
Sienestys: lue ammattilaisen vinkit ja poimi herkulliset sienireseptit
Syksy houkuttelee sienimetsään. Tänä vuonna erityisesti tatteja on paikoin enemmän kuin riittämiin. Myös rouskuja, haperoita ja vahakkaita sekä kantarelleja ja torvisieniä ovat metsät pullollaan. Poimi villiruokayrittäjä Anna Nymanin parhaat vinkit sieniretkelle ja suuntaa sienikori kädessä metsään.
Villiruokayrittäjä ja Helsinki Wildfoodsin kouluttaja ja asiantuntija Anna Nyman on innokas sienestäjä ja liikkuu metsässä kuin kotonaan. Anna kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon sienimetsään lähdettäessä. Poimi myös Annan huikean hyvät sieniruokaohjeet!
Lue lisää: Älä eksy metsässä! 5 elintärkeää vinkkiä marjastajalle ja sienestäjälle
Mitä pitää ottaa huomioon, kun lähtee sienimetsään?
”Aloittelevan sienestäjän kannattaa lähteä sienimetsään aina jonkun kokeneemman sienestäjän kanssa, joka tuntee sieniä. Suomessa kasvaa kymmeniä myrkkysieniä, joten ei kannata ottaa riskiä, että poimii vahingossa syömäkelvottomia tai myrkyllisiä sieniä. Aluksi on hyvä opetella vain muutama yleinen sienilaji ja niiden näköislajit. Tavaksi voi ottaa vaikka yhden uuden sienen opettelun vuodessa.”
Millainen varustus pitää olla?
”Sienestäjän tärkein väline on sienikori. Hyvä kori on laakeapohjainen ja pestävä, ja ilmanvaihdon takia siinä on oltava riittävästi reikiä. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa sieniveitsi, jonka toisessa päässä on puhdistusharja, jolla sienet voi puhdistaa jo metsässä. Vaatetus kannattaa valita sään ja maaston mukaan.”
Millaisesta metsästä sieniä kannattaa etsiä?
”Sieniä löytyy hyvin havupuuvaltaisesta sekametsästä, vaikka tosi sieniä löytyy luonnosta lähes kaikkialta. Älä kuitenkaan poimi sieniä läheltä maanteitä tai teollisuuslaitosten läheisyydestä.”
Kokeile näitä Anna Nymanin herkullisia sieniruokia:
Sikurirouskulevite
Sikurirouskun maku on mieto mutta mausteinen. Kuivattuna sikuri rouskun voimakas tuoksu muistuttaa currya. Kokeile sikurirouskua esimerkiksi leivän päälle soveltuvassa levitteessä.
Ohje: Sikurirouskulevite
Mustatorvisienirisotto speltistä
Speltistä tehty risotto maustetaan siankärsämöllä. Ne voi poimia mausteeksi samalla kun liikut sienimetsässä, siten saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Ohje: Mustatorvisienirisotto speltistä
Sienipizza
Sienet ovat mahtavia pizzan päällä. Syyspizza syntyy suomalaisista raakaaineista. Pohja on rouhean rukiinen ja täytteessä on tatteja, Viinitarhurin juustoa sekä ohuita kylmäsavupeuraleikkeleitä.
Ohje: Sienipizza
Mustavahakas-bruschetat
Rapeat mustavahakasta sisältävät bruschettaleivät ovat maittava lounas tai iltapala. Tuoreet puolukat tuovat kirpeyttä kermaiselle täytteelle.
Ohje: Mustavahakas-bruschetat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sienestys: lue ammattilaisen vinkit ja poimi herkulliset sienireseptit