Ideoita ruoanlaittoon

Anni Hautala ihmetteli yläasteen köksäntunnilla, miten jäätelöä voi laittaa uuniin – povaa nyt paluuta unohdetulle klassikkoherkulle

Anni Hautalan uudessa kirjassa kokataan helppoja ruokia maailman mauilla. Mutta joukossa piilee myös kotitaloustuntien klassikkoresepti, uunijäätelö, joka on Annin mielestä unohdettu aarre.

Nuorena koululaisena juontaja Anni Hautala odotti innolla yläasteen aloitusta kahdesta syystä: hän voisi kipaista välitunnilla uuden koulun lähellä sijaitsevalle ostarille ostamaan kermamunkkeja ja hän pääsisi viimein aloittamaan kotitaloustunnit.

Anni rakasti kolmen tunnin mittaisia kotitaloustunteja, joista jokaisella opittiin valmistamaan yksi jälkiruoka. Tunneilta jäi mieleen etenkin yksi resepti: uunijäätelö.

”Oli mielestäni ihan käsittämätöntä, miten jäätelöä voisi laittaa hetkeksikään uuniin. Se oli niin helppoa ja hyvää, että tein sitä silloin himassakin monta kertaa”, Anni kertoo.

Lue myös: Anni Hautalan rakastama gluteeniton mandariinikakku on outo mutta superhelppo – ja paranee vanhetessaan

Uunijäätelö on unohdettu aarre

Annin tuoreessa keittokirjassa Annin ruokakirja 3 (Otava) on monia reseptejä, jotka ovat saaneet inspiraationsa Annin matkoilta eri puolilta maailmaa. Uunijäätelö edustaa kuitenkin kotimaista herkkua, jonka Anni ehti jo unohtaa teinivuosien jälkeen.

”En tehnyt uunijäätelöä tosi pitkään aikaan. Tätä kirjaa tehdessä se juolahti yhtäkkiä mieleen, että hei, miksi tätä ei enää tehdä! Uunijäätelö on todellinen unohdettu aarre.”

Anni Hautala pitää uunijäätelöä loistavana jälkiruokana esimerkiksi lastenjuhliin.
Anni Hautala ei pidä itseään erityisenä jälkiruokaihmisenä, mutta kun jälkkäriä tulee syötyä, sen on oltava yksinkertaista, ja sopivan kirpeää ja makeaa. Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Lue myös: Vaikea suhde ruokaan hallitsi Anni Hautalan lapsuutta: ”Olen saanut pahaa silmää syömisistäni”

Herkullisuus perustuu yksinkertaisuuteen

Toisin kuin nuoruuden kermamunkit ja kokkailut antavat ymmärtää, Anni ei ole erityinen jälkiruokaihminen. Annin makuun ovat sopivan kirpeät ja samalla makeat yksinkertaiset jälkkärit. Valmistuksen on oltava helppoa.

Uunijäätelössä yhdistyvät jäätelön ja marengin makeus ja marjojen kirpeys. Helppoa sen valmistuksesta tekee se, että se perustuu tavalliselle kakkupohjalle, jonka voi halutessaan ostaa valmiina. Täytteeksi voi tyhjentää kaikki pakastimen marjat ja jääkaapiin hillopurkin pohjat.

”Siihen voi laittaa kaikkea, mitä löytyy, mutta parhaimmillaan se on tuoreilla marjoja. Uunijäätelö on vähän kuin pavlova, mutta vielä parempaa.”

Uunijäätelö on palannut yläasteajoilta Annin jälkkäribravuuriksi. Kakku sopii Annin mielestä hyvin lastenjuhliin tai vain arkiseksi herkuksi.

Mutta yksi asia on vielä epäselvää: miten jäätelö voi selviytyä kasassa uunista?

”Se on mielestäni edelleenkin ihan ihmeellistä. Jätskihän sulaa jo kauppamatkalla kotiin. Olen kuvitellut, että marenki suojelee sitä. Vähän niin kuin lumi: se ei sula, jos sen päälle laittaa sahanpuruja. Mutta mitään tieteellistä näyttöä minulla ei ole,” Anni sanoo ja nauraa.

Anni Hautalan uunijäätelö on oiva herkku esimerkiksi lastenjuhliin.
Uunijäätelö on Annin mielestä täydellinen kakku esimerkiksi lastenjuhliin, jossa lapset käyvät heti nopeasti sulavan kakun kimppuun. Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anni Hautala ihmetteli yläasteen köksäntunnilla, miten jäätelöä voi laittaa uuniin – povaa nyt paluuta unohdetulle klassikkoherkulle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.