Ruoka

Kinkun rasvan keräys – näin kierrätät joulukinkun paistorasvan oikein

Tiedätkö, miten kinkun rasva kierrätetään? Yhteen paikkaan sitä ei ainakaan saa kaataa.

Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun. Kinkkua myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Keittiöissä syntyy siis paljon kinkun paistorasvaa, joka pitää käsitellä oikein.

Lue myös: Kuinka suuri joulukinkku? Laske Kotilieden kinkkulaskurilla!

Onneksi kinkun rasvan voi kierrättää useammalla tavalla, kunhan unohtaa yhden keinon: kinkun rasvaa ei saa kaataa viemäriin.

Jähmettyvä rasva voi aiheuttaa pahoja tukoksia viemäreissä. Sen sijaan joulukinkun paistorasvan voi kierrättää joko ruoanlaitossa, jätteenä tai kompostissa.

Joulukinkun rasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa

Kinkun paistorasvasta voi tehdä esimerkiksi kinkulle herkullisen kastikkeen. Helppo ja maukas kinkun kastike syntyy alle kymmenessä minuutissa, kun säväytät sen omena-luumusoseella ja tilkalla kermaa.

Lue myös: Tee kinkun paistoliemestä maukas kastike

Kinkun rasvasta voi tehdä helpon ja maukkaan kastikkeen.

Kinkkurasvan voi laittaa joko sekajätteeseen tai biojätteeseen

Lue myös: Kinkun paistaminen paistopussissa – katso 7 vinkkiä ja onnistut!

Kinkkutemppu – kinkun rasvan keräys 

Joulun aikaan on mahdollista osallistua valtakunnalliseen Kinkkutemppuun, jossa kinkkurasvat kerätään ja kierrätetään polttoaineeksi. Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti. Jouluruokien paistinrasvat kierrätetään  ja niistä valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Yhden kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä.

Kinkkutempun keräyspisteitä löytyy eri puolilta Suomea. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutemppu.com-sivuston hakupalvelusta. Kierrätykseen kelpaavat myös kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Kinkkurasvan keräys, toimi näin:

Lue myös: Paista kinkku helposti – laita joulukinkku jäisenä uuniin

Kinkun rasvan voi kaataa kompostoriin

Kinkun rasvan voi kaataa kompostoriin. Muilla hävitystavoilla rasva pitää ensin jäähdyttää, kompostorin kanssa toimitaan päinvastoin eli rasva kaadetaan kompostoriin lämpimänä.

Kun joulukinkun paistorasva on kaadettu kompostoriin, kannattaa sen päälle laittaa uutta kuiviketta. Se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa. Kompostin pitää olla kostea, mutta ei liian märkä. Mitä märempi komposti, sitä herkemmin se jäähtyy ja jäätyy. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää.

Talvella kompostoriin kannattaa viedä uutta jätettä 3–4 kertaa viikossa.

Lue myös: Ethän sorru näihin 8 kinkkumokaan? Vältettävissä helposti

Lähteet: HSY ja Biolan

Juttua muokattu 28.11.2022: Korjattu Kinkkutemppu.com-sivuston linkki oikeaksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinkun rasvan keräys – näin kierrätät joulukinkun paistorasvan oikein

olio

Kinkun paistorasva kannattaa syödä. Herkullista ja ravinteikasta. Osan voi pakastaa tulevien keittojen ja laatikoiden pohjaksi.

Lahtinen

Kinkkutemppu!!! Uskomaton kusetus. Paljonko ajan kilolla rasvaa sähköautolla? Ei kai meillä muita autoja kohta ole? Rasvaa akkuihin ja hyvin kulkee.. 2016 bmw korkissa kerrotaan että ei bio diesel.. ostanko uuden ja maailma pelastuu? Vai syönkö ihrat johon valtio ei pysty.. Terveisin Elos must jag vara alla dagar från nyt til evighet..

Sinun täytyy kommentoidaksesi.