Ruoka

Mitä eroa on halvalla ja kalliilla pastalla? Italialaiskokit kertovat – lopputuloksessa merkittäviä eroja

Simppelissä kotiruoassa pastan hinnalla ei välttämättä ole merkitystä, mutta toisinaan pastan valinnassa on syytä hifistellä, toteavat italialaiskokit Maurizio Marziantonio ja Alessandro Maruccia.

Harvasta elintarvikkeesta on olemassa niin montaa erilaista sorttia kuin pastasta. Pastaa löytyy eri muotoisina, eri värisinä ja myös eri hintaisina. Ruoan hinnan noustessa moni pastan ystävä on saattanut harkita kahteen kertaan, raaskiiko vanhaa kallista suosikkipastaa enää ostaa vai tulisiko jatkossa siirtyä halvempiin vaihtoehtoihin.

Lue myös: Pasta on täydellinen arkiruoka – herkuttele carbonaralla ja muilla italialaisilla klassikkopastoilla!

Onko kallis pasta kuitenkin edellytys hyvälle pasta-annokselle? Ei välttämättä, lohduttavat Helsingissä sijaitsevan italialaisravintola Osteria Dei Gustin omistajat Maurizio Marziantonio ja Alessandro Maruccia.

”Se perustavanlaatuinen ero kalliin ja halvemman pastan välillä piilee valmistusprosessissa. Halpa pasta valmistetaan halvalla menetelmällä ja nopeasti, kun taas kalliimman pastan valmistamiseen investoidaan enemmän aikaa ja rahaa”, Marziantonio ja Maruccia kertovat.

Pastan hinnalla ole lopulta valtavan merkittävää vaikutusta ruoan makuun, jos valmistaa simppeliä kotiruokaa, kuten makaronilaatikkoa. Jos kaupassa on kuitenkin mahdollisuus valita tyyriimpi pasta halvan version sijaan, suosittelevat Marziantonio ja Maruccia sitä lämmöllä.

”Kallis pasta on lopulta monin tavoin parempaa ja helpompaa käsitellä. Syitä on monia. Kalliimpi pasta ei ylikypsy yhtä helposti eikä siitä tule keittäessä limaista, kuten halvasta pastasta monesti tulee”, kokit kertovat.

”Kalliimpi pasta myös pelaa paremmin yhteen erilaisten kastikkeiden kanssa rakenteensa puolesta. Simppelin ruuan ystävän näkökulmasta itse pasta on usein myös paremman makuista, mikäli valmistusprosessi on ollut huolellinen ja käytetyt jauhot korkealaatuisia”, he jatkavat.

pasta
Pastan laatua on helppo arvioida myös kaupan hyllyllä kiinnittämällä huomiota yksityiskohtiin. © iStock

Näin tunnistat hyvälaatuisen pastan ruokaostoksilla

Mistä kalliin ja halvan pastan sitten erottaa ruokaostoksilla, muuten kuin hintalapusta? Marziantonion ja Maruccian mukaan selkein ero on ulkonäössä ja rakenteessa. Hitaasti ja huolella valmistettu pasta on kiiltävää, keltaista ja sileää, kun taas halvan pastan tunnistaa haaleasta väristä ja rakeisesta tekstuurista.

”Värin ja rakenteen avulla pastan laatua on helppo arvioida myös kaupan hyllyjen välissä. Kiinnittämällä huomiota yksityiskohtiin huomaa nopeasti, onko pasta valmistettu huolella vai kiirehtien”, italialaiskokit kertovat.

Lue myös Anna.fi: Niko Saarisen lihapullavuoka villitsi somen: ”Perheenäidit lähettävät viestejä, että ’tämä pelasti arjen’”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä eroa on halvalla ja kalliilla pastalla? Italialaiskokit kertovat – lopputuloksessa merkittäviä eroja

Lukija515443

Mitä on ylikypsä pasta? Itse keitän kaikkia pastoja 15 minuuttia, etteivät ole puolipehmeää jauhomöttöä ja narise hampaissa. Paitsi lasagnen laitan suoraan vuokaan. Sinänsä halvan ja kalliin pastan laadussa ja maussa ei ole juuri eroa. Paitsi kerran kokeilemani EU-avun makaroni oli täydellisen mautonta ja mitätöntä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.