Ruoka

Kaurahiutaleet ovat kaikki samaa kauraa – tiedätkö, miten pienet ja isot tai höyrytetyt ja höyryttämättömät hiutaleet eroavat toisistaan?

Kaurahiutaleet voivat olla isoa ja pieniä, pikahiutaleita, höyrytettyjä ja höyryttämättömiä. Selvitimme erot niiden välillä ja millaisessa kaurahiutaleessa maistuu kauran maku voimakkaimmin.

Kaurahiutaleita on puurohyllyssä kymmeniä erilaisia. Kauran terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

Lue myös: Kauran terveysvaikutukset – suomalaista superfoodia

Kauran sisältämä ravintokuitu beetaglukaani tekee kaurasta terveyspommin vailla vertaa. Beetaglukaani estää ruoassa olevaa kolesterolia imeytymästä elimistöön, se hellii vatsaa ja suolistoa ja kuidut tasaavat verensokeripiikkejä ja säilyttävät kylläisyyden tunteen pitkään.

Suomalaiset rakastavat kauraa eri muodoissa. Kaurahiutaleista tehty puuro on monen kodin suosikkiaamiainen. Suomalaiset syövät yli 6 kg kauraa vuodessa asukasta kohden. Suurin osa kaurasta syödään puurona. Olet varmaan huomannut hiutalehyllyssä erilaiset kaurahiutalepussit? Kaurahiutaleissa on eroja.

Kaurahiutaleet – mitkä ovat perinteisen, ison ja pikakaurahiutaleen erot?

Kaurahiutaleet valmistetaan kaurajyvistä, jotka kuoritaan ennen kuin kauratuotteiden valmistus alkaa.

”Jyvän ympärillä on akanat, jotka kuoritaan pois. Ne eivät puinnin yhteydessä irtoa kuten esimerkiksi vehnällä ja rukiilla. Sen jälkeen valmistus jatkuu valmistajasta riippuen jyvien lämpökäsittelyllä, leikkaamisella ja litistämisellä hiutaleeksi”, Raision ravitsemusasiantuntija Marja Vakkuri selventää.

Kaurahiutaleet valmistetaan kaurajyvästä. Kauran akanat eivät tipahda peltoon puinnin yhteydessä, joten ne kuoritaan pois ennen hiutaleiden valmistamista. 
Kaurahiutaleet valmistetaan kaurajyvästä. Kauran akanat eivät tipahda peltoon puinnin yhteydessä, joten ne kuoritaan pois ennen hiutaleiden valmistamista.  Kuva: iStockphoto / Lisa Valder

Lämpökäsittelyllä on kaksi tarkoitusta. Kaura sisältää suhteellisen paljon rasvaa verrattuna muihin viljoihin. Kaura vaatii erityisesti tämän käsittelyn rasvapitoisuutensa takia.

  1.  Maukas ja säilyvä lopputulos: Kaura lämpökäsitellään koska rasva alkaa nopeasti kauran entsyymien toimesta pilkkoutua ja hapettua, eli niin sanotusti härskiintyä. Hapettuminen vaikuttaa kauran säilyvyyteen ja tietenkin myös makuun. Lämpökäsittelyllä huolehditaan, että entsyymit eivät hajota kauran rasvaa. Näin estetään tunkkaisen sivumaun muodostuminen ja varmistetaan hiutaleen säilyminen laadultaan hyvänä.
  2. Ehjä ja kestävä hiutale: Lämpökäsittelyssä tai höyryttämisessä on myös se hyvä puoli, että kaurajyvästä saadaan kauniita ja ehjiä hiutaleita. Lämmin kaurajyvä kestää paremmin litistämisen ja hiutale ei murene niin helposti.

Suomalaisille tuttu iso kaurahiutale tehdään kokonaisesta kaurajyvästä, jota ei leikata, vain litistetään.

Tutumpi niin sanottu perinteinen kaurahiutale tehdään niin, että jyvä leikataan pituussuunnassa muutamaan osaan, sen jälkeen vasta hiutaloidaan. Näin hiutaleen koko on pienempi kuin kokonaisen.

Kaurahiutalehyllystä tuttu pikakaurahiutale eroaa näistä kahdesta niin, että hiutale litistetään vieläkin ohuemmaksi. Se on käytännössä täysin samaa jyvää kuin niin sanottu perinteinen hiutale, mutta ohuempaa.

”Kaikki hiutaleet ovat ne sitten kauraa, vehnää tai ohraa tehdään täysjyvästä ja ravintoarvot ovat yhtä hyvät oli sitten kyseessä pikahiutale tai iso kaurahiutale. Jos mietitään esimerkiksi B-vitamiinipitoisuutta tai kuitupitoisuuttaa niin eroja ei ole eri tavoin leikatun ja litistetyn hiutaleen välillä. Erot ovat käytännössä vain kypsymisessä, eli mitä ohuemmaksi leikattu kaurajyvä on litistetty, sitä nopeammin se kypsyy. Tietysti hiutaleen koko vaikuttaa myös puuron rakenteeseen ja suutuntumaan eli hiutale kannatta valita omien makumieltymysten ja käyttötarkoituksen mukaan”, Vakkuri kertoo.

Höyryttämättömissä kaurahiutaleissa on voimakas kauran maku

Kaurahiutaleiden joukossa hiutalehyllyssä löytyy myös höyryttämättömiä kaurahiutaleita. Ne ovat valmistettu perinteisin menetelmin ilman lämpökäsittelyä tai höyrytystä.

Höyryttämättömiä kaurahiutaleita ei myöskään leikata. Prosessia selvensi hollolalaisen Kinnarin tilan emäntä Terhi Kinnari.

”Kaurajyvä kuoritaan, kuten kaikki toimijat kuorivat. Otamme siitä uloimman kauran tikkuisen kuoren eli akanan pois, se puhalletaan eroon kuoresta. Tämän jälkeen meillä on jäljellä kauran suurimo. Suurimo on se tuote, jota käytetään esimerkiksi uunipuuroon tai esimerkiksi ruokakaurana riisin tapaan. Tämän jälkeen kaurasuurimo ajetaan valssimyllyn läpi, joka litistää suurimosta hiutaleen. Tämän jälkeen kaurahiutaleemme pussitetaan ja pakataan asiakkaalle lähteväksi. Meillä ei leikata kauraa. Se on erilainen prosessi, jossa kauran suurimoa halkaistaan tai paloitellaan jotta saadaan eri kokoisia hiutaleita”, Kinnari selventää.

Höyryttämättömien kaurahiutaleiden kohdalla on kysymys tuoretuotteesta. Perinteinen valmistusmenetelmä jättää kaurahiutaleeseen alkuperäisen ja voimakkaan kauran maun.

Höyryttämättömissä kaurahiutaleissa on voimakkaampi kauran ja viljan maku, sekä kauran sisältämä rasva maistuu lopullisessa puurossa voimakkaammin kuin lämpökäsitellyissä hiutaleissa.

Höyryttämättömät kaurahiutaleet kypsyvät nopeammin kuin höyrytetyt kaurahiutaleet ja niiden maku on erilainen kuin höyrytettyjen. Puurosta tulee myös väriltään vaaleampaa ja koostumukseltaan pehmeämpää kuin höyrytetyistä hiutaleista tehty puuro. Höyryttämätön hiutale on pehmeämpi koostumukseltaan kuin höyrytetty hiutale.

Höyryttämättömiä kaurahiutaleita voi käyttää tavallisten kaurahiutaleiden tapaan keitetyssä puurossa, mutta niiden pehmeä koostumus sopii erityisen hyvin tuorepuuroon ja erilaisiin taikinoihin.

Kaurahiutaleet maistuvat tuorepuurossa. Höyryttämättömistä hiutaleista valmistuu samettinen tuorepuuro.
Kaurahiutaleet maistuvat tuorepuurossa. Höyryttämättömistä hiutaleista valmistuu samettinen tuorepuuro. Kuva: Kristiina Kurronen

Höyryttämättömän kaurahiutaleen säilyvyys on kuitenkin huonompi kuin tavallisen lämpökäsitellyn hiutaleen.

”Höyryttämätön hiutale pitäisikin syödä nopeasti ja nauttia siitä tuoreena. Meillä lähdetään siitä, että kaurahiutaleelle riittää maksimissaan 6 kuukauden säilyvyys, jolloin kauran tuoreus ja herkullisuus maistuu kaurahiutaleita käytettäessä”, Kinnari kertoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaurahiutaleet ovat kaikki samaa kauraa – tiedätkö, miten pienet ja isot tai höyrytetyt ja höyryttämättömät hiutaleet eroavat toisistaan?

Sudenkuu

En tiedä miuta eroa kuin että osa hiutaleista litistetty kovemmiksi ja kiinteämmiksi ja käy huonommin mm. tuorepuuroon eli penkkivelliin. Muuten keitän kaurahiutaleet kuten muutkin hiutaleet aina täysmaitoon, en veteen, näin maku 100 kertaa parempi. Samoin tuorepuuroon tulee hiutaleitten lisäksi vain kylmää täysmaitoa ja sokeria ja syödään heti. Tosin nykyisin Elovenakin alkaa olla liian kovetettua siihen.

Raputyttö

Meillä kaurapuuron nesteenä käytetään kaurajuomaa, tulee todella samettisen hyvää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.