Perinteinen runebergintorttu – katso videolta parhaat niksit klassikkoleivoksen tekoon!

Mehevä, mantelilta ja kardemummalta maistuva perinteinen runebergintorttu hurmaa herkkusuut. Katso video ja nappaa näppärät vinkit leivoksen onnistumiseen!

Konditorioiden valmistamat runebergintortut ovat usein sylinterinmuotoisia. Kotitekoinen perinteinen runebergintorttu onnistuu kätevästi leivosvuokien sijaan myös muffinivuoissa. Torttutaikinan voi paistaa halutessaan suorakaiteen muotoisessa vuoassa ja leikata siitä neliön muotoisia runebergintorttuja. Juhlava tarjottava on kakkuvuossa valmistettu Runebergin päivän kakku.

Perinteinen runebergintorttu kehitettiin Porvoossa

Uskomus siitä, että runebergintortun kehitti J.L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, on monille tuttu.  Todennäköisesti asia on kuitenkin niin, että alkuperäinen runebergintorttu on porvoolaisen kondiittorimestari Lars Asteniuksen 1840 luoma leivos.

Leivos nimettiin J.L. Runebergin mukaan, koska hänellä oli tapana nauttia leivoksia aamiaisella punssin kera.  Fredrika Runeberg valmisti miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksinmuruista ja manteleista leivottuja torttuja, jotka viimeisteltiin omenahillolla.

Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevan reseptikirjan ruokaohjeita ja tuon ajan kotitalousvinkkejä on koottu Porvoon museon sekä suomeksi että ruotsiksi julkaisemaan Fredrika Runebergin reseptikirjaan.

Alkuperäinen runebergintorttu – katso video ja ota haltuun näppärät niksit

Videolla Himahella-blogin Tiina Rantanen näyttää, miten aito, alkuperäinen runebergintorttu valmistetaan Fredrika Runebergin ohjeella.

Tortuista tulee meheviä, kun ne kostutetaan kypsinä vesi-arrakkipunssi tai vesi-rommiseoksella. Herkkuleivos viimeistellään vadelmahillolla, joka ympyröidään sokerivesikuorrutuksella.

Klassikkoleivosen leipomisessa on pari niksiä, kuten se, että hillo kannattaa lisätä torttuihin kahdessa osassa.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Perinteinen runebergintorttu – katso videolta parhaat niksit klassikkoleivoksen tekoon!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X