Grillatut perunat vartaassa.

Grillatut perunat kolmella tavalla – näin paahdat perunoista suussa sulavia!

Perunat voi grillata parilla eri tavalla. Grilliin nostetaan yhä enemmän kasviksia, mutta miten niistä saa maistuvia? Kokosimme hyvät perunan grillausvinkit tähän juttuun.

Grillatut perunat maistuvat kaikille ja saavat ylistyshuutoja grillijuhlissa. Peruna on itsessään niin herkullinen, että se ei kaipaa kikkailuja. Maku tulee grillistä ja yksinkertaisista mausteista.

Lue myös: Grillataan kasviksia – näillä ohjeilla nostat kasvikset pääosaan

Perunat voi grillata raakoina, jolloin niiden kypsyminen vie runsaammin aikaa, mutta kärsivällistä grillimestaria tämä ei haittaa. Hiljaa hyvä tulee. Kiireisempi grillimestari esikypsentää perunat tai käyttää edellisen päivän jämäperunoita.

Grillatut perunat vartaassa

Käytä varrasperunoihin edelliseltä päivältä ylijääneitä pikkuperunoita tai isompia paloiteltuna. Pyöräytä perunat öljyssä, mausta suolalla ja työnnä vartaaseen. Grillaa suoralla lämmöllä, kunnes niissä on kaunis väri. Vartaaseen voi työntää mukaan halutessaan herkkusieniä, sipulia tai muita kasviksia. Perunat saavat grillissä uskomattoman hyvän maun.

Grillatut perunat ovat helppo lisuke.

Grillatut perunat ovat helppo lisuke. Kuva: OM-arkisto

Grillatut mäiskypotut

Ylijääneet isot perunat vaativat käsittelyä ennen grilliin nostamista. Ota käyttöön iso lasta tai jopa perunanuija. Mäiski eli litistä perunat ronskisti littaniksi, nosta se lastalla parilalle grilliin ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Mausta juustoraasteella, ripauksella suolaa sekä pippuria. Tähän sopii hyvin parmesaanijuusto tai miksi ei sinihomejuustomurukin.

Tärkeää tässä mäiskimistoimenpiteessä on se, että perunan pitää litistyä kunnolla, mutta se ei saa hajota. Parhaiten tässä toimivat vähän suurempikokoiset kuorinperunat, joiden pinta on kuivahtanut ja peruna on keitetty jo edellisenä päivänä. Kuoripotut pysyvät paremmin kasassa grillissä.

Mäiskypotut ovat parhaat grillissä.

Grillatut perunat voi tehdä myös näin: litistä ne lastalla ja nosta grilliin. Nerokasta ja herkullista! Kuva: iStock

Grillaa rapeaksi. Näin saat hurjan herkulliset ja rapeat perunat helposti. Mausteet imeytyvät perunan sisään ja pinnasta tulee äärimmäisen herkullinen.

Grillatut perunat pussissa

Kaupan valmiit esimerkiksi makkarangrillaukseen tarkoitetut foliopussukat toimivat grillattujen perunoiden kanssa hyvin. Voit käyttää myös savustuspussia.  Pussin uumenissa peruna imee itseensä ihanasti makuaineita ja grillaus on siistiä ja helppoa. Ei tule turhaa sotkua.

Käytä pussiperunoihin edellisen päivän jämäperunoita tai puolikeitettyjä pieniä kokonaisia uusiaperunoita.

Pussiperunat voi maustaa oman maun mukaan. Tässä kolme vaihtoehtoa: ensimmäinen on välimerihenkisesti maustettu ja toinen tillillä ja voilla, kolmas saa makumaailman Aasian suunnilta.

  • Välimeren pussiperunat: kirsikkatomaatteja, oliiviöljyä, hienonnettua kevätsipulia, basilikaa tai oreganoa, suolaa ja mustapippuria. Sujauta ainekset pussiin ja perunat perään. Sulje pussi ja nosta se grilliin. Ravista pussia pariin otteeseen grillauksen aikana. Pidä pussi grillissä kuumalla lämmöllä  noin 20 minuuttia.
  • Tilliperunat: laita pussiin runsaasti hienonnettua tilliä, kuutioitua voita, suolaa ja pippuria. Sujauta perunat pussiin ja sulje pussi. Nosta grilliin. Ravista pussia pariin otteeseen grillauksen aikana. Pidä pussi grillissä kuumalla lämmöllä  noin 20 minuuttia.
  • Aasialaiset grilliperunat: Lorauta pussiin paahdettua seesamiöljyä, laita mausteeksi suolaa, pari lusikallista valmista thaicurrytahnaa ja perunat. Sulje pussi huolella ja nosta grilliin. Ravista pussia pariin otteeseen grillauksen aikana. Pidä pussi grillissä kuumalla lämmöllä  noin 20 minuuttia.

pidä grilli puhtaana, suojaa grilli, grilli, suojaaminen, puhdistaminen

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Grillatut perunat kolmella tavalla – näin paahdat perunoista suussa sulavia!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X