Mitä eroa on fetajuustolla ja salaattijuustolla? Näin tunnistat aidon kreikkalaisen fetan
Haluat fetasalaattia, mutta salaattijuuston saisi edullisemmin. Selvitimme mitä eroa juustoilla on.
Fetajuuston juuret ulottuvat aina antiikin Kreikkaan. Fetajuustosta on mainintoja jo kreikkalaisessa mytologiassa ja joidenkin kirjoitusten mukaan fetaa muistuttavaa juustoa valmistettiin Välimerellä jo 800-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, kerrotaan Juustopöytä ry:n sivuilla.
Lue myös: Kreikkalainen ruoka on herkullista ja terveellistä – poimi reseptit ja vinkit
1800-luvulle asti fetaa valmistivat peloponnesoslaiset maanviljelijät ja paimenet. Vuonna 2007 Euroopan unioni myönsi fetajuustollelle nimisuojan, jonka mukaisesti fetaksi saa kutsua ainoastaan Kreikassa lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua juustoa. Muut fetan kaltaiset juustot on nimettävä toisin. Suomessa niitä kutsutaan usein salaattijuustoiksi ja ne ovat valmistettu lehmänmaidosta.
Lue myös: Opettele tekemään viininlehtikääryleet itse
Tunnista aito fetajuusto
Aito fetajuusto valmistetaan pääsääntöisesti lampaanmaidosta. Vuohenmaidon osuus saa olla korkeintaan 30 %, eikä lehmänmaitoa saa olla mukana ollenkaan. Fetajuustossa on ainutlaatuinen maku, joka juontaa lampaiden syömästä ravinnosta. Kreikassa lampaat syövät paljon villiryttejä esimerkiksi rosmariinia, timjamia ja meiramia.
Fetajuusto on maultaan hapanta ja koostumukseltaan kosteaa, koska se säilytetään suolavedessä tai juustovalmistuksessa muodostuvassa herassa. Suolaliemi takaa juustolle pitkän säilyvyyden ja mehevyyden. Jos fetan ottaa pois liemestä, se kuivuu nopeasti. Fetajuustoa kypsytetään parista viikosta kuukauteen ennen pakkaamista myyntiin.
Salaattijuustot ovat tehty lehmänmaidosta, eivätkä ne ole yhtä suolaisia ja happamia. Niiden valmistusta eivät säätele mitkään lait, joten salaattijuustoja on paljon erilaisia. Yleensä ne eivät ole yhtä suolaisia ja happamia kuin fetajuusto.
Kreikkalainen salaatti ja muut herkut fetajuustosta
Fetajuusto tunnetaan varmasti parhaiten kreikkalaiseta salaatista, horiatikista. Kreikkalaisessa salaatissa ei ole salaatinlehtiä ollenkaan, vaan juuston seuraksi pilkotaan tomaatteja, kurkkua, sipulia, paprikaa ja oliiveja. Juusto on usein annoksen päällä ja siihen on ripoteltu vähän oreganoa ja loraus oliviiöljyä.
Lue myös: Spanakópita eli kreikkalainen pinaatti-fetapiirakka
Fetajuusto sopii hyvin myös piirakoiden ja pasteijoiden täytteeksi. Myös grillattu fetajuusto on herkkua. Valkokastikkeeseen se tekee erityisen säväyksen, joten moussaka tai lasagne saavat uutta makua fetasta.
Erityisen ihanasti fetajuusto sopii vesimelonin kanssa tarjottavaksi. Makea vesimeloni saa herkullisen lisän suolaisesta juustosta.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mitä eroa on fetajuustolla ja salaattijuustolla? Näin tunnistat aidon kreikkalaisen fetan