Ruoka

Fiskars ja Tammisaari ovat ruokamatkan arvoisia – tee makumatka Länsi-Uudellemaalle

Fiskarsin ja Tammisaaren alue tarjoilee herkkusuulle monenlaista ohjelmaa ympäri vuoden.

Fiskarsin ruukkialue, Tammisaari ja Hangon alue mielletään monesti vain kesäkohteiksi. Länsi-Uusimaa on todellinen herkkusuun kohde. Alueen suosiota siivittää siitä kirjoitettu kirja. Keväällä 2019 ilmestynyt Smaka på Västnyland -kirja sai suomenkielisen käännöksen syksyllä 2019.

Aluetta ei kutsuta syyttä Suomen Toscanaksi. Vain reilun tunnin matkan sisällä Helsingistä aukeaa aareaitta. Alueella on tiivis lähituottajayhteisö, joka puhaltaa yhteen hiileen. Tuottajayhteisöllä on selvä tavoite: lähituotettu ruoka pitää saada kaikkien saataville. Slow Food Västnylandin kustantama Makumatka Länsi-Uudellamaalla kirjassa matkataan Inkoosta Hankoon asti ja vieraillaan tiloilla ja toreilla, ravintoloissa ja tuottajien luona. Kirjan kartta toimii hyvänä matkaoppaana.

Fiskars ja Tammisaari.
Makumatka Länsi-Uudellamaalla käännettiin suomeksi syksyllä 2019. Kirjan on kustantanut Slow Food Västnyland, sen on toimittanut Bitte Westerlund ja käännöksen teki Anna Paljakka. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Poimimme muutaman herkkumatkavinkin Raaseporista. Talvi on otollista aikaa käydä matkalla Raaseporissa. Pääset nauttimaan talven rauhasta ja etkä törmää isoihin turistilaumoihin.

Aloita Fiskarsista

Keskellä tunnelmallisinta Fiskarsin ruukkialuetta vanhassa punatiilisessä pesulassa on tunnelmallinen kahvila-baari Pesula. Fiskarsilaisten olohuoneeksi kutsuttu Pesula tarjoilee kahvia ja pullaa, omatekoisia leivonnaisia, lounaalla on tarjolla keittolounas ja palan painikkeeksi lasiin kaadetaan naapureiden juomia.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia.
Kahvila-baari Pesulan vegepainotteinen keittolounas on runsas. Se tarjoillaan paikallisen hapattamon vihannesten kera. Tulinen kimchi on yksi suosituimmista lisukkeista. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Lue myös: Inka ja Mika muuttivat Fiskarsiin kahvilayrittäjäksi – ihana koti löytyi 1800-luvun pesulasta

Kasvispainotteisella keittolounaalla keiton lisukkeeksi tarjoillaan luonnollisesti naapurissa toimivan Raseborgs Fermenteri -hapattamon hapankaalia tai muita hapanvihanneksia.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia.
Pesulan viinivalikoimista löytyy naapurin Fiskarsin Panimon oluita, Noita Wineryn viinejä ja Kuura Cider -siiderimön tuotteita.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kaikki puhaltavat täällä yhteen hiileen.

”Fiskarsissa on hyvä yhteishenki. Sovimme muiden baarien kanssa, milloin kukakin on auki, että emme turhaan vie toistemme asiakkaita.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia. 
Teemme paljon yhteistyötä etenkin maisteluhuone Ägräs Distillery Tap Roomin kanssa. Siellä tarjoillaan Ägräsin lisäksi muidenkin paikallisten tuottajien Kuura Ciderin ja Tap Roomin kanssa samassa rakennuksessa toimivien Noita Wineryn ja Fiskarsin panimon tuotteita. Me teemme maisteluihin ruokatarjoilut, Pesulan yrittäjä kertoo. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kesällä jaoimme Tap Roomin kanssa työntekijöitä ja pystyimme siten tarjoamaan heille enemmän työtunteja. Joskus olemme Mikan kanssa itsekin Tap Roomissa tiskin takana, kun siellä järjestetään klubeja”, Pesulan yrittäjät kertovat Maalla-lehden artikkelissa.

Raaseporin Hapattamo eli Raseborgs fermenteri on Fiskarsissa sijaitseva yhden naisen yritys, joka valmistaa hapankaalia ja muita maitohapatettuja vihannestuotteita. Chia Näsman-Duffy pyrkii valitsemaan hapatettavat tuotteet mahdollisimman läheltä ja luomuna.

Fiskars ja Tammisaari ovat herkkumatkan arvoisia.
Hapatus tapahtuu keraamisissa ruukuissa, jonka jälkeen tuotteet yksittäispakataan lasipurkkeihin. Raseborgs Fermenteri hapattaa muun muassa valkosipulia, chiliä ja kurpitsaa perinteisen kaalin ohella. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Muovi on pannassa Chian hapattamossa. Raaka-aineet eivät ole missään vaiheessa kosketuksissa muovin kanssa. Hapattamon tuotteita voi ostaa Fiskarsin vanhalta Aurapajalta, missä samassa yhteydessä toimii leipomo.

Paikallisia panimotuotteita pääsee myös maistelemaan tastingeissä. Kuura Siiderimö on auki ympäri vuoden ja yrityksen kotisivuilta kannattaa tarkistaa aukioloajat. Kuura valmistaa aitoja siidereitä suomalaisista omenista kunnioittaen eurooppalaisia siideriperinteitä.

Fiskarsissa toimii niin sanottu urban winery, eli urbaani viinitila, joka ei kasvata itse rypäleitä, mutta tekee viinin alusta alkaen rypäleistä kuitenkin paikan päällä Fiskarsissa. Luomurypäleet kuljetetaan Fiskarsiin sadonkorjuun aikaan Itävallasta. Noita Wineryn toimintaan voi käydä tutustumassa Fiskarsin Panimon tiloissa, jossa toimii myös tilapuoti.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia.
Jos Fiskars on tunnettu tähän asti käsityöläisistä ja heidän taidokkaista tuotteistaan, niin nyt kartalle nousevat taidokkaat käsityöläiset oluen panijat ja alkuviinin tekijät Jari Leinonen ja Simon McCabe (kuvassa). Viinejä kypsytellään perinteisesti tynnyreissä, mutta myös keraamisissa sata vuotta vanhoissa georgialaisissa jättimäisissä saviastioissa eli kvevreissä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Samassa tilassa toimii myös käsityöläistislaamo Ägräs Distillery ja tislaamon yhteydessä oleva Ägräs Distillery Tap Room, joka on pieni tislaamobaari. Kaikki toimijat toimivat yhteistyössä, ja paikallisten tuottajien tuotteisiin ja tekemisiin pääsee tutustumaan Tap Roomin puolella, josta on ikkuna suoraan panimon ja tislaamon puolelle. Tap Roomin jo legendaariksi nousseet klubi-illat kannattaa katsastaa baarin tapahtumasivuilta keväälle 2020.

Jatka matkaa Tammisaareen

Tammisaareen avattiin kesällä 2019 luksuspizzoja tekevä pizzeria. YLP! -pizzeriaa pyörittävät veljekset Nick ja Peik Victorzon.

Pizzerialla on tammisaarelainen sydän ja raaka-aineet tulevat läheltä. YLP! on hieno esimerkki lähiraaka-aineiden nerokkaasta käytöstä ravintolaympäristössä. YLP!:n raaka-aineista yli 90 prosenttia tulee Hangon ja Inkoon väliseltä alueelta, eli Länsi-Uudenmaan sydämestä. Ainoastaan oliiviöljy ja osa viineistä ovat tuontitavaraa.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia.
YLP!:n pizzat paistetaan aidossa pizzauunissa. Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Minulla on noin 20 toimittajaa tästä lähialueelta, jotka tunnen kaikki henkilökohtaisesti. Osa on jopa lapsuudenkavereitani” , Nick kertoo.

Pizzajauhot tulevat paikallisesta myllystä ja päälliset noudattavat sesonkeja. Alkusyksystä tomaatit tulivat läheiseltä tilata, sienet lähimetsästä, syksyn edetessä listalla näkyi hirvenlihaa, hirvisalamia, silakkaa ja kurpitsaa. Juustokin on paikalliselta juustotekijältä.

Fiskars ja Tammisaari ovat herkkumatkan arvoisia.
Hirvipizza on yksi suosituimmista. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Pizzeriaan ei oteta pöytävarauksia. Jonoakin saattaa kertyä, mutta herkkuhetki on odottamisen arvoinen.

Jaksatko ajaa Hankoon asti? Kutsuva kylpylä odottaa

Jos haluat jatkaa matkaasi Hankoon asti, muista Hangon kylpylä. Regatta Spa on auki talvisin kaikille. Miltä kuulostaisi tunnelmallinen merenrantakävely nauttien Suomen eteläisimmästä kävelyreitistä, jonka jälkeen voisit pulahtaa poreammeen kuumiin kupliin ja nauttia samalla lasillisen samppanjaa? Kylpylä on avoinna kaikille käyttäjille 1.9-31.5 välisen ajan, kesällä se on auki vain hotellin asiakkaille ja kylpylän osakkaille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Fiskars ja Tammisaari ovat ruokamatkan arvoisia – tee makumatka Länsi-Uudellemaalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.