Ideoita ruoanlaittoon

Lihapullat on Suomen suosituin kotiruoka – katso herkulliset klassikkoreseptit ja modernit vaihtoehdot

Kokeile Kotilieden ihania lihapullareseptejä, joilla maustat arkiklassikon eri tavoin!

Lihapullat on konseptina vertaansa vailla. Hauska ja helppo pyörykkämuoto vetoaa niin aikuisiin kuin lapsiinkin. Lisäksi reseptiä on helppo tuunata maun mukaan lähes loputtomasti.

Lue lisää:  Mitä tehdä jauhelihasta – inspiraatio kateissa? Ei hätää! Kokosimme arjen luottoreseptit jauhelihasta

Lihapullat – mitä lihaa valitsen?

Lihapulliin suositellaan yleensä keskirasvaista eli 15-17 % rasvaa sisältävää jauhelihaa. Sika-nauta on varma valinta, jolloin lihapullista tulee sekä maukkaita että meheviä. 

Vähärasvaisesta jauhelihasta valmistetut lihapullat ovat herkästi kuivia ja kovia. Jos valitset alle 15 % rasvaa sisältävän jauhelihan, kannattaa kypsennyksen kanssa olla tarkkana. Esimerkiksi vähärasvaiset broileripyörykät voi hauduttaa meheviksi maukkaassa kastikkeessa.

Lampaan tai karitsan jauheliha on hyvä valinta lihapulliin. Karitsan jauheliha maistuu voimakkaammalle kuin tuttu sika-nauta, jolloin makuun saa helposti uutta jujua. Myös rasvapitoisuutensa ansiosta se sopii erinomaisesti niin lihapullien kuin jauhelihapihvienkin raaka-aineeksi.

Tarvitaanko kananmunaa ja korppujauhoja?

Lihapulliin käytetään paitsi jauhelihaa, myös korppujauhoja ja kananmunaa. Usein mukaan lisätään myös kermaviiliä. Korppujauhot ja kananmuna pitävät pyörykät hyvin koossa ja ne imevät itseensä myös nestettä. Kun mehukkuus pysyy pullan sisällä eikä valu pannulle tai pellille kypsennyksen aikana, lihapullista tulee herkullisen meheviä.

Lihapullat onnistuvat toki myös ilman korppujauhoja. Raasta jauhelihamassaan esimerkiksi perunaa. Perunan sisältämä tärkkelys sitoo massaa ja pitää pyörykät koossa.

Tai korvaa korppujauhot kauraleseillä. Jos haluat lihapullista gluteenittomia, valitse niin sanottua puhdistettua kauraa tai vaihda perinteiset korppujauhot gluteenittomiin.

Lihapullat – klassikoita ja uutta jujua 

Perinteiset lihapullat eivät esittelyä kaipaa. Tee kerralla suurempi satsi, syö osa heti ja pakasta loput. Kilon taikinasta riittää syömistä. Mummon lihapullien ykkösmauste on maustepippuri, se tuo mieleen lapsuudenmuistoja. 

Lihapullat tomaattikastikkeessa vievät Välimeren tunnelmaan. Nämä lihapullat valmistuvat ilman käryä, sillä ne muhivat mehukkaiksi ja kypsiksi tomaattikastikkeen mausteisessa syleilyssä. Sambal oelek- chilitahna antaa lihapullille lempeän tulisuuden, mutta sen voi halutessaan jättää pois, jolloin lihapullat maistuvat myös perheen pieneimmille. Koristele lihapulla-annos tuoreella basilikalla.

Italialainen lihapullavokki tarjoaa lihapullat tomaattikastikkeen ja spagetin kanssa. Kuohukerma ja juustoraaste takaavat, että pyöryköistä tulee erityisen meheviä ja maukkaita.

Lindströmin lihapullissa maistuu tuttuun tapaan punajuuri ja kapris, mutta muoto on uusi. Mehevät pyörykät saavat seurakseen kermalla täytelöitetyn ruksean kastikkeen sekä vaalean juuresmuusin, jossa on paitsi perunaa myös selleriä ja palsternakkaa. 

Lihapullat on koko perheen lemppari ja riistajauhelihasta valmistettuna niihin saa aivan erityisen herkullisen ja syksyisen maun. Mausteinen raakamakkara tuo ihanasti mehevyyttä. Kermainen suppilovahverokastike kruunaa makuelämyksen.

Näissä lihapullissa maistuu syksy parhaimmillaan. Sienilihapullat saavat makunsa aromikkaasta mustatorvisienestä sekä yrteistä. Joukkoon lisätään myös parmesaania, joka sopii pyöryköihin kuin nakutettu ja tekee niistä ihanan meheviä.

Mausteiset lihapullat 

Mausteilla tuttuihin lihapulliin saa helposti uutta menoa ja meininkiä. Porsaan jauhelihasta syntyvät mehevät lihapullat. Muun muassa chilillä, sitruunaruoholla ja korianterilla maustetut aasialaiset lihapullat saavat pintaansa makeaa chilikastiketta ja seesaminsiemeniä. Ne sopivat sellaisenaan syötäviksi tai vaikka aasialaistyylisen patongin väliin. 

Näihin lihapulliin potkua tuo mausteinen chorizo-makkara. Korvaa sillä puolet jauhelihasta ja ripauta joukkoon myös savupaprikajauhetta. Valmiit lihapullat pyöräytetään vielä sokeri- ja chiliripauksen kanssa paistinpannulla. Makean tahmea pinta tekee chorizopyöryköistä täydellisen naposteluherkun. 

Tsäpäkät lihapullat maustetaan makealla chilikastikkeella ja inkiväärillä. Raikkaan maun antaa tuore minttu. Tällä reseptillä teet sata maukasta ja mehevää lihapullaa, joten syötävää valmistuu riittävästi vaikka juhlien buffetpöytään. 

Chipotlepyörykät eivät taatusti jätä ketään kylmäksi – siitä pitävät huolen tuliset chipotle-chilit. Sika-nautajauhelihan joukkoon sekoitetaan lisäksi paahdettua säilykepaprikaa, sipulia ja korppujauhoja. Valmiit pyörykät upotetaan chipotlella terästettyyn tomaatti-paprikakastikkeeseen. Tulinen herkku nautitaan ranskankerman kera, jolloin takapotku taittuu mukavan pehmeäksi makunautinnoksi. 

Näissä lihapullissa hurmaavat kreikkalaiset makuvivahteet: valkosipuli, yrtit ja tietysti fetajuusto. Kun tarjoat kreikkalaisten lihapullien kaverina vaihteeksi uunikasviksia, koko ateria valmistuu näppärästi samassa uunissa.

Lihapullat lampaan tai karitsan jauhelihasta 

Karitsan ja lampaan lihaa käytetään paljon Välimeren alueella. Karitsapyöryköiden seuraan sopivatkin hyvin Kreikan ja Lähi-idän maut. Valmista karitsapyöryköiden lisukkeeksi esimerkiksi tsatsikia tai raikas feta-salaatti. 

Fetalihapullat vievät makumatkalle Kreikkaan. Fetajuustolla saa helposti ja vaivattomasti lihapulliin uuden säväyksen. Karit­sanjauhelihaan tehdyt, mintulla maustetut liha­pullat tarjotaan viininlehti­kääryleiden ja tomaattisten voi­papujen kanssa. 

Kanelilla, persiljalla ja mintulla syntyy lihapulliin ihan uusi maku. Sattumiksi turkkilaisiin lammaspyöryköihin sujautetaan korintteja ja pinjansiemeniä.

Kanelin ystäviä hemmotellaan oikein kunnolla, sillä karitsapullat kanelisessa tomaattikastikkeessa vievät taatusti kielen mennessään. Välimeren itä- ja eteläpuolilta vaikutteita saavat pyörykät maustetaan Ras El Hanout -mausteseoksella. Korinttien makeus ja turkkilaisen jogurtin happamuus luovat mukavan kontrastin makumaailmaan. Täyteläiset lihapullat upotetaan maukkaaseen tomaattikastikkeeseen ja nostetaan ruokapöytään tarjolle. 

Ras el hanout -mausteseoksella ja yrteillä maustetaan myös nämä pyörykät, jotka vievät makumatkalle marokkolaiseen keittiöön. Lampaan jauhelihasta pyöräytetyt marokkolaiset lihapyörykät tarjotaan mausteisen tomaattikastikkeen ja couscousin kera. 

Nämä lammaslihapullat lainaavat makunsa lähi-idän keittiöstä. Kanelia, juustokuminaa, savupaprikaa, muskottipähkinää… Maustelista saattaa äkkiseltään näyttää läkähdyttävän pitkältä, mutta kaikki tarvittava löytyy perusmarketista ellei jo valmiiksi maustekaapistasi. Hauska idea on korvata korppujauhot keitetyllä bulgurilla ja silputa joukkoon myös taateleita sekä runsaasti tuoreita yrttejä.

Turkkilaiset varraslihapullat saavat makeutta korinteista tai kultarusinoista. Lopuksi lihapullat haudutetaan kastikkeessa, jossa maistuvat monet itämaiset maut, kuten aprikoosi ja chilitomaattimurska. 

Lue myös Anna.fi: 5 erilaista tapaa tehdä maukas jauhelihakastike

Lihapullat broilerin jauhelihasta

Lempeän makuinen broilerin jauheliha kestää ronskiakin maustamista. Miedonmakuiseen broilerinjauhelihaan voi lisätä pippuria, suolaa, värjääviä mausteita sekä ripauksen makeutta. Curryvoissa kypsennetyt sipuli- ja omenakuutiot antavat näille broileripyöryköille potkua.

Näitä broileripyöryköitä ei tarjota perinteiseen tapaan tomaattikastikkeen kanssa, vaan kermaisen täyteläinen kastike tehdään maapähkinöistä ja kookosmaidosta. Arki-iltana kannattaa mutkia vetää hieman suoriksi ja valmistaa pyörykät valmiiksi jauhetusta lihasta ja kastike maapähkinävoista. 

Vai muotoilisitko lihapullat vaihteeksi vartaaseen? Japanilaisten tsukune-vartaiden juju piilee siinä, että mureketaikinaan paistetaan osa jauhelihasta. Se tuo vartaisiin erilaista rakennetta ja purutuntumaa. Glaseerauskastike tekee pinnasta herkullisen makeantahmean.

Jujua mausteilla

Lähes jokaisella kulttuurilla on oma, paikalliseen tapaan maustettu, muotoiltu ja valmistettu lihapullansa.

Suomessa lihapullat maustetaan perinteisesti suolalla, pippurilla sekä sipulilla ja tarjotaan ruskean kastikkeen kera. Turkkilaiset lihapullat, köftet, puolestaan maustetaan muhkeiksi Lähi-idän lämpimin makuvivahtein. Välimerellisiin lihapulliin voi murustaa fetajuustoa ja silputa ronskisti tuoreita yrttejä. Aasialaista makuvivahdetta lihapulliin saa esimerkiksi chilillä, inkiväärillä ja soijakastikkeella.

Tee testipyörykkä ennen kuin muotolet koko massan pyöryköiksi. Paista yksi lihapulla pannulla, takista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Pyörykkä vai soikio?

Lihapullamassaa ei kannata vaivata aivan tasaiseksi. Kun sekoitat ainekset juuri ja juuri, säilyy massa ilmavana ja lihapullista tulee herkullisen meheviä. Sekoittaminen onnistuu parhaiten käsin, jolloin saat massaan parhaan näppituntuman.

Lihapulla muotoillaan usein pyörykäksi, mutta esimerkiksi Lähi-idän maissa soikio on pyörykkää tutumpi muoto. Soikea lihapulla on helppo muotoilla ja se myös kypsyy pyöreää nopeammin ja tasaisemmin. Kun muotoilet, kastele kädet vedellä, jotta massa ei tartu käsiin ja saat lihapulliin tasaisen pinnan.

Paista lihapullat pannulla, kypsennä uunissa tai hauduta kastikkeessa

Lihapullat voi kypsentää uunissa, paistaa pannulla voissa tai öljyssä tai hauduttaa kastikkeessa meheviksi. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi pyörykkä.

Pannulla paistetut lihapullat pysyvät parhaiten koossa ja voissa paistettuna niistä tulee myös herkullisen meheviä.

Uunissa lihapullia on helppo paistaa kerralla iso satsi vaivatta ja näin kädet vapautuvat muihin askareisiin. Uunissa lihapullat kypsyvät koosta riippuen 225 asteessa noin 10-15 minuutissa.

Jos haudutat lihapullat kastikkeessa, paista niihin nopeasti pannulla pinta ja hauduta sitten kypsiksi kastikkeessa.

Grilliinkin lihapullat sopivat vartaisiin muotoiltuna. Muotoile massa pötköksi kebabin tapaan, jolloin vartaita on helppo käännellä ja massa kypsyy tasaisesti.

Kokeile Kotilieden ihania lihapullareseptejä, joilla maustat arkiklassikon eri tavoin!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihapullat on Suomen suosituin kotiruoka – katso herkulliset klassikkoreseptit ja modernit vaihtoehdot

T. M. Järvelä, 72v. Rmki.

1957 V.Haaparandan lähellä talousapulaisena työskennellessäni keittiössäkin, Signe rouva opetti lihapullien vedessä keittämisen kasarissa, erikseen keitetyt Siikli-perunat voisula kupissa edessä pöydällä aterioidessa, nykyään höyrytän eril. vihanneksia keittäen ruostumattomassa teräskasarissa, sipulinpalat raakana valmiiseen ja tehdaslihapyörykät myös viimeksi hetkeksi kannenalle lämpiämään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.