Marjat säilöön mehuina ja hilloina

Valmista kesän marjoista makeita hilloja ja hillokkeita yhdistelemällä eri marjoja. Mehun voit valmistaa joko keittämällä tai höyryttämällä.

Säilöjän muistilista

Käytä säilöntään tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita. Tölkitä hillot ja mehut puhtaisiin tölkkeihin ja pulloihin.

Kuumenna tölkit ja pullot ennen täyttämistä. Voit kuumentaa tölkit ja pullot uunissa 100-125 asteessa sanomalehteen käärittynä tai vesikattilassa kiehauttamalla. Kätevä tapa on myös pestä tölkit astianpesukoneessa ennen käyttöä ja ottaa ne suoraan sieltä kuumina käyttöön. Muista lämmittää myös korkit ja kannet!

Voit varmistaa säilyvyyden huuhtelemalla tölkit vielä ennen täyttöä kiehuvan kuumalla vedellä, jossa on tilkka Atamon -säilöntäainetta.  Atamon –säilöntäaine sopii myös lisättäväksi hilloihin, marmeladeihin, mehuihin ja etikkasäilykkeisiin estämään pilaantumista.

Täytä purkit piripintaan ja sulje kannet ja korkit huolellisesti heti täyttämisen jälkeen. Säilytä säilykkeet kylmässä ja mielellään valolta suojattuna.

Helpota säilöntää

Voit valmistaa hillot, hillokkeet ja hillokkeet helposti hillosokerin avulla. Hillo-marmeladisokeri puolestaan on erinomainen tuote marmeladien ja hyytelöiden valmistukseen.

Valmiiden säilöntäsokereiden avulla hilloista ja marmeladeista tulee sopivan kiinteärakenteisia vähemmällä sokerimäärällä ja pienemmällä keittoajalla. Tuotteisiin on lisätty kaliumsorbaattia, joka parantaa säilyvyyttä.

Makeat hillot ja marmeladit

Marjahillon perusohjeella valmistat hilloja pehmeäkuorisista marjoista kuten mansikoista, mustikoista ja vadelmista.  Klassinen mansikkahillo maistuu kaikille.

Mustaherukkahillon ohjeella puolestaan valmistat hillot kätevästi myös muista kovakuorisista marjoista kuten punaherukoista, karviaisista ja puolukoista.

Lisämakua hilloihin ja marmeladeihin saat mausteista ja raaka-aineita yhdistelemällä. Kaneli antaa kirsikkahillolle ja raparperihillolle kivan säväyksen. Vanilja maustaa ihanasti omenasoseen ja vadelmahillon.  Raparperihillolle makua antavat farinisokeri, minttu, kaneli ja kardemumma ja kokonaiset neilikat tai inkivääri.

Karviaishilloon voi puolestaan lisätä makeaa banaania. Mansikasta ja raparperista valmistuu helposti hillo mikroaaltouunissa. Taarin hillo valmistetaan vadelmista, punaherukoista ja karviaisista.

Voit valmistaa hilloja ja marmeladeja myös kasviksista. Kokeile esimerkiksi kesäkurpitsa-karviaismarmeladia, porkkana-aprikoosihilloa, omenoilla höystettyä porkkanamarmeladia. Myös punaiset karviaiset, puolukat tai raparperi sopivat porkkanamarmeladiin. Porkkanoista ja puolukoista  valmistettu syysmarmeladi maustetaan sitruunalla.

Tomaattimarmeladi sopii erinomaisesti liha- ja linturuokien lisäkkeeksi.

Hilloke eroaa hillosta siten, että hillokkeessa marjat ja hedelmät ovat kokonaisina tai paloiteltuina sokeriliemeen säilöttynä. Hillokkeen valmistukseen sopivat parhaiten kovakuoriset marjat, raparperi ja kiinteät omenat. Ihana jälkiruokien lisuke on esimerkiksi kanelilla tai inkiväärillä maustettu omenahilloke.

Hyytelö puolestaan on kirkkaasta mehusta valmistettu kiinteä marmeladimainen säilyke. Hyytelöt sopivat esimerkiksi liha- ja linturuokien lisukkeiksi.  Erinomainen hyytelö valmistuu esimerkiksi mustaherukoista , puna- ja valkoherukoista tai omenatuoremehusta ja mintusta.

Mehuja keittämällä tai höyryttämällä

Perinteinen höyrymehu valmistetaan höyrymehustimen avulla.  Höyrymehun valmistukseen sopivat erinomaisesti kovakuoriset mustaherukat. Mustaherukan makua voi pehmentää lisäämällä joukkoon vadelmia. Vadelma makeuttaa kivasti myös musta- ja punaherukoiden yhdistelmää.

Höyrymehua voi valmistaa myös muista marjoista kuten mustikoista ja mansikoista sekä raparperista.

Keitetty marjamehu on helppo valmistaa ja sen valmistukseen ei tarvita mehustinta vaan marjat ja vesi keitetään kattilassa, mehu siivilöidään ja sokeroidaan. Kokeile esimerkiksi sitruunaista raparperimehua, raparperi-mansikkamehua tai punaherukka-vadelmamehua.

Nektari on kesäisen raikas juoma, joka valmistuu helposti esimerkiksi vadelmista tai mustikoista.

Kesänektarissa yhdistyvät mustikoiden ja vadelmien tai mansikoiden maku. Nektari voidaan säilöä pakastamalla ja se sopii tarjottavaksi sellaisenaan tai vedellä laimennettuna.

Avainsanat

Keskustelu

Säilötty on. Mehut odottavat talvea kylmässä. On se mukavaa, eikä vaivakaan ole suuren suuri. Ei ole itse tehdyn mustaherukkamehun voittanutta. Paitsi äidin tekemä mustaherukkamehu.

Kommentoi juttua: Marjat säilöön mehuina ja hilloina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X