Ruoka

Miten osterit syödään? Näin otat haltuun trendiravintoloista tutun herkun – älä nielaise

Osterit ovat suosittua ja hienostuneena pidettyä ruokaa ympäri maailman. Perinteisesti osterit nautitaan raakoina, mutta ne voidaan myös kypsentää esimerkiksi friteeraamalla tai gratinoimalla.

Osterit on meressä elävä nilviäisiin kuuluva simpukkaheimo, johon kuuluu toistakymmentä sukua. Joitakin osterilajeja viljellään ja kerätään luonnosta ihmisravinnoksi, ja ne ovat kulinaarisesti arvostettuja.

Eurooppalaista osteria esiintyy rannikkovesissä Välimereltä Keski-Norjaan. Osterit ovat vähentyneet huomattavasti Pohjanmeren alueella viimeisen vuosisadan aikana ja kannan epäillään olevan ylikalastettu.

Vastuullisia valintoja tekevä kuluttaja valitseekin mieluiten viljeltyjä ostereita. Ostereiden viljely on ympäristöystävällistä, sillä siihen ei tarvita ylimääräistä rehua, lääkeaineita tai kemikaaleja, vaan osterit suodattavat ravintonsa suoraan vedestä.

Suurimmat tuottaja koko maailmassa ovat Kiina, Etelä-Korea ja Japani. Ranska on Euroopan suurin osterintuottaja ja iso toimija myös maailmanlaajuisesti. Maan suurimmat osterialueet ovat Marennes, Bretagne ja Normandia.

Eri alueiden ja jopa saman alueen eri tuottajien osterit eroavat toisistaan esimerkiksi maun ja lihan kiinteyden perusteella, sillä osterin makuun vaikuttavat voimakkaasti niin kasvupaikka, kasvattaja, koko, vesi, veden virtaus, merenpohja kuin vuorovesikin.

Lue myös: Tunnetko nämä äyriäisvälineet?

Miten osterit syödään?

Perinteisesti länsimaissa osteri ostetaan elävänä ja se säilytetään kylmässä lämpötilassa. Vedestä nostettu osteri pysyy hengissä kaksi viikkoa, jos se säilytetään oikein. Osteri viihtyy kosteassa ja kylmässä, 2-6 asteessa, käärittynä tiukasti merilevään tai kosteaan paperiin. Varmista, että osteri elää napauttamalla osteriveitsellä kevyesti kuoreen. Elävä osteri reagoi pikaisesti supistumalla.

Ennen avaamista osterit harjataan puhtaiksi juoksevassa kylmässä vedessä ja avataan juuri ennen tarjoilua. Osterit avataan tarkoitukseen valmistetulla tukevalla veitsellä. Hansikas tai pyyhe helpottaa huomattavasti avausta, sillä teräväkuorinen osteri voi tehdä haavoja avaajan käsiin.

Veitsi ujutetaan ensin osterin sisään sivusta, minkä jälkeen veistä kääntämällä osteri aukeaa lähes itsestään. Tämän jälkeen jalka leikataan veitsellä poikki. Avatun osterin pitäisi olla raikkaan tuoksuinen ja kostea.

Etenkin Ranskassa osteri syödään useimmiten raakana omasta kuorestaan. Jenkkielokuvista tutun nielaisutyylin sijaan osteri kuuluu pureskella. Näin sen hennot maut pääsevät parhaiten esiin.

Ostereita monella tapaa

Osteri on herkullista sellaisenaan, mutta perinteisiä lisukkeita ovat myös monet happamat maut, kuten sitruunalohkot tai hyvä vadelmaviinietikka, valkoinen balsamico tai muscadet-viinietikka salottisipulin kera sitruunamehun tai etikkaisen kastikkeen maustamina. 

Osteri voidaan myös kypsentää esimerkiksi leivittämällä ja friteeraamalla tai vaikkapa gratinoimalla. Pekonivoilla gratinoidut osterit maistuvat alkupalaksi esimerkiksi paahdetun leivän kera.

Osterit Rockefelelrin tyyliin saavat nekin mehevyyttä pekonista, mutta lisämakua myös anisviinasta sekä parista tipasta Tabascoa. 

Lue myös Anna.fi: Sinisimpukoita on helppoa ja edullista kokata kotona – valmista mieluisa liemi, varaa tarjolle rapeakuorista leipää ja kutsu ystävät koolle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten osterit syödään? Näin otat haltuun trendiravintoloista tutun herkun – älä nielaise

Sinun täytyy kommentoidaksesi.