Ruoka

Kaurajuuri on hienostuneen makuinen juures – mutta herkkävatsaiselle se ei sovi

Kaurajuuri on ikivanha hyötykasvi, mutta nykyään jokseenkin tuntematon. Tutustu kaurajuureen ja nappaa vinkit käsittelyyn ja käyttöön.

Kaurajuuri on ollut jo antiikin aikaan tunnettu ruokakasvi Etelä-Euroopassa, ja 1700-luvun alussa sitä on viljelty useissa Euroopan maissa. Mustajuuri kuitenkin syrjäytti kaurajuuren, joka nykyään onkin harvinaisuus. Luonnonvaraisena kaurajuuri kasvaa Välimeren alueella, mutta se on levinnyt monin paikoin viljelykarkulaisena

Kaurajuureen ei juuri suomalaisissa kaupoissa törmää. Sen siemeniä on kuitenkin hyvin saatavilla ja viljelyä voi kokeilla kotioloissa. Kaurajuuri viihtyy aurinkoisessa paikassa ja syvään muokatussa ja ravinteikkaassa maassa. Siemenet voi kylvää mahdollisimman aikaisin keväällä tai elokuussa, jolloin taimet talvehtivat tai lokakuussa, jolloin se itää aikaisin keväällä.

Kaurajuuri muistuttaa ulkonäöltään hieman mustajuurta, mutta se on kooltaan pienempi ja kuuluu sikurikasveihin. Juuri on halkaisijaltaan 2 – 3 cm kärjestä kapeneva ja siihen kehittyy runsaasti sivujuuria. Maanpäällinen osa voi kasvaa jopa yli metrin korkuiseksi. Kukat ovat violetinsävyiset ja tähtimäiset. 

Kaurajuuren käsittely ja käyttö

Kaurajuuren kuori on kermanvalkoinen ja malto valkea. Kaurajuuri kuoritaan ennen käyttämistä. Leikattaessa juurta siitä pursuaa maitiaisnestettä, joka värittyy nopeasti ruskeaksi. Tummumisen voi ehkäistä upottamalla kuotitut juuret kylmään veteen tai sivelemällä ne sitruunamehulla. 

Juuren maku on mieto ja hienostunut ja sen sanotaan muistuttavan osteria. Juurta kannattaa käyttää mustajuuren tapaan esimerkiksi sosekeitoissa ja muhennoksissa tai pannulla paistettuna. Paistetun kaurajuuren kaveriksi voi parittaa esimerkiksi pekonia tai tarjota ne raikkaan fenkoli-kaalisalaatin kera.

Kaurajuurta kannattaa kokeilla myös parmesaanijuustolla ja Västerbottenjuustolla gratinoituna tai keitettynä sellaisenaan ja voin kanssa parsan tavoin nautittuna. Myös hollandaisekastike sopii kaurajuuren kastikkeeksi. 

Ihana idea on myös kääräistä kaurajuuri rapean filotaikinan sisään ja tarjota pikkunaposteltavana sahramimajoneesin kanssa

Alla olevista ohjeista voi ottaa mallia, mutta vaihtaa mustajuuren kaurajuureen.

Kaurajuuren syönnissä kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä huomattava osa sen hiilihydraateista on inuliinia, joka voi aiheuttaa siihen tottumattomille vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipua.

Kaurajuuren 20 – 30cm pitkän juuriosan lisäksi kasvin nuoria versoja käytetään ruoan valmistukseen ja keväällä juuresta puhkeavia versoja käytetään salaatteihin. 

Kaurajuuri: säilytys

Kaurajuuri säilytetään kosteassa ja kylmässä 0 – 4 asteen lämpötilassa. Kuivissa oloissa se nahistuu nopeasti.

Lue myös Anna.fi: Kauden herkku: mustajuuri – nappaa reseptit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaurajuuri on hienostuneen makuinen juures – mutta herkkävatsaiselle se ei sovi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.