Luumutorttu tuoreista luumuista
Kirpakan makean, syksyisen luumutortun voi tehdä myös omenista tai kriikunoista. Jos satoa ei tule omasta puutarhasta, voit käyttää myös kauden tuontihedelmiä kuten aprikooseja, persikoita tai nektariineja.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Kasvis
Ainekset
Luumutorttu:
- 200 g voita tai margariinia
- 1 dl ruokosokeria
- 150 g mantelimassaa
- 2-3 munaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
pinnalle:
- 1 kg luumuja
- 2 dl vettä
- 2 dl fariinisokeria
- 4 tähtianista
- 1 kanelitanko
- 1 dl luumulikööriä tai tummaa rommia
pinnalle:
- luumujen kokoonkeitetty keitinliemi
- sokeria
Valmistusohje
1. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään. Voitele ja korppujauhota vuoka ja kuumenna uuni 200 asteeseen.
2. Poista luumuista kivet. Kiehauta vesi, sokeri ja mausteet. Lisää joukkoon rommi ja hedelmien puolikkaat. Kiehauta luumut ja kaada siivilään jäähtymään. Kaada liemi takaisin kattilaan ja keitä hiljalleen kokoon kunnes liemi on siirappista.
3. Vaahdota rasva, mantelimassa ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten voi-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon jauhot ja kaada seos vuokaan. Lado pinnalle luumut ja kaada päälle siirappinen liemi. Anna paistua 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Ripota luumutortun pinnalle paistumisen loppuvaiheessa sokeria. Tarjoa luumutorttu jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Katso myös: Herkkuja luumuista ja kriikunoista
Kommentoi
Kommentoi juttua: Luumutorttu tuoreista luumuista