Ruoka

Raparperimehu on virkistävä janojuoma, josta loihdit helposti myös boolin ja kuplivan alkumaljan

Raparperimehu on kesäjuomien klassikko, mutta kirpakoista raparperinvarsista valmistuu myös monta muuta mainiota janon sammuttajaa. Raparperijuoma voi olla raikas hellepäivän virkistäjä, kesäjuhlien hurmaava booli tai syksyn varalle säilötty, kesän makuinen raparperimehu.

Raparperimehu tuo mieleen lapsuuden kesät. Raikas ja helmeilevän vaaleanpunainen mehu valmistuu helposti kattilassa tai höyrykeittimellä. Nautiskele raparperijuoma hyvässä seurassa kesäauringosta tai sateesta nauttien!

Lue myös: Juhannuksen parhaat kesäjuomat

Raparperin makuun päästään heti toukokuussa. Kun ensimmäiset raparperit on leivottu piirakoiksi, raaskii varsia pilkkoa reilummin myös muuhun käyttöön. Raparperi tuottaa yleensä useamman sadon kesässä, joten siitä riittää hyvin mehuksi asti.

Hillo kaupan päälle

Kattilassa keitetty raparperimehu siivilöidään lopuksi harsokankaan läpi, joten saat kaupan päälle hillon pienellä vaivalla.

Laita harsokankaaseen jääneet mäskit takaisin kattilaan, lisää tilkka vettä ja kuumenna. Sekoita sitten kuuman seoksen joukkoon hillosokeri, keitä hetki ja lisää vielä tilkka sitruunamehua. Jos haluat sileän koostumuksen, surauta hillo sauvasekoittimella tasaiseksi. Purkita kuuma hillo puhtaisiin purkkeihin ja säilö vaikka pannarikekkereiden varalle.

Klassiset raparperimehut ihastuttavat raikkaudellaan

Kesän maun saa säilöttyä pulloon, kun valmistaa raparpereista mehua. Punaisia raparperinvarsia käytettäessä mehusta tulee raikkaan roseenväristä juomaa, vihertävistä varsista sävyltään hieman vaaleampaa.  

Mausta raparperimehu haluamallasi tavalla esimerkiksi mintulla, vaniljalla, kanelilla tai inkiväärillä ja lisää sokeria oman makusi mukaan. Kanelintuoksuinen raparperimehu maistuu kesällä kylmänä janojuomana ja talvella lämmittävänä glöginä.

Raparperihöyrymehun ja inkiväärillä maustetun raparperimehun valmistamiseen tarvitaan mehustin. keitetty raparperimehu sekä paras raparperimehu valmistuvat kattilassa keittämällä.

Raparperi ja marjat ovat mainio makupari

Mansikka on raparperin klassikkomakupari, mutta yhtä hyvin raparperin kanssa voi parittaa myös vadelman tai mustikan. 

Pinkki raparperimehu saa värinsä vadelmista. Koska mehu keitetään, myös ulkomaisia pakastevadelmia voi käyttää ennen kotimaisen sadon kypsymistä. Vaniljalla maustettu juoma on makoisaa sellaisenaan, mutta myös vaalealla rommilla tai tequilalla terästettynä.

Hellepäivänä virkistää myös Josefinan kesäjuoma, joka valmistetaan raparperista ja mustikoista siman tapaan.

Raparperimehu sopii boolin pohjaksi

Isoon kannuun raparperimehusta sekoitettu booli on kätevä juoma rennoissa kesäjuhlissa, joissa vieraita on useampi.

Jos juhlavieraiden joukossa on alaikäisiä, voi maukkaan raparperiboolin tehdä myös alkoholittomana.

Lue myös Anna.fi: Raparperi avaa kesän satokauden

Raparperimehu: sekoita raikas alkumalja tai drinkki

Kippis kesälle! Raparperimehusta ja kuohuviinistä syntyy keväinen alku- tai onnittelumalja. Alkoholiton versio pidennetään sitruunalimonadilla tai kivennäisvedellä.

Sokeroidusta raparperimehusta tai raparperilikööristä sekä kuohuviinistä sekoitettu raparperi-kir sopii vaikka juhannusjuhlien alkumaljaksi. Voit tehdä raparperiliköörin itse tai ostaa valmiina Alkosta.

Raparperimehusta, kivennäsivedestä ja sitruunasoodasta sekoitettu nopea raparperijuoma muuntuu hetkessä juhlavaksi, kun sen tarjoaa kuplivana ja kylmänä korkeista lasimaljoista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raparperimehu on virkistävä janojuoma, josta loihdit helposti myös boolin ja kuplivan alkumaljan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.