivonnainen, joka sopii aamupalalle, brunssille tai kahvipöytään. 

Lue myös: Hyödynnä ylikypsät banaanit – 5 herkullista ideaa

Banaanileipä on jenkkiherkku, joka nimestään huolimatta on pikemminkin kakun ja leivän välimuoto. Sen jekku piilee kypsissä banaaneissa, joiden ansiosta leivonnainen on maukas ja mehevä. Tummat banaanit ja tilkka hunajaa tuovat banaanileipään riittävän makeuden eikä sokeria tarvita. Mitä kypsempiä banaanit ovat, sitä makeampaa banaanileivästä tulee. 

Mikään varsinainen terveystuote banaanileipä ei ole, vaikka sokeria on moniin leivonnaisiin verrattuna vähemmän ja valkoisten vehnäjauhojen sijaan leivontaan käytetään gluteenitonta jauhoseosta.

Ohje: Banaanileipä

Banaanileipä eli banana bread on helppo herkku.
Vain kourallinen raaka-aineita ja nopea sekoitus niin banaanileipä onkin jo valmis paistettavaksi. Kuva: Pekka Holmström

Vain sekoitus ja valmista tuli!

Banaanileipä valmistuu ihanan vaivattomasti kourallisesta raaka-aineita ilman vatkainta ja vispainta vain sekoittamalla ainekset puuhaarukalla yhteen. Muussattujen banaanien joukkoon lisätään ensin öljy, hunaja ja kananmunat, sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet. Melko helppoa, eikö?

Perusresepti on helposti muunneltavissa, kuten parhaiden leivonnaisten tuppaa olemaan. Banaanileivän makua voi tuunata mielensä mukaan lisäämällä taikinaan siemeniä, pähkinöitä, rouhittua tummaa suklaata tai vaikkapa kuivahedelmiä, kuten rusinoita tai taateleita.

Banaanileivän voi maustaa kanelilla ja halutessaan terästää makua kardemummalla tai piparkakuista tutuilla mausteilla eli neilikkalla ja inkiväärillä. Jauhojenkin suhteen banaanileipä on varsin joustava. Korvaa osa gluteenittomasta jauhoseoksesta kaurajauhoilla tai halutessasi vaikka vehnäjauhoilla. Lisämehevyyttä leivonnaiseen saat lisäämällä taikinaan hieman mantelijauhoja.

Perinteisestä kahvikakusta banaanileivän erottaa myös se, että pyöreän rengasvuoan sijaan se paistetaan yleensä pitkulaisessa leipävuoassa. Pinnalle voi ennen paistoa painaa halkaistun banaanin ja ripotella myös rouhittuja pähkinöitä. Maukas hasselpähkinä tai herkullinen pekaanipähkinä sopivat banaanileivän mausteiseen makumaailmaan täydellisesti.

gluteeniton banaanileipä
Paina banaanileivän pintaan halkaistu banaani ja koriste halutessasi vielä pähkinärouheella. Kuva: Tommi Tuomi

Mitä banaanileivän kaveriksi

Banaanileipä on hyvää lämpimänä, mutta maistuu myös jäähtyneenä. Usein vuoallinen katoaa yhden illan aikana ihan huomaamatta.

Halutessaan banaanileivän voi koristella jäähtyneenä esimerkiksi tomusokeri-vesikuorrutteella tai kuorruttaa tomusokerilla maustetulla tuorejuustolla. Tai mikset maksimoisi makunautintoa ja tarjoaisi tuorejuustokuorrutteen erikseen? Sipaise tuorejuustoa viipaleelle, näin sitä riittää taatusti joka suupalalle.

Banaanileipä on toki maukasta sellaisenaan ja sen kylkeen sopivat erityisen hyvin myös erilaiset marmeladit, jogurtti tai vaikkapa maapähkinävoi makeilla hedelmillä tai raikkailla marjoilla viimeisteltynä. Ja vaikka banaania banaanilla kuulostaisikin hassulta, ovat banaaniviipaleetkin banaanileivät päällysteenä varsinainen ässä.

Jos kuitenkin kaipaat tuhdimpaa herkkua, kurkkaa ohje helppoon banaanikakkuun, jossa voita ja sokeria ei ole säästelty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Banaanileipä on helppo leipoa – banana bread maistuu ihan kaikille

moonflower

Miksi tässä ei ole ohjetta kuvassa näkyvään banaanileipään?Kun klikkaa banaanileivön ohjetta aukeaa uuteen ikkunaan punainen banaanileipä ohje eikä se nöytä ollenkaan samalta.

Outi

Samaa minäkin ihmettelen…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.