Ruoka

Briossi on paras hampurilaissämpylä – leivo täydelliset makeat ja suolaiset briossit helpoilla ohjeilla!

Huippuhyvä burgeri ei vaadi ihmeitä, mutta hyvän sämpylän se vaatii. Briossisämpylä ei ole mikään höttöinen vehnäleipä, vaan mehevä ja maukas. Se ei hajoa tai murene, vaan on helppo syödä käsin ja pitää raaka-aineet tiukasti sisällään. Tällä ohjeella teet täydelliset hampurilaissämpylät eli briossit.

Briossi on täydellinen valinta hampurilaiseen, mutta sopii moneen muuhunkin leivästä pullaan. Ota briossitaikinan ohje haltuun ja varaudu elämäsi parhaisiin burgereihin sekä brunssiherkkuihin!

Briossin leipominen mukailee perinteisten sämpylöiden ohjetta, mutta öljy vaihdetaan voihin ja taikinaan lisätään yksi kananmuna. Juuri tässä piilee mehevien ja maukkaiden briossien salaisuus.

Briossitaikina muuntuu makeaan ja suolaiseen

Briossitaikinasta voi lei­poa paitsi sämpylöitä, myös muita leivonnais­ia makean ja suolaisen nälkään. Briossisämpylä on täydellinen valinta hampurilaiseen. Korealaisessa burgeriversiossa on kokolihaa, maltillisen tulista kimchi-hapankaalia ja chilitahnalla maustettua majoneesia. Purutuntumaa korealainen saa pikapikkelöidystä porkkanasta.

Jos hampurilaiset eivät innosta, voit muotoilla taikinan esimerkiksi pitkulaisiksi hot dog -sämpylöiksi.

Briossi maistuu myös brunssilla sekä suolaisilla että makeilla täytteillä. Tarjoile briossit esimerkiksi hillon tai kinkkusiivun, uppomunan ja hollandaisekastikkeen kera.

Tai muotoile briossitaikinasta muhkea briossileipä. Se maistuu sekä makeiden että suolaisten täytteiden kanssa paahdettuna tai sellaisenaan. Espanjalaiset aamiaisleivät maustetaan paistetulla chorizo-raakamakkaralla ja kananmunalla ja viimeistellään oliivisilpulla.

Vai tekeekö mieli makeaa? Makea briossi on vahva laskiaispullan haastaja, sillä leivonnaisen sisällä on mantelimassaa muistuttava mehevä täyte.

Lue myös Anna.fi: Leivo itse kuohkeat ja superhelpot sämpylät – listasimme 4 ohjetta, joilla onnistut varmasti

.

Paras briossi – näin leivot kuohkeat briossit

Briossin leipominen aloitetaan keräämällä kaikki ainekset valmiiksi pöydälle. Erityisesti voi kannattaa ottaa hyvissä ajoin huoneenläm­pöön. Sen pitää olla täysin pehmeää, kun aloitat leipomisen, jotta saat tasaisen taikinan.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Ole tarkka. Liian kuuma neste tappaa hiivan, kylmässä taikina kyllä kohoaa, mutta hitaasti. Sokeri tai tilkka hunajaa edistävät hiivan toimintaa.

briossitaikina
Tärkeää on lisätä voi taikinaan no­kareina, että saat tasaisen taikinan. Kuva: Laura Riihelä

Lisää jau­hot muutamassa erässä taikinaa tunnustellen ja sekoita loppuvaiheessa voi nokareina mukaan. Älä lisää jauhoja liikaa, sillä pehmeästä taikinasta valmistat ne kaikkein kuohkeimmat briossit. Jos kaipaat briosseihin rouheutta, korvaa 1 dl vehnäjauhoa puolikarkeilla spelttijauhoilla tai grahamjauhoilla.

Vaivaa taiki­naa yleiskoneella noin 10–15 minuutin ajan. Hyvä sitko on taikinan perusta. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa, ja se irtoaa kulhon reunoista sekä vatkaimesta.

Kohota huolellisesti vaivattu taikina leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Kohonneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois. Sitten taikina muovaillaan sämpylöiksi ja sitä kohotetaan vielä toiseen kertaan puolisen tuntia. Briossisämpylät ovat valmiita paistettaviksi, kun taikina painettaessa palautuu hitaasti ennalleen.

briossi
Pyöritä taikina tangoksi ja leikkaa siitä 8–10 tasakokoista palaa, riip­puen siitä minkäkokoisia sämpy­löitä haluat esimerkiksi hampu­rilaisiin. Älä käytä pyörittelyssä jauhoja. Kuva: Laura Riihelä

Ennen paistoa briossien pinta voidellaan kananmunan keltuaisella, minkä ansioista sämpylät saavat komean kullan keltaisen värin. Päälle voi ripotella perinteiseen tapaan seesaminsiemeniä. Kokeile vaihteeksi myös unikonsiemeniä!

Anna vastapaistettujen sämpylöiden jäähtyä ja halkaise ja lämmitä ne juuri ennen tarjoamista. Näin niiden rakenne on parhaimmillaan. Vaihtoehtoisesti briossit voi myös leipoa pakastimeen valmiiksi jo etukäteen ja nostaa sulamaan tarjoilupäivänä.

briossi
Voitele kohonneet sämpylät keltu­aisen, hunajan ja veden sekoituksella. Koristele esimerkiksi unikon­siemenillä. Kuva: Laura Riihelä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Briossi on paras hampurilaissämpylä – leivo täydelliset makeat ja suolaiset briossit helpoilla ohjeilla!

Titi

En ole ennen kuullutkaan tuollaisista sämpylöistä. Huomasin ne strömsöö ohjelmassa.

Bemakko

Olen muutaman briossityylisen hampparin syönyt eikä ole vakuuttavaa;
Aivan kuin kahvipullasta rakennettu hamppari.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.