Ruoka

Mansikkamehu ja muut raikkaat juomat janon sammutukseen

Kesäinen mansikkasato houkuttelee marjaisten juomien pariin. Hellepäivän viilentäjiä löytyy joka lähtöön – siitä pitävät huolen herkulliset smoothie-, booli- ja nektarireseptit.

179000-mehut.jpg

Sipilän mummin tuore mansikkamehu on oiva tapa hyödyntää puutarhan marjasato. Perattujen mansikoiden päälle kaadetaan veteen liuotettu viinihappo ja marjojen annetaan mehustua kylmässä vuorokauden ajan. Seuraavana päivänä seos siivilöidään ja makeutetaan sokerilla. Jäljelle jääneen mansikkasurvoksen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten tai nauttia esimerkiksi vastapaistettujen lettujen seurana.

Hileinen mansikkadrinkki on oiva valinta polttareihin tai illanistujaisiin. Jäisen hileinen mansikkasurvos jaetaan cocktaillaseihin, joiden reunat on huurrettu limemehun ja sokerin avulla. Kesän viilein juoma viimeistellään oman maun mukaan esimerkiksi kuohuviinillä, siiderillä tai tequilan ja appelsiiniliköörin sekoituksella. Alkoholittomina vaihtoehtoina toimivat alkoholiton siideri tai maustettu kivennäisvesi.

177275-smoothie.jpg

Virkistävä mansikka-smoothie maistuu kesäisen aamiaisen tai brunssin osana. Samettinen smoothie on äärimmäisen helppo valmistaa, sillä kaikki ainekset mitataan tehosekoittimeen ja pyöräytetään tasaiseksi juomaksi. Kypsät banaanit, kohmeiset pakastemansikat ja appelsiinimehu tuovat juomaan raikasta hedelmäisyyttä. Maustamaton jogurtti pehmentää makuja ja tekee juomasta ihanan täyteläisen.

Toinen maittava aamiais- tai retkijuoma on mansikkainen jogurttismoothie. Banaanit ja pakastemansikat saavat rinnalleen tuoreita mintunlehtiä, jotka virkistävät juoman makua. Loraus persikkanektaria ja maustamatonta jogurttia viimeistelevät kokonaisuuden. Maukas smoothie voidaan pullottaa viilennettyyn termoskannuun, jolloin juoma pysyy viileän raikkaana pitkään.

Näyttävä raparperi-mansikkasangria on kesäjuhlien ehdoton hitti. Kesäisen juoman valmistamista ei kannata jättää viime minuuteille, sillä vaniljaisen sokeriliemen sekä tuoreiden raparperinpalojen hauduttaminen vie hetken ja kaipaa lisäksi huolellisen jäähdyttämisen. Juhlahetken koittaessa juoma kootaan kauniiseen lasikannuun: Viileä raparperijuoma sekoitetaan alkoholittoman siiderin ja makean mansikkamehun kanssa. Limeviipaleet ja mansikanpalat viimeistelevät kesän kauneimman juhlajuoman.

179602-basilika-mansikkanektari.jpg

Raikas basilika-mansikkanektari yhdistää makean marjaisia ja voimakkaan yrttisiä makuja. Tuoreet mansikat, vesi ja limemehu kiehautetaan höyryävän kuumaksi, minkä jälkeen joukkoon lisätään sokeri ja hienonnettu basilika. Sopiva sokerin määrä on 100–150 grammaa nektarikiloa kohden, jotta maku pysyy raikkaana mutta ei liian kipakkana. Nektari kiehautetaan uudelleen, jolloin sokeri sulaa ja basilikan aromit pääsevät oikeuksiinsa. Valmis juoma pullotetaan ja nautitaan kylmän raikkaana.

Mansikkaista kuohuviiniä

Mansikkasiirapilla maustettu mansikkakuohu kruunaa kesän juhlat. Makea siirappi mitataan kuohuviinilasien pohjalle ja päälle kaadetaan kuivaa kuohuviiniä. Kesän helpoin mansikkajuoma viimeistellään mansikkaviipaleilla tai herkillä mansikankukilla.

 

kesäbooli

Mansikkainen juhlabooli sopii juhlaan kuin juhlaan. Tuoreet mansikat sekä mansikkalikööri ja -viini sekoitetaan keskenään suuressa kulhossa. Juoman makeutta leikataan raikkaalla kivennäisvedellä. Runsaasti jääpaloja juoman joukkoon ja ensimmäinen juhlija voi kauhoa lasinsa täytteen herkkujuomaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikkamehu ja muut raikkaat juomat janon sammutukseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.