Tiedätkö mitä on teelusikallinen suolaa grammoina? Paljonko painaa desilitra vehnäjauhoja? Kokosimme yhteen reseptien mitat ja muunnokset

Ota haltuun ruoanlaiton ja leivonnan tärkeät mittayksiköt ja mittojen muuntuminen. Näillä vinkeillä ja muunnostaulukolla selvität myös Amerikan mitat ja muut ulkomaisten leivontaohjeiden mittayksiköt.

Toisinaan ruoka- ja leivontaohjeissa näkee kummallisia lyhenteitä, mittayksiköitä tai painomittoja vetomittojen sijaan. Digitaalinen keittiövaaka ja oikeat mittasarjat ovat leipojan ja ruoanlaittajan parhaita apuvälineitä.

Lue myös: Jauho-opas leipojalle

Parhaat vinkit mittaamiseen

  • Älä käytä mittaamiseen ruokailuun tarkoitettuja tee- ja ruokalusikoita, sillä niiden vetoisuus voi vaihdella suuresti. Käytä aina oikeita mittavälineitä eli mittasarjaa ja digitaalista keittiövaakaa.
  • Jos teen esimerkiksi makeisia tai italialaista marenkia, myös lämpömittari on tarpeellinen työväline.
  • Hanki vähintään kaksi, mieluummin useampikin hyvä desilitran mitta sekä mittasarja, jotta leipoessa voit käyttää kuiville ja kosteille raaka-aineille omia mittoja.  
  • Tarkista aina mittasarjastasi, missä mittayksikön rajaviiva kulkee. Toisissa mitta-astioissa mitta-astia on täynnä, toisissa rajaviiva kulkee mitta-astian sisällä.
  • Käytä aina tasamittoja. Tasoita pinta veitsellä, älä käytä kukkurallisia mittoja. 
  • Jauhojen ja hiutaleiden painomitat ovat suuntaa-antavia, sillä jauhojen kosteuspitoisuus ja siten myös paino voi vaihdella vuodenajan ja säilytyspaikan mukaan.

Alta löydät yleisimmät mittayksiköiden lyhenteet, muuntotaulukot sekä yleisimpien kasvisten ja hedelmien keskipainot.

Mittalyhenteitä ja mittoja

  • tl = teelusikka (5 ml)
  • rkl = ruokalusikka (15 ml)
  • dl = desilitra (100 ml)
  • kkp = kahvikuppi (1 1/2 dl)
  • mm = maustemitta (1 ml)
  • l = litra (10 dl)
  • g = gramma 
  • kg = kilogramma (1000 g)
  • pkt = paketti
  • tlk = tölkki
  • prk = purkki
  • rs =rasia
  • ps =pussi
mittasarja

Käytä mittaamiseen aina virallista mittasarjaa. Kuva: Kristiina Kurronen

Jauhot, hiutaleet, leseet ym.

  • 1 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita) = 65 g
  • 1 dl graham-, hiivaleipä-, ohra ja ruisjauhoja = 55 g
  • 1 dl jauhoseosta, sämpylä/pizza/patonki = 70 g
  • 1 dl tattarijauhoja = 75 g
  • 1 dl gluteenittomia jauhoja = 55 g
  • 1 dl kaurahiutaleita = 40 g
  • 1 dl kauraleseitä = 60 g
  • 1 dl vehnäleseitä = 20 g
  • 1 dl ruisleseitä = 17 g
  • 1 dl ohrasuurimoita (kokonaisia tai rikottuja) = 85 g
  • 1 dl mannasuurinoita = 80 g
  • 1 dl mysliä = 40 g
  • 1 dl muromysliä/granolaa = 50 g
  • 1 dl kaakaojauhetta = 40 g
  • 1 dl maissitärkkelystä = 55 g
  • 1 dl perunajauhoja = 70 g
  • 1 dl korppujauhoja = 50 g
gluteenittomat jauhot

Jauhojen ja hiutaleiden painomitat ovat suuntaa-antavia, sillä jauhojen kosteuspitoisuus ja siten myös paino voi vaihdella vuodenajan ja säilytyspaikan mukaan. Kuva: Paula Kukkonen

Palkokasvit, pähkinät, mantelit, siemenet

  • 1 dl auringonkukansiemeniä = 100 g
  • 1 dl kokonaisia manteleita = 70 g
  • 1 dl manteli- tai pähkinärouhetta = 55 g
  • 1 dl mantelilastuja = 30 g
  • 1 dl hasselpähkinöitä = 65 g
  • 1 dl maapähkinöitä = 70 g
  • 1 dl pellavansiemeniä = 65 g
  • 1 dl seesaminsiemeniä = 60 g
  • 1 dl maapähkinävoita = 110 g
  • 1 rkl maapähkinävoita = 16,5 g
  • 1 dl kookoshiutaleita 35 g
  • 1 dl kuivattuja papuja tai herneitä = 85 g
  • 1 dl linssejä = 80 g

 

siemenet

Tiedätkö kuinka paljon painaa yksi desiitra auringonkukansiemeniä? Kuva: Paula Kukkonen

 

Makeutus, mausteet ja kahvi

  • 1 dl hienosokeria = 85 g
  • 1 kg sokeria = 1,2 l
  • 100 g sokeria = 1,2 dl
  • 1 dl fariinisokeria = 70 g
  • 1 dl raesokeria = 60 g
  • 1 dl tomusokeria = 60 g
  • 1 dl hedelmäsokeria = 85 g
  • 1 dl siirappia = 140 g
  • 1 dl hunajaa = 140 g
  • 1 dl suolaa = 100 g
  • 1 tl suolaa = 5 g
  • 1 dl ketsuppia = 120 g
  • 1 rkl ketsuppia = 18 g
  • 1 dl sinappia = 110 g
  • 1 rkl sinappia = 16 g
  • 1 tl hienoksi jauhettuja mausteita (esim. paprika) = 5,5 g
  • 1 tl rouhittuja mausteita (esim. pippurirouhe) = 6,5 g
  • 1 tl kuivattuja yrttimausteita (esim. oregano) = 1,5 g
  • 1 dl tomaattimurskaa = 100 g
  • 1 kahvimitallinen kahvia = 7 g
sokerit

Desilitra hienosokeria painaa 85 grammaa ja tomusokeri 60 grammaa. Kuva: Marjo Tynkkynen

Hiivat, kohotusianeet ja muut leivonnan apuaineet

  • 1 pkt tuorehiivaa = 50 g
  • 1 ps kuivahiivaa = 11 g
  • 11 g kuivahiivaa = 30 g tuorehiivaa
  • 1 tl kuivahiivaa = 3 g
  • 1 rkl kuivahiivaa = 9 g
  • 1 tl leivinjauhetta tai ruokasoodaa = 5 g
  • 1 liivatelehti = 1 tl liivatejauhetta
  • lusikoitava hyytelö = 1 liivatelehti per 1 dl nestettä
  • leikattava hyytelö = 1,5 liivatelehteä per 1 dl nestettä
hiivat

Yksi pussi kuivahiivaa vastaa 30 grammaa tuorehiivaa. Kuva: Seppo Saarentola

Rasvat ja maitotuotteet

  • 1 dl margariinia, rasvaseoksia tai voita = 90 g
  • 1 dl öljyä =  90 g
  • 1 dl maitoa, piimää tai kasvijuomaa = 100 g
  • 1 dl kermaa = 100 g
  • 1 dl kermavaahtoa = 50 g
  • 1 dl maitorahkaa, jogurttia, ranskankermaa tai kermaviiliä = 100 g
  • 1 dl jäätelöä = 50 g
  • 1 dl maitojauhetta = 50 g
  • 1 dl juustoraastetta = 40 g
  • 1 dl raejuustoa = 85 g
  • 1 dl juustokuutioita = 60 g
juustoraaste

40 grammaa juustoa vastaa noin yhtä desilitraa raastettua juustoa. Kuva: Seppo Saarentola

Pastat ja riisit

  • 1 dl raakaa makaronia = 55 g
  • 1 dl keitettyjä makaroneja = 65 g
  • 1 dl raakaa, pitkäjyväistä riisiä = 85
  • 1 dl keitettyä pitkäjyväistä riisiä = 80 g
  • 1 dl keitettyä spagettia = 60 g
  • 1 dl raakaa spagettia = 60 g
pastat

Yksi desilitra raakaa makaronia painaa 55 grammaa ja vastaa kahta desilitraa kypsää makaronia. Kuva: Kristiina Kurronen

1 kananmuna, kokonainen, raaka, kuorittu

  • S (pieni)  < 53 g
  • M (keskikokoinen) 53–63 g
  • L (iso) 63–73 g
  • XL (erittäin iso) > 73 g
  • 1 kananmunan valkuainen = 35 % kananmunan painosta
  • 1 kananmunan keltuainen = 65 g kananmunan painosta
kananmunat

Kananmunat luokitellaan painon mukaan S-XL. Kuva: Mirva Kakko

Marjat ja hedelmät

  • 1 dl ananaspaloja = 95 g
  • 1 dl omanakuutioita = 65 g
  • 1 dl viinirypäleitä = 70 g
  • 1 dl paloiteltua raparperia = 60 g
  • 1 dl rusinoita = 60 g
  • 1 dl kuivattuja luumuja = 65 g
  • 1 dl tuoreita kirsikoita = 60 g
  • 1 dl mansikoita = 50 g
  • 1 dl mustkoita = 60 g
  • 1 dl puolukoita (kokonainen) = 60 g
  • 1 dl puolukkasurvosta = 100 g
  • 1 dl marjahilloa = 115 g
  • 1 rkl marjahilloa = 17 g
kasvikset vaa'alla

Puoli kiloa päivässä – tai enemmänkin! Kuva: Pekka Holmström

Kasvisten ja hedelmien painot keskimäärin (1 kpl; keskikokoinen)

  • paprika = 170 g
  • kurkku = 350 g
  • mauste- ja suolakurkku, kokonainen = 100 g
  • kirsikkatomaatti = 15 g
  • tomaatti = 125 g
  • peruna, raaka, kuorineen = 70 g
  • sipuli, kuorineen = 55 g
  • valkosipulinkynsi = 3,5 g
  • porkkana = 65 g
  • punajuuri = 80 g
  • appelsiini, kuorittu = 190 g
  • mandariini, kuorittu = 80 g
  • banaani, kuorittu = 125 g
  • avokado (hedelmäliha) = 120 g
  • omena, kuorineen = 200 g
  • päärynä, kokonainen 220 g
  • luumu, kokonainen = 33 g
  • persikka, kokonainen = 145 g
hedelmät

Tiedätkö kuinka paljon yksi banaani painaa? Entä desilitra viinirypäleitä? Kuva: Pekka Holmström

Ulkomaisia mittoja

  • 1 teaspoon, tsp = teelusikka
  • 1 tablespoon, tblsp = ruokalusikka
  • 1 ounce, oz = unssi = 28,5 g
  • 1 fl oz (fluid ounce; unssi vetomittana) = 2 rkl = 30 ml
  • 1 pound, lb = pauna = 16 unssia, 454 g
  • 1 kg = 2,2 pounds
  • 1 stick voita = 113 g
  • dozen = tusina = 12
  • 1 US cup = 240 ml = 2,4 dl
  • 2 US cups = 1 pint = 480 ml = 4,8 dl
  • 1 UK cup = 280 ml = 2,8 dl
  • 1 UK pint = 570 ml  = 5,7 dl
  • 1 gallon (gallona) = 3,75 l

Lue myös Anna.fi: Reseptien mitat ja muunnokset

Keskustelu

Digitaalinen keittiövaaka ja reseptit joissa kaikki mitat (myös kananmunat ja perunat) on ilmotettu grammoina. Takaa onnistumisen eikä tarvii arpoo.
Jos käyttää toisenlaisia reseptejä, voi epäonnistumisista syyttää vain omaa idiotismiaan.
Sellasia reseptejä on todella paljon mm Jamie Oliverilla.
Mittaaminen takaa lopputuloksen

1 tl on eri asia kuin 1dl. olimme velipojan kanssa tekemässä keittokirjan reseptin mukaista kakkupohjaa. tarvittiin 1.5tl leivinjauhetta.
ihmettelimme kun se oli niin pienessä purkissa.
paikallisella murteella kun on tesilitra eikä desi…
kakkupohjasta tuli kuin tiiliskivi. vaikka ei aivan puoltatoista tesilitraan jauhetta ollut….

Kommentoi juttua: Tiedätkö mitä on teelusikallinen suolaa grammoina? Paljonko painaa desilitra vehnäjauhoja? Kokosimme yhteen reseptien mitat ja muunnokset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X