Syötävä keksitaikina eli cookie dough – överiherkku amerikkalaiseen tapaan

Keksitaikina on monen mielestä äärettömän herkullista. Siksi se maistuu nyt myös sellaisenaan tai jäätelön seassa.

”Maistaa saa, mutta vain vähän” oli äidin ohje, kun pienet sormet löysivät tiensä taikinakulhoon. Pakkohan se on myöntää, ettei kaikki taikina aikuisiälläkään koskaan päädy uuniin asti. Voin, sokerin ja jauhojen yhdistelmässä on jotain alkukantaisen koukuttavaa, mutta jokin tuosta taikinan ihanuudesta katoaa aina uunin syövereihin paistamisen yhteydessä.

Lue myös: Trendilevite cookie butter syntyy helposti ja sulaa suuhun

Taikinafanit ovat vieneet herkuttelun niin pitkälle, että ovat kehittäneet keksitaikinan, jota ei edes ole tarkoitettu paistettavaksi, vaan syötäväksi ihan sellaisenaan.

Yhdysvalloissa kaupat myyvät syötäväksi tarkoitettuja valmistaikinoita ja joidenkin kioskien ja kojujen liikeidea perustuu kokonaan erilaisille keksitaikinoille. Niitä kauhotaan laareista jäätelön tapaan vohveleihin tai kuppeihin syötäväksi joko sellaisenaan tai erilaisten lisukkeiden, kuten pähkinöiden, vaahtokarkkien, kastikkeiden, jäätelön tai pehmiksen kera nautittavaksi.

syötävä keksitaikina

Tätä keksitaikinaa ei ole tarkoitettu paistettavaksi, vaan syötäväksi sellaisenaan. Kuva: Getty Images

Syötävä keksitaikina 

Keksitaikinan tekeminen kotonakin on helppoa kuin mikä. Mallia voi ottaa mistä tahansa amerikkalaisesta keksitaikinaohjeesta, cookieista, kunhan jättää kananmunan ja kohotusaineet lisäämättä. Juuri tästä syystä taikinaa ei edes voi paistaa kekseiksi, vaikka kuinka yrittäisi. 

Syötävä keksitaikina – ohje

  • 100 g pehmeää voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl maitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g suklaata rouhittuna tai muita mieleisiäsi sattumia, kuten vaahtokarkkeja, M&M’s karkkirakeita tai pähkinöitä

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon maito. Lisää jauhot ja suklaa tai muut mieleisesi höysteet. Sekoita huolellisesti.

Keksitaikinaa ja jäätelöä – nam!

Keksitaikinan voi syödä sellaisenaan, mutta erityisen hyvää se on jäätelön seassa. Suomessakin on jo jonkin aikaa ollut myynnissä jäätelöitä, joiden joukossa on keksitaikinamurusia. 

Mikset siis tekisi keksitaikinajäätelöä itse ja sekoittaisit sitä juuri haluamasi määrän jäätelön joukkoon? Osta jäätelö valmiina, anna sen pehmetä hetki ja lisää keksitaikinahiput joukkoon. Tai valmista jäätelöpohja itse vatkatusta kermasta sekä kondensoidusta maidosta, kerrosta se rasiaan keksitaikinan kanssa, lisää halutessasi vielä rouhittua suklaata ja nosta pakastimeen jähmettymään.

Helpompaa ja makeampaa jälkiruokaa on äkkiseltään vaikea keksiä. Tosin lopputulos voi olla jopa turhankin tuhti ja överivaroitus kaikille yli kymmenen vuotiaille on syytä antaa. 

keksitaikinajäätelö

Herkkua vai turhan tuhtia? Keksitaikinaa voi syödä sellaisenaan, mutta taikinasattumat kuuluvat jenkeissä kuitenkin vahvimpana jäätelön joukkoon. Kuva: Getty Images

Avainsanat

Keskustelu

Haluaisin tehdä keksi taikinaa jota voisi paistaa uunissa ja muovailla mutta haku tulokseksi tulee cookie douhg vai miten se nyt kirjoitettiinkin mutta joo.

Kommentoi juttua: Syötävä keksitaikina eli cookie dough – överiherkku amerikkalaiseen tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X