Ruoka

Sienestys: lue ammattilaisen vinkit ja poimi herkulliset sienireseptit

Syksy houkuttelee sienimetsään. Tänä vuonna erityisesti tatteja on paikoin enemmän kuin riittämiin. Myös rouskuja, haperoita ja vahakkaita sekä kantarelleja ja torvisieniä ovat metsät pullollaan. Poimi villiruokayrittäjä Anna Nymanin parhaat vinkit sieniretkelle ja suuntaa sienikori kädessä metsään.

Villiruokayrittäjä ja Helsinki Wildfoodsin kouluttaja ja asiantuntija Anna Nyman on innokas sienestäjä ja liikkuu metsässä kuin kotonaan. Anna kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon sienimetsään lähdettäessä. Poimi myös Annan huikean hyvät sieniruokaohjeet!

Lue lisää: Älä eksy metsässä! 5 elintärkeää vinkkiä marjastajalle ja sienestäjälle

Anna Nyman sienimetsässä

Mitä pitää ottaa huomioon, kun lähtee sienimetsään?

”Aloittelevan sienestäjän kannattaa lähteä sienimetsään aina jonkun kokeneemman sienestäjän kanssa, joka tuntee sieniä. Suomessa kasvaa kymmeniä myrkkysieniä, joten ei kannata ottaa riskiä, että poimii vahingossa syömäkelvottomia tai myrkyllisiä sieniä. Aluksi on hyvä opetella vain muutama yleinen sienilaji ja niiden näköislajit. Tavaksi voi ottaa vaikka yhden uuden sienen opettelun vuodessa.”

Millainen varustus pitää olla?

”Sienestäjän tärkein väline on sienikori. Hyvä kori on laakeapohjainen ja pestävä, ja ilmanvaihdon takia siinä on oltava riittävästi reikiä. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa sieniveitsi, jonka toisessa päässä on puhdistusharja, jolla sienet voi puhdistaa jo metsässä. Vaatetus kannattaa valita sään ja maaston mukaan.”

Millaisesta metsästä sieniä kannattaa etsiä?

”Sieniä löytyy hyvin havupuuvaltaisesta sekametsästä, vaikka tosi sieniä löytyy luonnosta lähes kaikkialta. Älä kuitenkaan poimi sieniä läheltä maanteitä tai teollisuuslaitosten läheisyydestä.”

sienten puhdistus

Kokeile näitä Anna Nymanin herkullisia sieniruokia:

Sikurirouskulevite

Sikurirouskun maku on mieto mutta mausteinen. Kui­vattuna sikuri­ rouskun voimakas tuoksu muistut­taa currya. Kokeile sikurirouskua esimerkiksi leivän päälle soveltuvassa levitteessä.

sienilevite

Ohje: Sikurirouskulevite

Mustatorvisienirisotto speltistä

Spel­tistä tehty risotto maustetaan sian­kärsämöllä. Ne voi poimia mausteeksi samalla kun liikut sienimetsässä, siten saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

sienirisotto speltistä

Ohje: Mustatorvisienirisotto speltistä

Sienipizza

Sienet ovat mahtavia pizzan päällä. Syyspizza syntyy suomalaisista raa­ka­aineista. Pohja on rouhean rukiinen ja täyt­teessä on tatteja, Viinitarhurin juus­toa sekä ohuita kyl­mäsavupeura­leikkeleitä.

sienipizza

Ohje: Sienipizza

Mustavahakas-bruschetat

Rapeat mustava­hakasta sisältävät bruschettaleivät ovat maittava lou­nas tai iltapala. Tuoreet puolukat tuovat kirpeyttä kermaiselle täyt­teelle.

sienileivät

Ohje: Mustavahakas-bruschetat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienestys: lue ammattilaisen vinkit ja poimi herkulliset sienireseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.