Täydelliset burgerit kotikeittiössä – burgerimies Akseli Herlevi paljastaa, miten tehdään paras hampurilainen

Kokkaa kotikeittiössä parhaat burgerit ikinä. Burgerimies Akseli Herlevi vinkkaa, miten helposti valmistuu täydellinen hampurilainen.

Burgerit on helppo tehdä, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan valmistuksessa ja raaka-aineista. Hampurilaistäytteiden kanssa voi leikitellä ja käyttää mielikuvitusta, mutta täydellisen burgerin salaisuus piilee muutaman vinkin takana.

Lue myös: Briossi on täydellinen hampurilaissämpylä

Herlevin burgerit: sämpylä kaiken a ja o

Suomalaisen hampurilaiskulttuurin edistäminen on lähellä keittiömestari Akseli Herlevin sydäntä. Hän on kiertänyt maailmaa ja syönyt burgereita niin Kuubassa, Japanissa kuin Amerikassakin löytääkseen parhaat ideat. Hyvä sämpylä on kaiken a ja o. Maailmalta inspiroituneena hän kehitteli leipomoyhtiö Vaasan kanssa omaa nimeään kantavat hampurilais- ja hodarisämpylät suomalaisen kuluttajan tarpeisiin.

Lue myös: Täydellisen hampurilaisen kaava

”Burgeri on siinä mielessä kiehtova ruokalaji, että siinä on sämpylän tuomat selkeät puitteet, jonka rajoissa voi tehdä mitä vaan. Matkoilta olen hakenut ideoita parhailta tekijöiltä ja näillä ohjeilla kotikokkikin onnistuu varmasti”, hampurilaisravintolaketju Naughty Brgr:n perustaja kertoo.

Herlevin mukaan sämpylän tehtävä on pitää paketti kasassa ja maistua hyvältä.

Täydellinen burgeri: ennakointi on tärkeää hampurilaisen valmistuksessa. Esivalmistele ja kokoa vasta sitten.

”Burgerikunkku” keittiömestari Akseli Herlevi osaa hampurilaisen valmistuksen. Ennakointi on tärkeää – esivalmistele ja kokoa vasta sitten.

”Burgerit syödään käsin ja sämpylän tehtävä mahdollistaa tämä ilman sotkua. Sämpylän pitää olla elastinen, pehmeä eikä se saa päästää kastikkeita läpi.”

Samaa mieltä burgerisämpylän koostumuksesta on Kotiliesi.fi-ruokabloggari Himahellan Tiina. 

”Monesti hampurilaisen heikoin lenkki on se sämpylä, jossa burgeri tarjotaan. Gourmetburgerien sämpylä on usein yltiörasvainen briossi, joka vielä on paistettu voissa ennen burgerin kokoamista. Ei kiitos, rajansa kaikella. Kun ystäväni pyysi jeesiä toimivaan hampurilaisämpylän ohjeeseen, päätin oikeasti kokeilla, minkälaisen version blondikeittiössä pystyisin kehittämään.”

Täydellinen burgeri onnistuu ammattilaisen ohjeella.

Pieni paahtaminen tekee burgerisämpylälle ihmeitä. Makeus ja maku korostuu.

New York Timesin sivuilta löytyi viimein vastaus Tiinan etsintöihin.

”Googlailin erilaisia sämpyläohjeita, ja törmäsin New York Timesin sivuilla olleeseen Light Brioche Buns -ohjeeseen. Voita ohjeessa on vain 1/2 desiä sulatettuna eli 50 grammaa! ”Tästä lähtee” , tuumin mielessäni. Ohjeessa kohotusajat ovat pitkiä, joten kun aloin kokeiluhommat kymppiuutisten jälkeen, päätin työntää taikinan kohoamaan jääkaappiin ja leipoa sen sämpylöiksi vasta aamulla. Siellähän se kohosi rauhassa kaksinkertaiseksi ja minun ei tarvinnut kukkua aamuyöhön.”

Nappaa ohje Himahellan burgeriin.

Burgerit kotikonstein – muista nämä Akseli Herlevin vinkit

Sämpylä

 • Paahda sämpylä ennen täyttämistä. Sen maku korostuu, kun se saa pintaansa kevyen paahdon.
 • Paada leikuupuolelta enemmän ja pinnalle voit näyttää pannua nopeasti.

Hampurilaispihvi Herlevin tapaan

 • Burgeripihviin ei tarvita kanamunaa eikä korppujauhoa – pelkkä laadukas liha riittää.
 • Käytä rasvaista naudanlihaa, 17-25% rasvaa sisältävää. Tällöin hampurilaispihviin ei tarvitse valmistaessa lisätä rasvaa (silavaa tai pekonia).
 • Naudanjauhelihaa ei saa vatkata tai möyhentää liikaa pihviä valmistettaessa. Tee yhtä suuret pyörykät, jotka sen jälkeen taputtelet pihviksi, hellästi reunoilta pyöristäen.
 • Burgeripihvien maustaminen on mielipideasia. Jauhelihan sekaan vai pintaan, sillä ei ole väliä. Suola ja pippuri riittävät.
 • Lisää liha aina kuumalle pannulle ja kypsenna mediumiksi, niin saat mehukkaamman burgeripihvin.

Burgerit ja täytteet

 • Aloita burgereiden tekeminen aina valmistamalla täytteet/lisukkeet ensin.
 • Leikkaa salaatti, sipuli, tomaatit ja suolakurkut kulhoon valmiiksi. Sieltä ne on helppo ja nopea nostella sämpylän tai pihvin päälle.
 • Täytteiden tehtävä burgerissa on maustaa ja kosteuttaa, tarjota kontrasteja ja makuelämyksiä.

­Vastakohdat viehättävät

 • Suolainen pihvi – miedosti makea sämpylä ja/tai makeat kastikkeet.
 • Pehmeä sämpylä/pihvi – rapeutta esim. sipseillä kuten kuubalaisessa burgerissa.
 • Riistan kaveriksi kirpeyttä voi tuoda esimerkiksi puolukoista.
 • Tulisuus aina oman maun mukaan – helpompi lisätä kuin poistaa.

Burgerien kokoaminen ja valmistaminen

 • Valmista burgerin täytteet aina ensin valmiiksi.
 • Sen jälkeen paahda sämpylät.
 • Viimeiseksi paistetaan burgeripihvi.
 • Kokoa burgerit isommalle joukolle linjastona: sämpylät riviin, valmiit täytteet nopeasti väliin, kuuma pihvi viimeisenä ja lopuksi kansi kiinni, kevyesti painaen, että kaikki ainesosat “loksahtavat” paikoilleen.
 • Isommalle joukolle valmistetaessa paahdetut sämpylät voi laittaa koriin/astiaan liinan alle odottamaan pihvien valmistumista. Siellä ne pysyvät lämpimänä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Täydelliset burgerit kotikeittiössä – burgerimies Akseli Herlevi paljastaa, miten tehdään paras hampurilainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X