Grillatut perunat kolmella tavalla – näin paahdat perunoista suussa sulavia!
Perunat voi grillata parilla eri tavalla. Grilliin nostetaan yhä enemmän kasviksia, mutta miten niistä saa maistuvia? Kokosimme hyvät perunan grillausvinkit tähän juttuun.
Grillatut perunat maistuvat kaikille ja saavat ylistyshuutoja grillijuhlissa. Peruna on itsessään niin herkullinen, että se ei kaipaa kikkailuja. Maku tulee grillistä ja yksinkertaisista mausteista.
Lue myös: Grillataan kasviksia – näillä ohjeilla nostat kasvikset pääosaan
Perunat voi grillata raakoina, jolloin niiden kypsyminen vie runsaammin aikaa, mutta kärsivällistä grillimestaria tämä ei haittaa. Hiljaa hyvä tulee. Kiireisempi grillimestari esikypsentää perunat tai tekee grillatut perunat edellisen päivän jämäperunoista.
Grillatut perunat vartaassa
Käytä varrasperunoihin edelliseltä päivältä ylijääneitä pikkuperunoita tai isompia paloiteltuna. Pyöräytä perunat öljyssä, mausta suolalla ja työnnä vartaaseen. Grillaa suoralla lämmöllä, kunnes niissä on kaunis väri. Vartaaseen voi työntää mukaan halutessaan herkkusieniä, sipulia tai muita kasviksia. Perunat saavat grillissä uskomattoman hyvän maun.
Grillatut mäiskypotut
Ylijääneet isot perunat vaativat käsittelyä ennen grilliin nostamista. Ota käyttöön iso lasta tai jopa perunanuija. Mäiski eli litistä perunat ronskisti littaniksi, nosta se lastalla parilalle grilliin ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Mausta grillatut perunat juustoraasteella, ripauksella suolaa sekä pippuria. Tähän sopii hyvin parmesaanijuusto tai miksi ei sinihomejuustomurukin.
Tärkeää tässä mäiskimistoimenpiteessä on se, että perunan pitää litistyä kunnolla, mutta se ei saa hajota. Parhaiten tässä toimivat vähän suurempikokoiset kuorinperunat, joiden pinta on kuivahtanut ja peruna on keitetty jo edellisenä päivänä. Kuoripotut pysyvät paremmin kasassa grillissä.
Grillaa rapeaksi. Näin saat hurjan herkulliset ja rapeat perunat helposti. Mausteet imeytyvät perunan sisään ja pinnasta tulee äärimmäisen herkullinen.
Grillatut perunat folio- tai savustuspussissa
Kaupan valmiit esimerkiksi makkarangrillaukseen tarkoitetut foliopussukat toimivat grillattujen perunoiden kanssa hyvin. Grillatut perunat voi valmistaa myös savustuspussissa. Pussin uumenissa peruna imee itseensä ihanasti makuaineita ja grillaus on siistiä ja helppoa. Ei tule turhaa sotkua.
Käytä pussiperunoihin edellisen päivän jämäperunoita tai puolikeitettyjä pieniä kokonaisia uusiaperunoita.
Pussiperunat voi maustaa oman maun mukaan. Tässä kolme vaihtoehtoa: ensimmäinen on välimerihenkisesti maustettu ja toinen tillillä ja voilla, kolmas saa makumaailman Aasian suunnilta.
- Välimeren pussiperunat: kirsikkatomaatteja, oliiviöljyä, hienonnettua kevätsipulia, basilikaa tai oreganoa, suolaa ja mustapippuria. Sujauta ainekset pussiin ja perunat perään. Sulje pussi ja nosta se grilliin. Ravista pussia pariin otteeseen grillauksen aikana. Pidä pussi grillissä kuumalla lämmöllä noin 20 minuuttia.
- Tilliperunat: laita pussiin runsaasti hienonnettua tilliä, kuutioitua voita, suolaa ja pippuria. Sujauta perunat pussiin ja sulje pussi. Nosta grilliin. Ravista pussia pariin otteeseen grillauksen aikana. Pidä pussi grillissä kuumalla lämmöllä noin 20 minuuttia.
- Aasialaiset grillatut perunat: Lorauta pussiin paahdettua seesamiöljyä, laita mausteeksi suolaa, pari lusikallista valmista thaicurrytahnaa ja perunat. Sulje pussi huolella ja nosta grilliin. Ravista pussia pariin otteeseen grillauksen aikana. Pidä pussi grillissä kuumalla lämmöllä noin 20 minuuttia.
Lue myös Anna.fi: Näin gochujang maustaa perunat makoisiksi. Grillissä potut saavat ihanan paahtuneen maun.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Grillatut perunat kolmella tavalla – näin paahdat perunoista suussa sulavia!