Ruoka

Välipalapatukat – poimi ohjeet, joilla tankkaat lisäenergiaa terveellisesti

Välipalapatukoita on helppo tehdä itse. Kun laukussa kulkee mukana itse tehty välipalaeväs, on säännöllisestä ateriarytmistä helppo pitää kiinni.

Välipalapatukat onnistuvat helposti itse tehden ja ne voittavat kaupan valmiit mennen tullen. Kokosimme ohjeet, joilla taklaat orastavan nälän maukkaasti.

Tee itse välipalapatukat moneen makuun

Helppo, kolmen raaka-aineen raakapatukka on juuri sitä mitä nimikin lupaa. Pähkinöistä, manteleista ja taateleista valmistetut välipalapatukat surautetaan tehosekoittimessa ja painellaan tasaiseksi levyksi esimerkiksi laakeaan vuokaan, josta on tarpeen tullen helppo leikata sopivan kokoisia suupaloja.

Mustikka-energiapatukat tehdään kaurahiutaleista ja pähkinöistä, joten niissä piisaa sekä kuitua että terveellistä pehmeää rasvaa. Uunissa paistetut välipalapatukat ovat koostumukseltaan mukavan napakoita, joten niitä on helppo kuljettaa mukana käsilaukussa tai treenikassissa.

Siemenpatukat ovat täyttä tavaraa! Manteleita, kuivattuja karpaloita, erilaisia siemeniä sekä maapähkinävoita ja kaurahiutaleita pullollaan olevat välipalapatukat maustetaan ripauksella kanelia ja makeutetaan agavesiirapilla. Vaihtelemalla siemeniä ja kuivahedelmiä saat siemenpatukoihin helposti uutta jujua.

Lue myös Anna.fi: Tee itse ihanat mysli- ja proteiinipatukat – reseptit lisäaineettomiin välipalapatukoihin

Energiapallot pieneen makeanhimoon ja energiantarpeeseen

Pähkinäistä ja taateleista surautetun massan voi myös helposti pyöräyttää patukan sijaan pallon muotoon. Energiapallot käyvät hyvin välipalasta ja toimivat myös makeannälän yllättäessä. Kokeile esimerkiksi pistaasipähkinöiden, manteleiden ja taatelin hurmaavaa yhdistelmää. Hurauta ainekset tehosekoittimella massaksi, pyörittele massa palloiksi ja viimeistele pinta halutessasi viherjauheella.

Samaan tapaan valmistuvat myös suklaiset siemenpallot. Manteleiden ja taatelin seurana on ripaus raakakaakaojauhetta, seesaminsiemeniä sekä rouskuvia kaakaonibsejä.

Suklaa-pähkinäpalat ovat hyvä valinta makeanhimoon ja nopeaan energiantarpeeseen. Nämä pienet makeat palat ovat suositun riisimurosuklaan modernimpi vaihtoheto. Makeahkot ja rapeat, suklasta, maapähkinävoista, pähkinöistä sekä paahdetuista täysjyväriisimuroista pyöräytetyt energiapalat ilahduttavat kahvitauolla ja antavat lisäenergiaa loppupäivän askareisiin.

Välipalapatukat – helposti lisäenergiaa

Kauppojen välipalapatukkaviidakkoon on helppo eksyä. Moni patukka sisältää sokeria ja rasvaa suklaapatukan verran, eikä proteiinista tai kuiduista ole tietoakaan. Suuri patukka saattaa sisältää energiaa jopa kokonaisen aterian verran – siis aivan liikaa, kun tarvetta on vain pienelle lisäbuustille. ”Välipala” – etuliite ei tee tuotteesta automaattisesti terveellistä. 

Kun teet välipalapatukat itse, voit parhaiten vaikuttaa niiden koostumukseen ja makuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että itse tehtyihinkin välipalapatukoihin on pakattu rutkasti energiaa, joten patukkatolkulla niitä ei kannata napostella. Yksi tai kaksi patukkaa antaa sopivasti energiaa ja on myös kahvin kanssa iltapäivällä popsittuna mukava ja terveellinen nautinto. 

Itse tehdyt välipalapatukat syntyvät kotikeittiössä helposti joko tehosekoittimen tai kauhan ja kulhon avulla. Terveellinen pikkupurtava sekoitetaan hiutaleista, pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä tai marjoista ja makeutetaan maltilla. Kerralla valmistuu evästä useammaksikin päiväksi. Itse tehdyt välipalapatukat säilyvät hyvinä noin viikon ja ne voi tarvittaessa myös pakastaa.

 välipalapatukat
Itse tehty välipalapatukka antaa sopivasti energiaa ja on myös kahvin kanssa iltapäivällä popsittuna mukava ja terveellinen nautinto. Kuva: Mirva Kakko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Välipalapatukat – poimi ohjeet, joilla tankkaat lisäenergiaa terveellisesti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.