Ruoka

Mehevät burgerpihvit kruunaavat hampurilaisen – paista elämäsi parhaat hampurilaispihvit lihasta, kalasta ja kasviksista

Burgerpihvit ovat parhaimmillaan suussasulavan maukkaita ja valmistuvat tarpeeksi kuumalla paistinpannulla tai grillissä. Kotilieden ohjeilla teet elämäsi parhaat hampurilaispihvit lihasta, kalasta ja kasviksista!

Burgerpihvit ovat hampurilaisten tärkein ainesosa. Perinteisen jauhelihapihvin sijaan sämpylän väliin voi sujauttaa myös pitkään kypsynyttä nyhtöpossua, rapeaksi paistettuja silakoita tai lihaisan portobellosienen.

Lue myös: Täydellisen hampurilaisen kaava – 7 vinkkiä

Klassinen valinta: jauhelihapihvi burgerin väliin

Se kaikkein perinteisin burgerpihvi tehdään naudan jauhelihasta. Huippuhyvät burgerpihvit on helppo tehdä. Tärkeintä on valita laadukas ja riittävän rasvainen jauheliha. Rasvaprosentti saa olla lähellä kahtakymmentä. Vähärasvaisesta jauhelihasta tulee helposti liian kuiva pihvi.

Jos haluat panostaa, valitse rasvainen lihapala esimerkiksi naudan etuselkää ja jauha liha itse tai pyydä kauppiasta jauhamaan liha jo kaupassa.

Kun liha on laadukasta ja riittävän rasvaista, muita aineita ei välttämättä tarvita, ja pihvi pysyy kasassa ilman kananmunaa tai muita sidosaineita.

Mureimmissa jauhelihapihveissä on tallessa lihamyllyn tekemät ”syyt”. Siksi massaa ei kannata vaivata liikaa, vaan säilyttää rakenne mahdollisimman ehjänä. Pihvin perusmausteiksi riittävät suola ja pippuri, mutta halutessaan pihviin voi lisätä myös muita mausteita.

Muotoile pihvistä aavistuksen sämpylää suurempi, sillä kypsyessään pihvi pienenee hieman halkaisijaltaan. 400 gramman jauhelihapaketista paistaa sopivasti neljä burgeripihviä.

Kesällä burgerpihvi kannattaa paistaa ulkona kuumassa grillissä kannen alla, mutta pannullakin saa aikaan kelpo lopputuloksen. Tärkeää on, että lämpötila on riittävän kuuma. Liian matalassa lämpötilassa pihvi ei paistu, vaan pikemminkin kiehuu.

Sopiva kypsyysaste on makuasia. Myös kypsä pihvi voi olla mehevä ja hyvä, kunhan sitä ei paista kuivaksi. Paista pintaan kunnon väri, sillä se tuo lihan maun esiin. Hyvän pinnan pihviin saa painamalla sitä paistamisen aikana pannua vasten. Valmiin pihvin voi antaa hetken vetäytyä folion alla.

Hampurilaisen täytteenä yllättävät rapeat silakkapihvit ja muhkea portobello

Hampurilaispihvi voi olla paljon muutakin kuin perinteinen jauhelihapihvi. Perinteisen pihvin sijaan sämpylän väliin voi sujauttaa rapeaksi paistettuja silakoita, grillattua naudan marmorifileetä tai hissukseen mureaksi haudutettua pulled porkia eli nyhtöpossua. 

Kasvishampurisessa ihastuttaa rakenteeltaan lihaisa portobellosieni. Kokeile hampurilaisen välissä myös pehmeäksi paahdettuja munakoisoviipaleita, joiden seuraan Välimerellinen makumaailma sopii erityisen hyvin.

Burgerpihvit lihasta

Pitkään kypsytetty, riekaleiksi revitty nyhtöpossu on uskomattoman hyvää hampurilaissämpylän välissä. Tässä Amerikan herkussa yhdistyy mehevästi ylikypsä possun kassleri mausteiseen BBQ–kastikkeeseen.

Luksushampurilainen on todellinen lihansyöjän unelma. Jauhelihapihvin korvaa laadukas, grillattu naudan marmorifilee. Viipale maukasta savujuustoa ja porsaan kylmäsavukinkkua sekä sipaisu harissalla täpäköitettyä majoneesikastiketta kruunaavat kokonaisuuden. 

Broilerin rintafilee on sekin maukas valinta hampurilaisen väliin. Paneroi filee pankojauhoissa ja paista pannulla rapeapintaiseksi.

Burgerpihvit kalasta

Kapriksilla ja sinapilla maustetun lohipihvin seuraan sopii tillikastike ja kurkku-sipulisalaatti. 

Rapeaksi paistetut silakkapihvit yllättävät hampurilaisen välissä kekseliäisyydellään. Silakkahampurilainen täytetään perinteisillä silakkapihveillä, sipulilla sekä sinappirelishillä maustetulla ranskankermalla.

Katkaravuista ja vaaleasta kalasta pyöräytetyn rapupihvin seuraan sopii klassinen remoulademajoneesi.

Burgerpihvit kasvissyöjälle

Hampun- ja chiasiemenet tuovat rakennetta punajuuripihveihin. Kiekko paistettua vuohenjuustoa tekee makuelämyksestä täydellisen.

Tuhdin lihaisan rakenteensa ansiosta portobellosienen lakki sopii suoraan hampurilaispihvin paikalle. Vegaaninen vaihtoehto on sen verran herkullinen ja isompaankin nälkään kelpaava, etteivät lihansyöjätkään kaihda kunnon portobellopurilaista.

Pehmeäksi paahdetut munakoisoviipaleet ovat hampurilaisen välissä todellinen ässä. Höystä munakoisohampurilainen Välimerelleiseen tapaan fetajuustolla, tomaattisiivuilla, punasipulilla ja pestokastikkeella. 

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy täydellinen hampurilainen! 4 erilaista reseptiä kulmakunnan herkullisimpien hampurilaisten valmistamiseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mehevät burgerpihvit kruunaavat hampurilaisen – paista elämäsi parhaat hampurilaispihvit lihasta, kalasta ja kasviksista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.