Kesäpöydän yrtit karhunlaukka ja ruoholaukka

Lämpimissä ja aurinkoisissa oloissa viihtyvät yrtit ovat kauneimmillaan kesällä ja tuoreita yrttejä kannattaa hyödyntää ruokien koristeina, ruoanvalmistuksessa ja juomissa.

Kokeile yrttejä myös salaattien seassa tuomassa vaihtelua ulkonäköön.

Yrttien viljely onnistuu kotonakin, mutta varmimmin tuoreet, näyttävät yrtit saat kaupasta tai torilta. Valikoima on runsas; tarjolla on tuttua persiljaa ja tilliä, mutta myös tuntemattomampia, kuten viinisuolaheinää tai thai-basilikaa. Tuoreet yrtit tuoksuvat voimakkaasti ja uuteen yrttiin kannattaakin tutustua ensin haistamalla ja sitten maistamalla.

Karhunlaukka

Tunnetko harvinaisen karhunlaukan? Karhunlaukka on rauhoitettu, Ahvenanmaalla esiintyvä lehtokasvi, jota kasvatetaan nykyisin yrttinä puutarhoissa.

Karhunlaukka kukkii kesäkuussa valkoisin tähtimäisin kukin, joilla voi koristaa kakun tai salaatin. Lehdet maistuvat miedosti valkosipulille ja sopivat vaikkapa voileivän päälle. Sipulina talvehtivasta kasvista voidaan syödä myös sipulit. Venäjällä Karhunlaukan sipuleista tehdään esimerkiksi keittoja ja piiraiden täytteitä.

Ruoholaukka

Muistatko tutun ruohosipulin? Ruohosipuli eli ruoholaukka on vanha maustekasvi, joka sopii kesäisten ruokien ja salaattien mausteeksi. Ruohosipulia löytyy keittiöpuutarhojen lisäksi myös luonnonvaraisena Etelä- ja Lounais-Suomen saaristosta. Ruoholaukan kukka on vaaleanpunainen ja sopii hyvin koristeeksi.

Lue myös:
Hurmaavat yrtit
Syötävät kukat ja yrtit

Kokeile näitä:

Ruohosipuliporkkanat
Lohitahna

Perunasipulipannu
Kasvisohukaiset

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kesäpöydän yrtit karhunlaukka ja ruoholaukka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X