Ruoka

Näin teet täydellisen makkarakastikkeen – mikä nerokas maustamisvinkki!

Makkarakastike on suomalaisten suosikkikotiruokia. Kysyimme ammattilaiselta, miten valmistetaan maailman paras makkarakastike. Nerokas maustamisvinkki yllättää!

Lenkkimakkarasta on vuosikymmenien aikana valmistunut monenmoisia arkiruokia. Erityisen hyvältä se maistuu makkarakastikkeessa. HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho kertoo miten valmistetaan maailman paras makkarakastike.

Lue lisää: Helppoja makkararuokia arkeen – katso helpot ohjeet!

Paras makkarakastike tehdään ruskeaankastikkeeseen

Makkarakastike on kotiruokaklassikko, joka saa veden herahtamaan kielelle. Makkarakastikkeen valmistus on yksinkertainen juttu, joka ei kaipaa sen kummempia kikka kolmosia eikä tuunausta.

”Perinteet kunniaan. Paras makkarakastike tehdään ruskeaankastikkeeseen. Sen lisäksi tarvitaan vain hyvä makkara,” Lamminaho kertoo.

Makkarakastikkeen valmistus jakaa kotikokit kahteen leiriin. Toiset lisäävät makkarapalat valmiiseen kastikkeeseen sellaisenaan suoraan pilkkomisen jälkeen ja toiset paistavat makkaranpalat ennen kastikkeeseen lisäämistä.

Lamminaho kuuluu jälkimmäiseen koulukuntaan. Ensin pannulla karamellisoidaan sipuli, sitten lisätään makkarakuutiot ruskistumaan. Samalla pannulla valmistetaan myös ruskeakastike.

Ruskeakastike on helppo valmistaa.
Ruskeakastike toimii vaikka lihapullien kastikkeena.

”Pannua ei tarvitse tässä välissä pestä,” Lamminaho vinkkaa.

Suurin kompastuskivi makkarakastikkeen valmistuksessa lienee ruskeankastikkeen valmistus. Jauhot tulee ruskistaa huolella, mutta niitä ei kuitenkaan saa polttaa.

”Ruskistuminen vie aikaa,” Lamminaho painottaa.

”Lämpö ei saa olla polttava, jotta jauhot eivät pala. Nimi ruskeakastike tulee siitä, että kastike on tumman ruskea, mutta ei palanut.”

Lisäksi ruskeaankastikkeeseen tarvitaan vain vettä tai lihalientä.

”Kermaakin voi käyttää, mutta se ei ole välttämätöntä,” Lamminaho sanoo.

Ruskeakastikkeen ohje kannattaa napata talteen, sillä se muuntuu myös muiden arkiruokien, kuten jauheliha- ja nakkikastikkeen pohjaksi.

nakkikastike

Nerokkaat maustamisvinkit

Maustamiseen Lamminaholla on kaksi vinkkiä.

”Kastike viimeistellään etikkakurkkujen säilöntäliemellä. 1–2 dl lientä kastikelitraa kohden on hyvä määrä. Lisäksi ripaus maustepippuria”.

Vaikka Lamminaho kannattaakin perinteitä, vinkkaa hän muutaman mausteen, joilla makkarakastiketta voi tuunata uuteen uskoon.

”Sinappi, chili ja soijakastike sopivat kaikki makkarakastikkeeseen. Jos kaipaa astetta eksoottisempaa, voi kokeilla esimerkiksi currytahnaa ja kookoskermaa”.

Lisukkeeksi perunamuusia

Maailman parhaan makkarakastikkeen lisukkeeksi tehdään tietysti perinteinen perunamuusi. Myös keitinperunat ovat hyvä vaihtoehto. Ja kaveriksi etikkapunajuuria tai -kurkkuja.

Makkarakastiketta voi kokeilla myös leivän päällä. Jos haluaa jotain erilaista, myös riisi ja pasta sopivat makkarakastikkeen lisukkeeksi.

Ohje: Maailman paras makkarakastike

Perunamuusi on ihana lisuke.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin teet täydellisen makkarakastikkeen – mikä nerokas maustamisvinkki!

Pirkko

Olen muinoin saanut vinkin eräältä ystävältä, jota käytän silloin tällöin. Makkarakastike tai jauhelihakastike, kumpaankin sopii nelimauste ja kaneli. Kokeilkaapa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.