Keitä kesän marjoista hilloa, marmeladia, mehua tai hyytelöä – 7 ohjetta
Poimi parhaat reseptit
Tämä tummanpuhuva hillo keitetään mustikoista ja mustista viinimarjoista. Taikavoimaa mustikka-mustaherukkahillo saa lakritsinjuurijauheesta ja ihanan aromikkaan vivahteen ruokokidesokerista. Lakritsin sijaan mausteena voi käyttää myös raastettua sitruunankuorta.
Jos rakastat kirsikoita, ihastut takuulla myös sveitsiläiseen kirsikkahilloon. Loraus kirsikkaviinaa tai mantelilikööriä antaa sille aromia ja parantaa säilyvyyttä. Myös pari tippaa karvasmanteliöljyä istuu hyvin hillon makumaailmaan.
Herukkaiseen vadelmahilloon sopivat niin punaiset kuin valkoisetkin viinimarjat. Tilkka marjalikööriä piristää makua ja antaa mukavasti särmää hehkuvan punaiselle hillolle.
Mummolan marjamehu sammuttaa janon ja tuo hyvä mielen. Käytä mehuun suosikkimarjojasi ja makeuta se sokerin sijaan vaalealla siirapilla.
Vihreä karviasmarmeladi yllättää raikkaudellaan. Maun salaisuus on tuore minttu, jota silputaan kattilaan marjojen, ruokosokerin ja omenamehun kaveriksi.
Jos olet eksoottisten mausteiden ystävä, punaista karviaismarjahilloa on pakko kokeilla. Ryyditä keitos kanelilla ja tähtianiksella ja lisää joukkoon myös loraus konjakkia. Lämpimän mausteinen makumaailma sopii erityisen hyvin joulunaikaan ja talvipakkasille.
Mansikka ja raparperi ovat klassikkopari, joka ei petä. Mehuinen mansikka-raparperihilloke saa makua vaniljasta ja mukavaa raikkautta limetistä. Se sopii erinomaisesti jäätelön, leivonnaisten ja lettujen kaveriksi tai vaikkapa kakun täytteeksi.
Muista keittämisen perusohjeet, kun säilöt
Hillon keittäminen ei ole rakettitiedettä, mutta erityisesti aloittelevan säilöjän kannattaa olla tarkkana mittojen kanssa. Keittiövaaka on aina tarkempi kuin desin mitta ja sitä kannattaakin käyttää, mikäli mahdollista. Sokerin määrää voi kuitenkin säätää maun ja halutun lopputuloksen mukaan. Lisämakua saat, kun korvaat osan valkoisesta sokerista tummalla sokerilla tai siirapilla.
- hillo 500–700 g/marjakilo
- hilloke 300 g/marjakilo
- sose 700–800 g/sosekilo
- marmeladi 700 g–1 kg/ sosekilo
- hyytelö 700–800 g/ mehulitra
- mehu 300 g/ mehulitra
Lisää makua säilykkeisiin, kokeilistiko näitä makupareja?
Kun perusohje on hallussa, makuyhdistelmissä ja mausteissa vain taivas on rajana. Kokeile esimerkiksi näitä hyväksi havaittuja makupareja:
- mansikka-mustikka + herukka/ vadelma/raparperi
- vadelma-mustikka + mansikka/ herukka
- puolukka-omena + kurpitsa
- karviainen-porkkana + omena/raparperi
- omena-raparperi+ puolukka/karviainen/pihlajanmarja
Lisää makua saat lisäämällä joukkoon rohkeasti erilaisia mausteita. Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun:
- kardemumma: omena, raparperi, mustikka, puolukka, karviainen
- kaneli: omena, raparperi, puolukka, karviainen, herukka
- inkivääri: omena, raparperi, mustikka, puolukka, karviainen, herukka
- neilikka: puolukka, herukka
- tähtianis: puolukka, omena, raparperi, karviainen
- minttu: omena, raparperi, mustikka, karviainen
- rosmariini: mansikka, raparperi, karviainen
- vanilja: mansikka, vadelma, mustikka, raparperi, omena, herukka, puolukka, karviainen
- lakritsajauhe: mustikka, vadelma
- tumma suklaa: vadelma, raparperi, mustikka
Muista puhtaus, kun säilöt satoa
Säilykkeiden on tarkoitus kestää useita kuukausia viileässä paikassa. Kuumennus ja säilyttävä aine, kuten sokeri, etikka, suola tai säilöntäaine, saavat yhdessä tuotteen pysymään syötävänä. Jotta mikrobit eivät pilaisi vaivalla keiteltyä herkkua, säilöjän on oltava tarkka puhtauden suhteen:
- Säilö vain ensiluokkaisia tuotteita. Homeiset, käyneet tai likaiset marjat pilaavat koko säilykkeen.
- Liota ensin tölkkejä ja pulloja yli yön haaleassa vedessä. Pese astiat huolellisesti kuumalla vedellä ja pesuaineella tai astianpesukoneessa.
- Kääri tölkit ja pullot sanomalehtipaperiin, jotta niitä on helppo käsitellä kuuminakin. Lado ne sitten uuniin 100 asteeseen 20 minuutiksi. Tölkit voi kuumentaa vedellä täytettyinä myös mikrossa. Lusikoi tai valuta säilyke kuumiin astioihin piripintaan. Kiehauta kannet ja sulje tölkit ja pullot tiiviisti. Anna jäähtyä, nimeä ja säilytä viileässä.
Myös näissä hilloissa maistuu kesä:
Keskustelu
Kokeilimpa tuossa hetki sitten karviais mustikka hilloa ,ei hassumpaa .Mustikoita olisi saanut varmaan olla vähintään puolet,nyt oli vain yksi viides osa.Seuraava kokeilu on karviais omena hillo.jokupäivä.Raparperi mustikka hillo on mukiinmenevä vaihtoehto.terv.Kauko ps.EN halua kokonimeäni vahingossakaan mihinkään julki.
Kommentoi juttua: Keitä kesän marjoista hilloa, marmeladia, mehua tai hyytelöä – 7 ohjetta