Ruoka

Paras sima 2023: testasimme kaupan kylmäaltaissa myytävät simat – voittaja oli testin halvin ja pullo vaatimattomimman näköinen

Paras sima 2023 -testissä maistoimme kauppojen kylmäaltaissa myytävät simat. Todellinen yllättäjä kupli voittajaksi. Juoma oli myös testin halvin.

Millaista simaa lasiin kannattaa kaataa vappuna? Haussa paras sima 2023? Kotilieden raati maistoi kuusi perinteisellä käymismenetelmällä tehtyä simaa.

Raatilaiset valitsivat voittajaksi yksimielisesti Hyvämäen mehustamon kotisiman. Se oli maultaan perinteisin ja yksinkertaisesti parhaan makuinen. Pullon etiketin lupaus kotisimasta piti pintansa loppuun asti.

Paras sima 2023 – makutestin voittaja oli kuin kotitekoinen

1. Paras sima 2023: Hyvämäen mehustamon kotisima täytti odotukset sisällöllään

Tässä on sima, joka maistuu ja tuntuu oikealta simalta. Siinä ei ole mitään liikaa, eikä liian vähän. Sima on onnistunut ja maistuu ihan kotitekoiselta. Nyt ollaan todella lähellä täydellistä simaa.

Muovinen pullo ei ole designiltaan erikoinen, mutta tässä tapauksessa älä anna sen häiritä. Sima sopii vappuun ja maistuu varmasti kaikille perinteisen siman ystäville.

”Nyt on oikeaa simaa. Hinta-laatusuhde todellakin kohtaa. Tässä on erikoista se, että en tarttuisi pulloon kaupassa, kun etiketti näyttää niin tavanomaiselta. Ihanan kotikutoinen. Tässä on pistetty kyllä kaikki osaaminen pullon sisältöön, eikä haaskattu rahoja hienoon pakkaukseen. En olisi varmaankaan kekannut ostaa tätä kaupasta, kun kilpailijat ovat niin kauniita.”

Pisteet 4/5

Hyvämäen mehustamo kotisima, 1 l, 3,79

Simatesti 2023
Hyvämäen mehustamon kotisimapullon ulkoasu ei koreile. Muovipulloon pakattu sima voitti Kotiliden simatestin 2023.  © Valmistaja

2. Lapin Marjan herukanlehtiperinnesima vetosi tunteisiin ja sopii lahjaksi

Siman maku yllätti raadin positiivisesti. Sima on maustettu herukanlehdillä. Herukanlehti on makuna todella hienostunut ja raikas. Herkukanlehtiä on käytetty aikoinaan vanhojen kartanoiden juhlajuomia maustamaan. Louhisaaren juoma on tunnetuin herukanlehtijuoma, jota kannattaa kokeilla.  

Sima oli raikas ja tuoksui ihanalta. Raatilaiset pitivät tästä. Luomusta plussaa.

Pullo vetosi raadin tunteisiin: ” Lappi vetoaa aina, jos se vain jossain lukee.”

Jos haluat perinteisestä sitrussimaa, tämä ei ole sellainen. Tämä maistuu erikoisuuden tavoittelijalle ja tätä voisi viedä lahjaksi tai tuliaiseksi. Sima sopisi loistavasti koko kesän vähäalkoholiseksi vaihtoehdoksi kesänjuhliin tai mökille.

”Raikas ja yllättävä. Upea juhlajuoma, joka sopii monenlaisiin tapahtumiin. Tätä voisin ostaa mökille. Hauska juhlajuoma, mutta ei tämä perinteisestä simaa voita!”

Samalta valmistajalta on myös perinteinen versio ilman herukanlehtiä. Sitäkin kannattaa kokeilla.

Pisteet 3½/5

Lapin Maria Perinnesima herukanlehti 0,8%,  0,75 l, luomu, 4,64

Simatesti 2023
Lapin Marjan herukanlehti-perinnesimassa on soma etiketti. Tämän siman voisi viedä vaikka lahjaksi.  © Valmistaja

3. Paras sima 2023: Hommanäsin kotisimasta jäi puuttumaan raikkaus

Simasta myydään kahta kokoa: 0,75 l ja 0,2 l.

Odotukset olivat korkealla, mutta jälkimaku ei vakuuttanut raatia. Sima maistui vapulta, se kupli juuri sopivasti kuten siman kuuluukin pienillä hauskoilla kuplilla. Rusinan ystävät pitävät tästä simasta varmasti. Pulleat rusinat toivat simaan kivaa hedelmäistä makua.

”Lasillisen jälkeen suuhun jäi tunkkainen maku ja hiiva jäi jotenkin pyörimään suussa.”

Pisteet 2/5

Hommanäs Kotisima, 0,75 l, 4,85

Simatesti 2023
Hommanäsin pullo on tunnistettava. Siitä on saatavilla myös pikkupullokoko.  © Valmistaja

4. Poikain Parhaat Perinteinen siman kuplivuus ei vakuuttanut

Pulloa on myynnissä kahta kokoa. Suurempi pullo on 0,75 l kuohuviinipullomaisessa pullossa ja pienempi on limsapullon näköinen ja sen tilavuus on 0,33 l.

Pieni pullo aiheutti testaajilla vähän hankaluuksia. Korkkina oli vedettävä korkki, jonka avaamisessa saikin käyttää voimia. Pikkupullo on toisaalta kiva vaihtoehto, esimerkiksi vappupiknikille. Tyylikäs etiketti sai myös kehuja.

Sima ei kuitenkaan vakuuttanut raatia. Se kuohui aivan valtavasti pullon suusta sekä vielä lasissa. Sima maistui hieman vetiseltä. Siman limsamaista olemusta harmiteltiin. Siinä oli pommacmainen maku ja kuplat olivat aivan liian isoja. Tuoteselostetta katsomalla selvisikin, että simaan oli lisätty valmistusvaiheessa hiilihappoa.

”Vetinen, aivan liian vaahtomainen ja kupliva. Ei yhtään juhlava eikä mitenkään simamainen.”

Pisteet 2 /5

Poikain Parhaat Perinteinen sima, 0,785 l, 4,85

Simatesti 2023
Poikain Parhaat simoja on maustettua ja tavallista. Pikkupullolle plussaa!  © Valmistaja

5.  Wanhan Porvoon Fabriikin luomusiman rusinat toivat pettymyksen

Pullon houkutteleva ulkoasu ja etiketin design teki vaikutuksen, mutta vappusimaa valitessa myös sisällön pitää olla priimaa. Rusinat eivät olleet ”käyneet” samaa tahtia siman kanssa. Ne eivät olleet pulleita ja kosteita. Ihan kuin ne olisi lisätty loppuvaiheessa käymistä. Erikoinen yksityiskohta.

”Siman maku oli todella makea, siitä puuttui raikkaus. Fariinisokeri maistui läpi tylsästi. Plussaa luomusta!”

Pisteet 2 /5

Wanhan Porvoon Fabriikki luomusima, 0,7 l, luomu, 4,59 e.

Simatesti 2023
Wanhan Porvoon Fabriikki luomusima on näyttävä pullo.  © Valmistaja

6. Kaskein luomusimassa kaikkea vähän liikaa

Tässä simassa oli paljon kaikkea. Raatilaiset olivat yksimielisiä, että nyt on kyllä todella sitruksinen sima. Ehkä jopa liikaa. Tässä simassa oli voimakas, jopa vähän limsa- tai kivennäisvesimäinen sitruksisuus ja kunnolla pirskahtelevuutta. Kerrassaan erikoinen sima.

”Hienoinen järkytys. Tässä simassa on kaikkea ja vähän liikaa. Liikaa makeutta, liikaa kuplia ja liikaa sitruunaa.”

Pisteet 2/5

Kaskein luomusima, 0,7 l, luomu, 5,09 e

Simatesti 2023
Kaskein luomusima on näyttävässä lasipullossa.  © Valmistaja

Tunnista aito sima – älä anna etiketin markkinointisanojen hämätä

Vapunaikaan kaupoista löytyy paljon erilaisia simajuomia. Niin sanottu aito tapa tehdä simaa on käymismenetelmällä tehty sima. Sellainen sima on tehty kuten kotonakin: yksikertaisesti vedestä, sokerista, fariinisokerista, sitruunasta, hiivasta ja rusinoista. Simaan voi laittaa mukaan myös makuaineita kuten inkivääriä ja muita sitrushedelmiä. Joskus myös yrttejä.

Teollisesti valmistetut käymismenetelmällä tehdyt simat tunnistaa kaupassa siitä, että ne myydään aina kylmästä. Jos haluat perinteisen siman, älä luota pullossa lukevaan tekstiin ”perinteinen tai aito”, vaan valitse sima, jota säilytetään kylmässä ja lue tuoteseloste ennen ostopäätöstä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras sima 2023: testasimme kaupan kylmäaltaissa myytävät simat – voittaja oli testin halvin ja pullo vaatimattomimman näköinen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.