Ruoka

Porvoon paras runebergintorttu 2021 – viekö kisan voiton perinteinen vai ennennäkemätön torttu?

Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailu käynnistyi runebergintortun kotikaupungissa Porvoossa. Seitsemän finalistia kilpailee Porvoon paras runebergintorttu -tittelistä.

Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailu käynnistyi vuoden alussa, ja se huipentuu finaaliin Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Lue myös: Runebergintortut Fredrikan tapaan

”Runergintorttu ansaitsee oman kilpailun. Halusimme järjestää kisan, johon voi osallistua kuka tahansa. Kilpailu on avoin kaikille. Kisaan osallistuvat tortut toimitettiin järjestäjille maisteluun torstaina 21. tammikuuta Porvooseen. Saimme 28 erilaista torttua, joista valitsimme finaaliin 7 erilaista”, kilpailun järjestäjät kertovat.

Kilpailusta on tarkoitus tehdä jokavuotinen.

”Tarkoituksena olisi pitää kilpailu joka vuosi. Koko kisa pystytettiin aika vauhdilla, mutta olemme tyytyväisiä osallistujamäärään. Ensi vuonna aloitamme markkinoinnin jo aikaisemmin ja kehitämme kisaa tämän vuoden palautteen perusteella”, kilpailun järjestäjiä edustava ravintoloitsija Lotten Lindborg sanoo.

Porvoon paras runebergintorttu 2021 – tärkeintä maku ja ulkonäkö

Kilpailuun sai osallistua millaisella runebergintortulla vain, kunhan se muistuttaa makunsa tai ulkonäkönsä puolesta klassista torttua. Innovatiivisuutta unohtamatta.

Porvoolaisten innovatiivisuus todella yllätti järjestäjät. Mukana oli mitä erikoisempia runebergintorttuja. Osallistujina oli yksityishenkilöitä, ravintoloita, kahviloita, leipomoita, yrityksiä ja jopa päiväkoti.

”Saimme maistella niin perinteisiä, kuin hyvin innovatiivisiakin torttuja. Tulee olemaan jännittävää nähdä, miten innovatiiviset ja kokeelliset tortut pärjäävät perinteisiä torttuja vastaan ja missä finaalituomariston rajat kulkevat”, Lotten kertoo.

Finaalin ylsi niin yksityisten kotileipureiden, leipomoiden, kahviloiden, ravintoloiden ja kuin yhden päiväkodinkin runebergintorttu. Porvoon paras runebergintorttu 2021 tittelistä kilpailevat Maria Kovanen, Lekskolan Regnbågen, WB Service/Walter Backström, Café Cabriole, Leipomo Henriksson, Zum Beispiel ja Maaret Eklund.

Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailussa oli mukana 28 erilaista torttua.
Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailussa oli mukana 28 erilaista torttua.  Kuva: Design Pour Vous -projekti
Porvoon paras runebergintorttu 2021 kilpailu poiki yllätyksellisiä torttuja. Finaaliin yltänyt WBServicen torttu on tehty purkkiin. 
Porvoon paras runebergintorttu 2021 kilpailu poiki yllätyksellisiä torttuja. Finaaliin yltänyt WBServicen torttu on tehty purkkiin.  Kuva: Design Pour Vous -projekti

Tuomaristossa ammattilaisia

Kilpailun tuomaristoon kuuluu ruoka-alan yrittäjä Teresa Välimäki, ravintoloitsija Alexander Gullichsen ja ravintoloitsija Samuli Wirgentius.

Teresa Välimäki tunnustautuu suureksi runebergintorttufaniksi. Tiukka tuomari vaatii tortulta paljon.

”Runebergintorttu on yksi suosikkileivonnaisistani. Laskiaispullasta en niin piittaa, runebergintorttu vie voiton. Hyvä torttu on sopivan mehevä ja kostea, jännästi sitkas ja siinä pitää olla tarpeeksi mantelia.”

Välimäen mukaan runebergintortussa pitää olla tarpeeksi kosteutta. Lisäksi sen syömisessäkin on omat niksinsä.

”Torttu ei saa murentua. Tämä on erityisen tärkeää. Harmillisesti monen tortun kodalla perisynti on se, että ne ovat liian kuivia ja näin ollen ne murenevat helposti. Tykkään itse arrakkipunssilla kostutetusta versiosta. Vadelmahillon pitää maistua vadelmalta. Syöminen aloitetaan ikään kuin väärästä päästä. Ensin herkutellaan kostealla tortulla, hillo ja sokerikuorrutus syödään vasta aivan viimeiseksi”, Teresa sanoo ja nauraa.

Finaali pidetään porvoolaisessa ravintola ONE:ssa Runebergin päivänä, perjantaina 5.2.2021 kello 17 alkaen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Porvoon paras runebergintorttu 2021 – viekö kisan voiton perinteinen vai ennennäkemätön torttu?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.