Ruoka

Janican makaronilaatikkolasagne on niin hyvää, ettei siihen tarvita edes ketsuppia

Makaronilaatikkolasagne yhdistää kaksi tuttua kotiruokaa, makaronilaatikon ja lasagnen. Uuniruoassa ihastuttavat makaronilaatikon helppous ja lasagnen pehmeä täyteläisyys. Tätä Janican hittiohjetta on pakko kokeilla.

Makaronilaatikkolasagne on niin hyvää, että siihen sisältyy vaara. Saatat pitää siitä niin paljon, että teillä ei kokata enää tavallista makaronilaatikkoa koskaan.

”Tästä tuli niin törkeän hyvää, etten tiedä, voinko tarjota muksuille enää tavallista makaronilaatikkoa munamaidolla”, toimittaja Janica Brander pohtii.

Lue myös: Valkokastike valmistuu nopeasti – näin teet täydellisen maitokastikkeen

Makaronilaatikkolasagne yhdistää kaksi suosittua uuniruokaa

Makaronilaatikkolasagne on nerokas yhdistelmä kahdesta tutusta ja kaikkien rakastamasta kotiruoasta. Yhdessä vuoassa yhdistyvät makaronilaatikon helppous ja lasagnen pehmeä täyteläisyys. Miten täydelliseen lopputulokseen pääsee?

Yksinkertaisimmillaan tavalliseen makaronilaatikkoon ujutetaan joukkoon lasagnesta tuttua valkokastiketta eli béchamelia. Béchamelkastike on taivaallisen yhdistelmäruoan ydin.

”Béchameliin tarvitset voita, jauhoja, maitoa, todella paljon juustoraastetta ja mausteeksi suolaa ja muskottipähkinää”, Janica valaisee.

Toimittaja Janica Brander kirjoittaa ruoasta ja viinistä Savusuolaa-blogiinsa.  
Toimittaja Janica Brander kirjoittaa ruoasta ja viinistä Savusuolaa-blogiinsa.   Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere

Mistä idea uuteen perheen suosikkiruokaan löytyi?

Janica kirjoittaa suosittua Savusuolaa -nimistä blogia, jossa hän jakaa arkisia mutta kekseliäitä ohjeita lapsiperheen arkeen.

”Makaronilaatikko on meidän perheen lempiruokaa arjessa. Enemmän vaivannäköä ja haudutusta vaativaa lasagnea tehdään viikonloppuisin. Törmäsin Kotilieden ruokaryhmässä Facebookissa pari viikkoa sitten kiinnostavaan ohjeeseen, jossa yhdistettiin helpon arkiruoan ja italialaisen slow foodin parhaat puolet. Tein reseptistä oman versioni ja tässä on lopputulos”, hän kertoo blogissaan.

Tähän ei tarvitse laittaa ketsuppia!

Juustot eivät jää vain kastikkeeseen. Ruoan päälle ripotellaan vielä kunnon juustokuorrutus. Rapea pinta on monen mielestä paras osa makaronilaatikkoa. Näin tämä ruoka saa täydellisen silauksen molempien parhaita puolia. Makaronilaatikon helppous, rapea juustoinen kuorrutus sekä lasagnesta tuttu valkokastikkeen kermainen pehmeys ja täyteläisyys.

Lopputulos on niin mehevä ja herkullinen, että kehuja sateli kotona. Ruoka uppoaa perheen pienimpiin helposti myös ilman ketsuppia. Lasten suusta tulee totuus.

”Tähän ei tarvitse laittaa ketsuppia”, huudahdettiin kotona. Se on paras kiitos tämän ruoan kohdalla.

Näin teet valkokastikkeen eli béchamelin

Béchamelin valmistus on tarkkaa puuhaa, ja ensikertalaisen kannatta olla tarkkana sekoitusvaiheessa. Tärkeintä valkokastikkeen teossa on maltti ja oikeanlainen kattila. Nappaa talteen parhaat niksit!

  1. Tärkeintä valkokastikkeen valmistuksessa on se, että kokki keskittyy kastikkeen tekemiseen sataprosenttisesti koko valmistusajan, noin 10 minuuttia. Kastike saattaa palaa herkästi pohjaan. Pohjaan palanut valkokastike on todella pahan makuista. Voit vain kuvitella, miltä palaneet jauhot ja maito maistuvat.
  2. Valitse oikeanlainen kattila. Kattilan valinnassa on tärkeää, että siinä on kunnon paksu pohja ja se, että kattila kestää metallisen vispilän. Älä käytä metallista käsivispilää pinnoitetussa kattilassa.
  3. Tee suurus vehnäjauhoista ja voista. Oikea suhde on 1:1 eli jauhoja ja rasvaa tarvitaan yhtä paljon. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita minuutin verran niin, että jauhot hieman kuumenevat. Jauhot eivät kuitenkaan saa ruskistua.
  4. Lisää neste. Voit lämmittää  maidon etukäteen, jos haluat. Lisää lämmin maito voi-jauhoseoksen joukkoon pienissä erissä tai ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten sekoittaen, jotta kastikkeeseen ei muodostu paakkuja. Käsivispilä toimii tässä parhaiten. Nesteen määrällä voit säätää kastikkeen paksuutta. Toiset tykkäävät paksummasta, toiset ohuemmasta kastikkeesta, joten lisää maitoa oman makusi ja tarpeen mukaan.
  5. Kuumenna kastike melkein kiehuvaksi. Sekoittele koko ajan, ettei maito pala pohjaan, kastike myös saostuu samalla, koska jauhot kypsyvät ja suurustavat nesteen.
  6. Nosta kattila liedeltä ja lisää mausteet. Tässä tapauksessa lisää runsaasti juustoa, vähän suolaa ja muskottipähkinää.

Makaronilaatikkolasagne – nappaa Janican resepti kokeiluun!

Janican makaronilaatikkolasagne maistuu koko perheelle.
Janican makaronilaatikkolasagne maistuu koko perheelle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Janican makaronilaatikkolasagne on niin hyvää, ettei siihen tarvita edes ketsuppia

YrjöKalmari

Bologneseen ei kuulu laittaa härkäpapuvalmistetta.

PV

Tämä on muunnos kreikkalainen makaroonilaatikko. Kreikkalaisessa käytetään penneä ja maitokastikkeesa kananmunia.

Ketsupiton

Kuka käyttää ketsuppia?!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.