Ruoka

Bouillabaisse – ranskalainen kala-äyriäiskeitto on täydellinen tarjottava arkeen ja juhlaan

Bouillabaisse on ranskalainen klassikkokeitto, joka tuo fiinin tuulahduksen Etelä-Ranskasta. Arkeen ja juhlaan sopivan kala-äyriäiskeiton pohjan muodostaa tomaattinen liemi, jota maustavat fenkoli ja valkosipuli.

Bouillabaisse valmistuu alusta alkaen itse tehden tai hieman mutkia oikoen. Sinun ei tarvitse olla kalastaja tai ranskalainen keittiömestari päästäksesi eteläranskalaisen kalakeiton makuun.

Lue myös: Suomen paras kalakeitto -kokki paljastaa: ”Lisää kala vasta tässä vaiheessa!”

Bouillabaisse on alkujaan Etelä-Ranskasta, Marseillen seudulta kotoisin oleva maukas kalakeitto. Sen kehittivät paikalliset kalastajat, jotka kaipasivat hyvää ja halpaa evästä töihin. Mikäpä sen edullisempaa ruokaa, kuin omasta myymättä jääneestä kalasaaliista keitetty soppa. Köyhien kalastajien arkiruoasta on sittemmin tullut yksi ranskalaisen keittiön arvostetuimmista ruoista. 

Bouillabaisse on aina tekijänsä näköinen, ja sen sisältö voi vaihdella myös raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Yhtä oikeaa ohjetta ei siis ole olemassa, mutta maukas tomaattinen liemi on bouillabaissen sielu. Raikas, anikseen vivahtava fenkoli, tuoreet yrtit sekä valkosipuli antavat bouillabaisselle sille ominaisen maun. 

Keiton kanssa tarjotaan aina tuoretta, rapeakuorista leipää sekä nokare majoneesikastiketta, rouillea.

bouillabaisse
Bouillabaissen sisältö voi vaihdella raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Leipää ja majoneesikastiketta on kuitenkin aina keiton kaverina. Kuva: iStockphoto

Aromikas liemi on bouillabaissen sydän

Maukkaimman bouillabaissen saat valmistamalla liemen itse kalojen ja äyriäisten perkeistä. Osta siis kalat kokonaisina ja fileoi ne itse. Voit myös pyytää kauppiasta tekemään sen puolestasi ja pakkaamaan perkeet mukaasi. Maukkaan kalaliemen keität helposti tämän kalaliemi-ohjeen mukaan. 

Hieman nopeamman ja arkisemman, mutta silti varsin kelvollisen makuisen sopan valmistat käyttämällä valmista kalalientä, jonka voit tehdä laadukkaasta kalafondista. Helppo tapa lisätä valmiiseenkin liemeen fiiniä jujua on maustaa se tilkalla valkoviiniä.

Arkisoppa valmistuu tomaattimurskasta, astetta fiinimpi keitto tuoreista, kaltatuista tomaateista. Sattumiksi soppaan voi kuutioida myös perunaa ja porkkanaa, varsiselleriä tai paprikaa. 

Bouillabaisse sopii arkeen ja juhlaan, pääruoaksi sekä aterian alkuun

Bouillabaisse on keitto, joka sopii sekä arkeen että juhlaan. Perinteisesti bouillabaisse on keitetty niistä kaloista ja äyriäisistä, mitä kulloinkin on ollut saatavilla.  Tyypillisesti bouillabaissessa on ainakin kolmea eri kalalajia, mutta yhdestäkin valmistuu jo maukas soppa. Tärkeää on lisätä kala keittoon vasta lopuksi. Keitä vihannekset ja muut ainekset kypsiksi, lisää sen jälkeen kalapalat kuumaan liemeen. Laita kansi päälle, anna hautua kuumassa muutamien minuuttien ajan. Paloiteltu kala kypsyy todella nopeasti.

Lue myös: Bourride-keitto on bouillabaisen pikkusisko

Voit käyttää keittoon lempiäyriäisiäsi, kuten sinisimpukoita tai kuorellisia katkarapuja. Kalaksi sopii lohi sekä erilaiset vaaleat kalat, kuten kuha, siika ja ahven. Arkisemman keiton valmistat huokean hintaisesta seitistä, turskasta tai vaikkapa lämminsavuohesta. Tuoreita äyriäisistä edullisimpia vaihtoehtoja ovat pakastealtaasta löytyvät äyriäissekoitukset. Myös katkaravut sopivat bouillabaisseen.

mausteinen bouillabaisse
Hienostunut bouillabaisse toimii alkupalapöydässä tai pääruokana tuoreen leivän kanssa. Kuva: Kristiina Kurronen

Perinteinen tapa tarjota bouillabaisse on kauhoa liemi omaan kulhoonsa ja asettaa kalat sekä äyriäiset erilliselle vadille. Tämä onkin helppo tapa tuoda soppaan juhlavuutta sekä näyttävyyttä ja siten bouillabaisse sopii mainiosti myös alkuruoaksi. Tarjoa liemi pienistä kupeista ja aseta vierelle esimerkiksi halstratut, tikkuun pujotetut lohipalat ja päälle muutama venussimpukka.

Ohje: Mausteinen bouillabaisse-liemi halstratun lohen kera

Provencelainen majoneesikastike, rouille, viimeistelee bouillabaissen

Oli bouillabaisse- keittosi sitten arkinen tai juhlava, maistuu sen seurana tuore, rapeakuorinen leipä sekä nokare majoneesikastiketta. Perinteisesti bouillabaisse tarjotaan rouillen eli leipäviipaleista ja oliiviöljystä valmistetun sahramilla, cayennenpippurilla ja valkosipulilla maustetun provencelaisen majoneesikastikkeen kera.

Rouillen voi korvata norareella valkosipulimajoneesia eli aiolia, ranskankermalla, smetanalla tai kevyesti vaahdotetulla kermalla. Bouillabaisse on parhaimmillaan heti nautittuna, sillä äyriäiset sitkistyvät ja kala kuivahtaa herkästi uudelleen lämmitettäessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bouillabaisse – ranskalainen kala-äyriäiskeitto on täydellinen tarjottava arkeen ja juhlaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.