hampurilainen

Täydellinen burgeri – ota haltuun tärkeimmät hampurilaisen rakennusaineet

Huippuhyvä burgeri ei vaadi ihmeitä, mutta mehevän sämpylän, laadukkaan pihvin ja koko komeuden kruunaavan kastikkeen se kyllä vaatii. Näillä ohjeilla teet parhaat hampurilaiset ikinä!

Burgeri on helppoa herkkuruokaa. Onnistunut hampurilainen vaatii mehevän sämpylän, hyvän pihvin ja maukkaat lisukkeet.

Lue myös: Tee kotona täydellinen burgeri – näillä ammattilaisen 5 vinkillä et epäonnistu

1. Burgeri alkaa sämpylän valinnalla

Hyvä sämpylä ei ole mikään höttöinen vehnäleipä, vaan mehevä ja maukas, kooltaan riittävän laakea, koostumukseltaan aavistuksen kimmoisa. Hyvä hampurilaissämpylä ei hajoa tai murene, vaan se on helppo syödä käsin ja se pitää raaka-aineet tiukasti sisällään.

Moni liputtaakin kuohkeiden ja rapeiden briossisämpylöiden puolesta, jotka runsas rasva ja kanamunat rikastavat ihanan meheviksi. Halutessasi voit maustaa taikinan myös parmesaanijuustolla. Briossitaikinan voi tehdä jääkaappiin tekeytymään jo edellisenä iltana.

parmesaanibriossit

Ohjeet:

Aavistuksen kevyempää, mutta silti mehevää sämpylää himoitseva puolestaan tarttuu Himahella-blogista löytyvien hitaiden burgerisämpylöiden ohjeeseen. Se on mukaelma New York Timesin sivuilla olleeseen Light Brioche Buns -ohjeeseen. Voita ohjeessa on vain 1/2 desiä sulatettuna eli noin 50 grammaa!

Ohje: Hitaat burgerisämpylät New York Timesin tapaan

2. Hampurilaispihvi

Perinteisesti hampurilaisen väliin on sujautettu mehevä jauhelihapihvi. Siinä on oltava riittävästi, eli noin 15 % rasvaa. Valitse lihaksi rotukarjan lihaa tai kokeile vaihteeksi vaikka karitsaa. Kun liha on laadukasta, mausteeksi riittää suola ja pippuri. Hyvää pihvimassaa ei tule vaivata taikka möyhentää liikaa, jotta lihassyyt säilyvät ehjänä ja koostumus siten mehevänä. Hyvä hampurilaispihvi syntyy esimerkiksi Saaran kotikolo -blogin ohjeella.

Paista pihvin pintaan kunnon väri kuumassa pannussa tai grillissä, mutta jätä se sisältä aavistuksen roseeksi. Jos käytät lämpömittaria, tavoittele 55 astetta ja anna pihvin jälkikypsyä vielä 60 asteeseen.

sieniburgerit ilman leipää

Ohje: Sieniburgerit ilman leipää

3. Mikä juusto burgerin väliin?

Juustoksi sopii melkein mikä tahansa juusto, kunhan se on laadukasta – tosin aito cheddar on klassikkoainesta ja monen mielestä se ainoa oikea juusto hampurilaisen väliin. Fetajuusto ja halloumi tuovat ryhtiä erityisesti vegehamppareihin, sinihomejuusto sopii kanan kaveriksi. Aina yhtä ihana, meheväksi paistettu vuohenjuusto on sekin syntisen hyvää hampurilaisen välissä.

punajuuri-hampunsiemen-vuohenjuusto-hampurilainen

Ohjeet:

4. Burgeri: Vastakohdat viimeistelevät

Kuten mikä tahansa hyvä ruoka, myös hampurilainen piristyy vastakohdista. Siksi suolaisen purilaisen väliin sopii jokin makea, kuten hillokkeet, karamellisoidut sipulit tai makea kastike. Riista kaipaa kirpeyttä, jota voi tuoda esimerkiksi puolukoista.

Kaikki ruoat kaipaavat jotain hapanta. Suolakurkkuja löytyykin lähes poikkeuksetta purilaisen välistä. Satsaa laadukkaisiin suolakurkkuihin tai pikkelöi itse mitä mieleen juolahtaa. Kurkkujen lisäksi esimerkiksi punasipuli on pikkelöitynä kokeilemisen arvoinen hampurilaisen lisuke.

Ohjeet:

5. Salaatti rapeaksi

Myös rapean raikas salaatti kuuluu hampurilaisen väliin. Kun upotat salaatinlehdet hetkeksi jääveteen ja kuivaat ne sitten varovasti, saat  niistä erityisen rapeita. Aseta salaatti vasta muiden täytteiden päälle, jotta se säilyttää raikkautensa mahdollisimman kauan.

kanahampurilainen

6. Hampurilainen mehevöitetään ja maustetaan kastikkeella

Ilman kastiketta hampurilainen olisi melko puisevaa ja tylsää syötävää. Viitseliäs tekee kastikkeenkin itse. Perinteisten majoneesien ja ketsuppien lisäksi kannattaa kokeilla myös tsatsikia, hummusta ja guacamolea.

itse tehty ketsuppi

Ohjeet:

7. Burgeri: Kokoaminen

Esivalmistele kaikki täytteet ennen hampurilaisten kokoamista: viipaloi kurkut ja tomaatit, sekoita kastikkeet valmiiksi.  Paahda myös sämpylät valmiiksi. Isommalle joukolle valmistetaessa paahdetut sämpylät voi laittaa koriin/astiaan liinan alle odottamaan pihvien valmistumista. Siellä ne pysyvät lämpimänä. Viimeiseksi paistetaan pihvit.

Kokoa burgerit isommalle joukolle linjastona: sämpylät riviin, valmiit täytteet nopeasti väliin, kuuma pihvi viimeisenä ja lopuksi kansi kiinni, kevyesti painaen, että kaikki ainesosat “loksahtavat” paikoilleen.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Täydellinen burgeri – ota haltuun tärkeimmät hampurilaisen rakennusaineet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X