Ruoka

Hummeri on arvostettu äyriäinen – katso opas sen valmistukseen ja parhaat reseptit

Hummeri on arvostettu ja erittäin maukas äyriäinen. Erityisen herkullista se on gratinoituna, mutta siitä saa myös maukkaan salaatin tai vaikkapa keiton. Muista hyödyntää myös kuoret! Nappaa vinkit hummerin käsittelyyn sekä parhaat reseptit herkutteluun.

Hummeri on roteva sinisenmusta äyriäinen, josta tulee keitettäessä kirkkaanpunainen.

Euroopanhummeri, jota tavataan Itämerta ja Islantia lukuun ottamatta Euroopan rannikolla, voi kasvaa kymmenen kilon painoiseksi körilääksi ja elää jopa yli satavuotiaaksi. Amerikanhummeri on painavin meriäyriäinen: se voi painaa jopa 20 kiloa. Usein merroilla pyydetyt ja kaupatut hummerit ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä.

Hummerin kitiinipanssari on päältä sinertävä, alta keltainen, ja se päättyy jaokkeiseen pyrstöön. Sillä on suuret sakset ja kahdeksan kävelyjalkaa. Sakset ovat keskenään erikokoiset: pienemmän saksen sisäreuna on terävä, siinä on hammasmaisia ulokkeita ja sitä käytetään saaliin kiinnipitämiseen ja paloitteluun. Isommassa saksessa on kyhmyjä, ja sen avulla hummeri murskaa saaliseläimen kuoren. 

Suomessa myynnissä on sekä euroopan- että amerikahummeria. Amerikanhummeria tuodaan usein kypsänä ja pakastettuna muun muassa Kanadasta.

Lähes kaikki Suomessa myytävät hummerit on pakastettuja. Pakastettuna myytäviä hummereita on yleensä saatavilla ympäri vuoden. Tuoreita, keitettyjä hummereita on tarjolla kalatiskissä yleensä joulun ja uuden vuoden aikaan ja muuten niitä saa tilauksesta.

Hummeri: Osta harkiten

WWF:n kalaoppaan mukaan euroopanhummerin pyynti on paikoin liian voimakasta eikä hummerikannan tilaa esimerkiksi Englannissa ja Skotlannissa tunneta riittävän hyvin tehokkaan kalastuksen säätelyn takaamiseksi. Erityisesti Norjan rannikolla esiintyy pyyntirajoituksista huolimatta huomattavaa laitonta kalastusta, ja tärkeimmät pyyntialueet ovat voimakkaasti ylikalastettuja. 

Pohjois-Amerikassa hummerin pyyntiin puolestaan liittyy merkittäviä sivusaalisongelmia etenkin uhanalaisten valaiden osalta, jotka voivat takertua mertojen naruihin.

Tämän vuoksi Ruotsista, Skotlannista ja Englannista pyydettyä euroopanhummeria tulisi ostaa harkiten. Norjasta tuotua euroonpanhummeria sekä pohjoisamerikkalaista amerikahummeria sitävastoin tulisi välttää kokonaan. 

Hummerin valmistus

Hummerin avaamiseen ja syömiseen tarvitset terävän vahvan kokkiveitsen, mielellään hummeripihdit tai pihtimallisen pähkinänsärkijän sekä cocktailtikkuja tai hummerihaarukan. Myös vahvat sakset, esimerkiksi lintu- tai kalasakset, ovat käytännölliset.

Pakastettu hummeri tulee sulattaa hitaasti jääkaapissa. Jos saat käsiisi tuoretta hummeria, mittaa kahta hummeria varten yhteensä neljä litraa vettä ja sata grammaa suolaa suureen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. 

Lisää elävät hummerit yksitellen kiehuvaan veteen ja keitä niitä 7-16 minuuttia koosta riippuen. Jäähdytä hummeri omassa liemessään kattilassa. Koske liemeen vain puhtaalla reikäkauhalla. Voit säilyttää hummereita omassa liemessään jääkaappikylmänä ainakin vuorokauden. Tämän jälkeen voi käsitellä hummerit alla olevien ohjeiden mukaan.

Jos tarkoituksena on valmistaa esimerkiksi hummeri gratinoituna, äyriäinen leikataan terävällä veitsellä halki aloittaen silmien välistä. Sekä suoli että pään takana oleva mahalaukku poistetaan.

Tämän jälkeen irrotetaan pyrstö panssarista. Käytännössä kaikki hummerin sisällä oleva on syötävää, mahdollinen mäti mukaan lukien. Myös rintapanssarin sisällä on jonkin verran syötävää valkoista lihaa, jonka saa esiin avaamalla panssarin ylä- ja alapuolet kuin saranan ja noukkimalla lihat tikulla tai hummerihaarukalla. Pienten jalkojen sisällä olevan lihan voi syödä, vaikka sen irrottaminen onkin askartelua.

Pyrstöpanssarin saa helpoiten halki saksilla, mutta se onnistuu myös veitsellä. Vedä pyrstöliha ulos ja poista sisältä suoli. Saksen liikkuva osa irrotetaan vääntämällä ja se tyhjennetään tikulla tai haarukalla. Isomman osan kuoren voi murskata varovasti kuin se olisi pähkinä, minkä jälkeen lihat voi poimia talteen. 

Helpoiten kuoren ja saksien varret saa rikki pihdeillä, mutta myös saksia voi tarvittaessa käyttää. 

Muista ottaa hummerien panssarit talteen lientä varten herkuttelun jälkeen. Liemestä teet maukkaat keitot ja kastikkeet!

Hummeri: Reseptit

Pakastehummereita saa pakastettuina erikokoisina. Ne on keitetty valmiiksi ja ne ovat tarjoiluvalmiita sulatuksen jälkeen vaikkapa valkosipulipatongin ja tuoreen salaatin kanssa. Sulatetut hummerit voi myös gratinoida uunissa puolitettuina juustokastikkeella kuorrutettuna. Varaa yksi keskikokoinen hummeri ruokailijaa kohti. 

Pakastettu hummeri sopii myös salaatteihin tai vaikka hodareiden väliin.

Hummerin makuun pääsee myös hummerilientä käyttämällä. Tämän hummerikeiton ohje on saatu vuonna 2006 Royal Ravintoloiden perustajalta, Mia Saarelta ja sitä on tarjoiltu Kulosaaren Casinolla kampasimpukoiden koristelemana. Ravintolassa keittoon käytetään itse tehtyä hummeri- ja kalalientä, kotona voi käyttää liemitiivisteitä.

Lue lisää Anna.fi: Tiesitkö tämän ravuista?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hummeri on arvostettu äyriäinen – katso opas sen valmistukseen ja parhaat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.