Ruoka

Kolmen viikon salaatti on penninvenyttäjän unelma – upota pikkeliliemeen omat suosikkikasviksesi

Kolmen viikon salaatti on ihana aterian lisä, jota kannattaa pitää aina jääkaapissa. Se on täydellinen lisukesalaatti, jossa yhdistyy halpa hinta, hyvä maku ja värikkyys. Ota talteen helppo perusohje!

Kolmen viikon salaatissa yhdistyy monta hyvää puolta.

  1. Halpa: Raaka-aineet ovat halpoja. Kolmen viikon salaatti on penninvenyttäjän unelma.
  2. Helppo: Raaka-aineita saa lähes joka kaupasta.
  3. Hyvänmakuinen: Salaatti on herkuttelijan unelma.
  4. Helpotusta: Säästät aikaa ja vaivaa arjessa, kun pidät tätä salaattia aina jääkaapissa.
  5. Haaste: Syötkö tarpeeksi kasviksia? Kolmen viikon salaatilla saat helposti päivän vihannestarpeen syötyä.
kolmen viikon salaatti
Erilaiset kaalit ovat halpoja ja makoisia aineksia kolmen viikon salaattiin.  © iStockphoto

Kolmen viikon salaatista helposti päivän kasvikset

Kun rahat ja aika on tiukassa, ota apuun tämä salaattiohje. Kolmen viikon salaatin idea on siinä, että sen valmistukseen voi käyttää mitä tahansa halpoja kasviksia ja yhdistää ne kaikki yhdeksi maukkaaksi salaatiksi purkissa. Säilöntäliemi säilöö maut talteen useaksi viikoksi. 

Edullisia raaka-aineita kuten kaaleja, juureksia ja sipuleita raastetaan tai viipaloidaan ohuen ohuiksi. Raaste voi olla karkeaa tai pienempää oman maun mukaan. Lisäksi voit laittaa joukkoon fenkolia, kukkakaalia, retiisiä, retikkaa ja vaikka lehti- tai mustakaalia, jos ne ovat sesongissa ja edullisia. 

Ainekset voi valita sen mukaan mitä lähikaupassa on eikä mitään ohjetta tarvitse noudattaa kirjaimellisesti. Toteuttamalla tätä ohjetta sinulla on kätevästi esivalmisteltua lisuketta lähes ruoalle kuin ruoalle lisukkeeksi moneksi päiväksi.  Kotiliesi on kirjoittanut myös aiheesta food prepping, joka tarkoittaa nerokasta ruokien esivalmistelua hyvissä ajoin.

Kolmen viikon nimen salaatti on saanut siitä, että se säilyy jopa kolme viikkoa jääkaapissa tarvittaessa. Sen voi tarjota sellaisenaan lämpimän ruoan lisukkeena tai salaattina, johon lisätään oman maun mukaan lisäksi paistettua kanaa, kalaa, lihaa tai kasviproteiineja

Salaatin säilyvyys perustuu joukkoon kaadettavaan säilöntäliemeen ja siinä olevan etikan happamuuteen ja mukaan lisättävään sokeriin.

Laita hienonnetut kasvikset puhtaaseen purkkiin, kaada päälle etikkainen mausteliemi ja sulje purkki. Säilytä sitä jääkaapissa. Helppoa.

Säilöntäliemessä on etikkaa, sokeria ja mausteita. Jos et normaalisti ole etikkakastikkeiden ystävä, voi olla, että tästä kastikkeesta tulet kuitenkin pitämään. Lopputuloksessa ei maistu voimakas etikka, vaan kaali- ja juuresraasteet sekä säilöntäliemen sokeri ja mausteet tekevät lopputuloksesta herkullisen. Käytä kastikkeeseen hapokasta väkiviinaetikkaa. Väkiviinaetikka on halvempaa kuin viinietikat.

Salaatti saattaa olla jopa niin hyvää, että siihen jää koukkuun. Mitä useamman päivän se saa muhia kylmässä, sitä makeammaksi ja vastustamattomammaksi se muuttuu. Voi myös tietenkin olla, ettei se säily kolmea viikkoa, koska se tulee syötyä nopeasti. Mikä olisikaan parempaa kuin se, että päivän kasvistavoite tulisi täyteen näin herkullisesti?

Kolmen viikon salaatti 
Kaalit pehmenevät ja muuttuvat makeiksi herkullisessa mausteliemessä. Kolmen viikon salaatti maistuu arkiruokien lisukkeena.  © iStockphoto

Hyvä säilyvyys vaatii puhtaat välineet

Jotta tämä purkkisalaatti säilyisi pitkään, kannattaa muistaa muutama asia.

Puhtaus on kaiken a ja o. Purkita raasteet puhtaaseen desinfioituun purkkiin. Kun säilöntäliemi on kaadettu salaatin päälle, sitä ei saa sorkkia sormin eikä likaisilla ottimilla.

Kun otat purkista tarvittavan määrän, siirrä raaste puhtaalla haarukalla tai muulla ottimella lautaselle ja syö erilliseltä lautaselta. Näin purkki pysyy puhtaana ja salaatti säilyy kylmässä kolmekin viikkoa.

Kolmen viikon salaatin liemi muistuttaa 1-2-3 -pikkelilientä yhdellä erolla. Salaatin liemessä on öljyä, jota ei ole pikkeliliemessä.

Liemen voi lisätä salaattiin kylmänä tai kiehautettuna. Liemen voi maustaa suolan lisäksi erilaisilla yrteillä, pippureilla ja mausteilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolmen viikon salaatti on penninvenyttäjän unelma – upota pikkeliliemeen omat suosikkikasviksesi

Lukija444733

Hei, mulla ei kyllä tuo liemimäärä peittänyt lasipurkissa kasviksia, joita oli n.1kg:n verran.
T.Niina

Sinun täytyy kommentoidaksesi.